Massaal corvee maakt einde aan zwerfvuil

Foto: Mahalie, Flickr

Stel je voor: tienduizenden Nederlanders zouden op een dag in 2012 met z’n allen de straat op gaan om zwerfvuil op te ruimen. Ze zouden kauwgompjes van de stoep halen, plastic flesjes verzamelen en fietskarkassen van de straten halen. Het klinkt als een enorme operatie. Maar het is niet onmogelijk. In 2008 deden de Esten het al voor. Ze gingen op een dag met 50.000 mensen de straat op om zwerfvuil op te ruimen. De Portugezen, Slovenen en Letten volgden. Who’s next? Daar gaat het over tijdens de conferentie World Cleanup 2012, die deze week in Estland plaatsvindt.
De conferentie wordt georganiseerd door de organisatie Let’s do it, een wereldwijde beweging die helemaal draait om het opruimen van zwerfvuil en het schoonhouden van onze planeet. Zij hebben het voor elkaar gekregen dat zo’n 2 miljoen mensen wereldwijd al hebben meegedaan aan de opruimacties, in 16 verschillende landen. Nederland heeft ook een lokale Let’s do it, maar de plannen om Nederland van zwerfvuil te verlossen komen tot nu toe volgens de Nederlandse Annette Dölle nog niet echt van de grond.
Ergernis
Dölle gaat deze week als vrijwilliger naar de conferentie in Estland. In het dagelijks leven is ze trainer en coach op het gebied van gedrag en communicatie, maar ze denkt graag mee over dit soort internationale initiatieven. ‘Eigenlijk heeft Nederland niet zo heel veel zwerfvuil’, zegt Dölle aan de telefoon vlak voordat ze naar Estland vertrekt. ‘Vergelijk het eens met India, daar struikel je erover.’ Maar toen ze dat tegen verschillende media had gezegd, kreeg ze er veel reacties op. Anderen ergerden zich juist wel aan rondslingerend vuil, merkte ze. In ieder geval kan de conferentie voor Nederland veel betekenen, denkt ze.
Verbinding
Ook is Dölle eens gaan kijken welke opruim-en schoonmaakinitiatieven er in Nederland eigenlijk al zijn. Zo kwam ze terecht bij projecten als Doe mee, Verlos de Zee van Matthijs Lievaart, een spontaan initiatief dat is uitgegroeid tot het plaatsen van 16 houten bakken langs de Noordzee waar iedereen zwerfafval in kan gooien. En het project Wil de Orka, een grote zwerfvuil-opruimactie op de vismarkt in Groningen op 22 april. Dit soort initiatieven hoopt ze door haar bezoek aan Estland onder de aandacht te brengen, en met elkaar te verbinden.
De bedoeling is om in Estland plannen te maken voor het organiseren van schoonmaakacties overal ter wereld. Lees er hieralles over.
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand.
Lees ook:
Schrijf het op, laat het los
Breng de passie terug in je werk
Passie is het begin van vooruitgang

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020