Na deze masterclass zijn overvolle kasten en impulsaankopen verleden tijd

Een masterclass om je eigen stijl te ontwikkelen, weerstand te bieden aan verleidingen van vluchtige trends en impuls aankopen; het helpt bij het managen van je kledingkast. Maar als je weet wat je graag draagt, waar koop je dan verantwoorde kleding die bij je past? Op 24 juni kun je al je vragen stellen over jouw stijl en duurzame mode tijdens een gratis masterclass van bureau Yan en Modemuze.  

Hoe bied je weerstand aan verleidingen?

De sale is begonnen. Winkels hangen vol met prachtige kledingstukken voor zachte prijzen. Ineens sta je midden in een winkel met je handen vol jurken, rokjes en shirts. In een helder moment vraag je je af “heb ik dit eigenlijk wel nodig?”
Het antwoord op die vraag is “waarschijnlijk niet”, want net als de rest van Nederland draag je misschien maar 20 procent van wat er in je kledingkast hangt. Elke dag word je verleid om nieuwe items aan de stapels in je kast toe te voegen en weerstand bieden is lastig. Dat kan anders, dachten Fatima Essahsah van Bureau Yan en Lisa Whittle van het platform Modemuze. Samen startten ze de Sustainable Challenge.
Pexels Photo 871495

Sustainable Challenge

De Sustainable Challenge ging op 15 april van start. Het doel van de challenge was om drie maanden lang bewuster met kleding om te gaan. De uitdaging was om je koopgedrag aan te passen. Je kon beslissen om niets meer te kopen, of alleen nog maar tweedehands kleding, kleding te ruilen met vriendinnen of juist je kast eens grondig onder handen te nemen.

Praktische handvatten en bakken met inspiratie

Bureau Yan en Modemuze wilden de deelnemers wel handvatten geven om zo deze drie maanden succesvol door te komen en organiseerden inspirerende bijeenkomsten met praktische tips om je kledingkast te managen en met inspiratie van bijzondere sprekers uit de modewereld.
Tijdens de eerste bijeenkomst kwam de geschiedenis van de conscious wardrobe voorbij en kregen de deelnemers informatie over de fashion revolution, waarin de kracht van de consument centraal staat bij het veranderen van de mode-industrie.
Pexels Photo 932401

Manage je kledingkast

In de tweede bijeenkomst kregen de deelnemers praktische tips voor het organiseren van hun kledingkast. Kort samengevat gaat het als volgt: je haalt alles uit je kledingkast en legt het op je bed. Vervolgens sorteer je alle kleding. De items die off season zijn, berg je netjes op en wat je langer dan een jaar niet hebt gedragen, geef je door. Alle blijvers hang je netjes terug.

Stel een capsule wardrobe samen

Ook leerden de deelnemers om een capsule wardrobe samen te stellen van ongeveer 37 items, die 80 outfits kunnen vormen. Als je deze items hebt uitgezocht, weet je goed wat er ontbreekt. Dat – en alleen dát – mag je dan gaan kopen. En dan komt de vraag waar de laatste workshop om draait: waar doe je dat?
Pexels Photo 764876

Gratis Masterclass die jij kunt bijwonen

Op zondag 24 juni is de laatste bijeenkomst en daar kun jij bij zijn. De bijeenkomst gaat over duurzaam winkelen en over de vraag of dat eigenlijk wel bestaat, als je weet hoe de mode-industrie in elkaar zit. Chanel Trapman en Peter Leferink gaan onder leiding van Fatima Essahsah in gesprek over deze vraag.
Chanel Trapman werkt met haar bedrijf Mumster dagelijks aan het verduurzamen van de mode-industrie. Mumster maakt video producties voor kleine duurzame mode-bedrijven. Peter Leferink van M-ODE helpt designers en ondernemers om duurzame bedrijven te starten.
Jij kunt aan hen en de rest van het publiek alle vragen stellen die je hebt. Denk aan onduidelijke labels, de toekomst van materialen, werkomstandigheden in fabrieken, de vraag of bio-katoen echt heel veel beter is dan gewoon katoen en wat je te binnen schiet. Alles wat je bezighoudt, kun je bespreekbaar maken. Het zal je zeker helpen om in de toekomst betere keuzes te maken.
De bijeenkomst is gratis toegankelijk: zondag 24 juni van 2 tot 4 uur in Vondel CS in Amsterdam.

Nog wat inspiratie

HetkanWEL sprak met Lisa Whittle van Modemuze over de Sustainable Challenge. Modemuse is een platform voor mode- en kostuumerfgoed. Op het platform vind je de mode- en kostuumcollecties van verschillende Nederlandse musea, maar ook een blog met inspirerende verhalen. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Over de schrijver