Markeert “jongenskabinet” begin van nieuw tijdperk?

Francisco van Jole. Foto: Joop.nl

De coalitie VVD-PvdA verenigt in Nederland wat onverenigbaar leek, als zee die in land wordt omgezet. Voor het eerst lijkt er een serum gevonden tegen het gif dat tien jaar lang het publieke debat beheerste. Gaat dat werken?
“Jongens waren we – maar aardige jongens.” Aan die openingszin uit de klassieker Titaantjes van Nescio moest ik denken bij het optreden van Rutte & Samsom bij Pauw & Witteman. Stonden er twee jaar geleden nog overduidelijk drie onwrikbare mannen achter katheders die met veel bombarie hun gedoogcoalitie en zichtbaar plezier harde maatregelen presenteerden, nu was er aandacht voor jovialiteit, voor elkaar op de schouders slaan zonder klef doen. Het wordt zo te zien een Jort Kelder-kabinet: een tikkeltje rechtse bravoure maar met onverwachte linkse trekjes. En met het verbod op wilde circusbeesten zelfs een vleugje dierenactivisme.
Rutte en Samsom, de klik is er, constateren commentatoren enthousiast. Verbazingwekkend is dat niet. Zowel Rutte als Samsom hebben bewezen dat ze in staat zijn zichzelf te transformeren. Rutte veranderde van een wat stamelend, kleurloos type in een vlotte Becel-man die op alles antwoordt ‘ik los dat wel op’. Samsom bouwde zijn imago van fanatieke gelijkhebber in paar maanden tijd om tot dat van een gedreven, luisterende leider.
Maar toch knaagt er iets.
Lees de hele column van Francisco van Jole op Joop.nl

Over de schrijver