Marokko start bouw grote zonnecentrale, maar groene stroom is niet voor ons

De woestijn bij Ouarzazate. Foto: Abdel Charaf, Flickr
De woestijn bij Ouarzazate. Foto: Abdel Charaf, Flickr

Afgelopen vrijdag werd officieel de bouw gestart van een grote thermische zonne-energieinstallatie bij de Marokkaanse stad Ouarzazate. Met de hete Saharazon warmen enorme spiegels water op, waardoor elektriciteit opgewekt kan worden. De vraag is alleen: voor wie is deze groene stroom? Europeanen hoopten dat de Sahara flink wat zonne-energie kon leveren voor hun eigen stroombehoefte. Maar deze centrale is vooral bedoeld voor de Marokkanen zelf.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Marokko krijgt eerste zoncentrale Desertec
Praktische tips: een zonnepaneel op je dak
Enkele jaren geleden was er veel interesse voor het Desertec project. Europese investeerders wilden geld pompen in de opwekking van schone energie uit de Sahara, die vooral Europa van betrouwbare groene stroom zou voorzien. In Marokko zou de eerste zonnecentrale gebouwd worden. Opmerkelijk genoeg is Desertec niet betrokken bij de bouw van de centrale in Ouarzazate. De Marokkaanse overheid kampt zelf met een grote behoefte aan elektriciteit. Op dit moment importeert het land 20% van zijn stroom. Het land wil dat veranderen, met zonne-energie, maar ook met windparken aan de Atlantische kust.
De zonne-installatie moet in 2015 160 MW vermogen leveren, en na een tweede fase zelfs 500 MW in 2020. En het is niet het enige project: in totaal 5 zonne-energieprojecten moeten aan het eind van dit decennium 2000 MW vermogen leveren, 42% van de totale elektriciteitsopwekking in Marokko zal dan groen zijn.
Het zou kunnen dat op termijn Europa weer in zicht komt als afzetmarkt, maar de eerste groene zonnestroom is voor het land zelf.
Bronnen: phys.org, Deutsche Welle, Süddeutsche Zeitung
http://phys.org/news/2013-05-morocco-solar-mega-project-ouarzazate.html

Over de schrijver

5 reacties op “Marokko start bouw grote zonnecentrale, maar groene stroom is niet voor ons”

  1. Mijn complimenten voor de wel denkende el moros. Beter dat men tegenwoordig niet afhankelijk is van andere landen, zie ukraine die moet bedelen bij rusland voor gas..

  2. Terecht dat ze hun eigen stroom voorziening voorrang geven.
    Wat mij op valt is dat Duitsland ál 27 GW zonne-installaties heeft en hier lees ik dat Marokko een totale stroom verbruik heeft van minder dan 5 GW.
    Geeft toch weer aan hoeveel energie wij Europeanen verspillen, euh… verbruiken …

    1. Energie bestaat niet alleen uit stroom. Men heeft zich hier in het westen stroomjunk gemaakt. Men gebruikt het voor een groot deel voor verwarming. De beperking van HKW die dit onder het tapijt moffelt.

Reacties zijn uitgeschakeld.