Marketingbureau wil wereld verbeteren met reclame

Miu Campagne1
Campagne Miu

hetkanWeller en reclamestrateeg E1000 signaleerde het al enkele maanden geleden. Er is een serieuze trend in de marketingindustrie om reclame voor een betere wereld te maken. Mark Woerde, oprichter van reclamebureau Lemz, schreef er zelfs al een boek over ‘How advertising will heal the world and your business’.  De jonge ondernemers en broers Nawaz (24) en Sheraz Kazmi (26) geloven ook dat groen consumeren de meest duurzame manier is om de wereld te veranderen. Zij hebben daarom het bureau MiU opgericht dat een internationale speler wil worden op het gebied van meaningful marketing.

Meaning over money

Met hun bedrijf willen de broers Kazmi inspelen op een belangrijke verandering in de behoefte van consumenten. Mede door de crisis zijn mensen zich bewuster van het feit dat geld niet het belangrijkste doel is in het leven. Mark Woerde signaleert in zijn boek een verschuiving van materialisme naar zingeving; meaning over money. Mensen verkiezen bijvoorbeeld matiging boven hyperconsumptie, hebben zorgen over de wereld en ecologische problemen, en hebben meer aandacht voor anderen. Maar liefst 70% van de werknemers werkt het liefst voor bedrijven die consumenten helpen in hun zoektocht naar zingeving. Bovendien koopt 86% van de consumenten liever van bedrijven die evenveel aandacht aan de markt als aan de maatschappij besteden. En maar liefst 87% verlangt van bedrijven dat zij hen ondersteunen in hun zoektocht naar geluk.

Business met een ziel

Nawaz Miu
Foto: Nawaz (Miu)

Bedrijven die op deze ontwikkeling reageren, kunnen het verschil maken. Maar daar is een radicale verandering voor nodig, volgens MiU. Nawaz Kazmi: “Het zwaartepunt van bedrijven moet verplaatsen van geld verdienen naar het hoger doel. Dit begint bij de mindset. Bedrijven moeten hun bestaansrecht (her)ontdekken en zich met volle overtuiging voor inzetten. Zo is er het beste resultaat te bereiken, voor de maatschappij als geheel, maar ook voor de winstgevendheid. MiU helpt bedrijven de ziel terug te brengen in de organisatie. Wie goed doet, goed ontmoet. In de marketingcampagnes komt dit terug. Merken kunnen de kracht van marketing expliciet maatschappelijk constructief gebruiken. Marketing is bij uitstek geschikt om maatschappelijke verandering en verbetering in gang te zetten of verder te helpen. ”

Praktijkvoorbeelden

MiU bracht deze mooie woorden sinds 2009 al via diverse campagnes in praktijk. Zo ontwikkelde zij met de fresh & healthy food keten Eazie (actief in Den Haag, Leiden, Rotterdam en Zaandam) de ‘eazie lifestyle’. Deze campagne was gericht op mensen met een actieve levensstijl, die wat van hun leven willen maken, en in hun drukke leven toch de tijd willen nemen voor een verantwoorde maaltijd. En samen met Chaudfontaine en hun community zorgden zij voor meer dan €3.000 donaties aan Giro 555 ten behoeve van Afrika.

Bij de ontwikkeling van campagnes werkt MiU samen met young professionals, die de creatieve uitwerking voor hun rekening nemen. Sheraz is daarbij de marketingstrateeg die het team aanstuurt. Nawaz zit momenteel in de laatste fase van zijn studies Marketing Management en Psychologie. Die combinatie blijkt te werken: psychologie helpt de diepere verlangens en behoeften van mensen bloot te leggen en hierop in te spelen.

Lees ook:

Reclame voor een betere wereld (2)

Reclame voor een betere wereld (1)

Over de schrijver

1 gedachte over “Marketingbureau wil wereld verbeteren met reclame”

Reacties zijn gesloten.