Masterclass: Leven zonder plastic hoe pak je dat aan?

Het begon allemaal toen Elisah Pals tijdens haar laatste vliegreis in Colombia met haar blote voeten op het strand stond. In plaats van het fijne zand, voelde ze het aangespoelde plastic tussen haar tenen. Dit afval was niet afkomstig van het land zelf, maar was van heinde en ver meegenomen door de zee. “Op dat moment realiseerde ik me, dat dit een probleem van ons allemaal is wat we samen moeten oplossen,” zegt Elisah Pals. Weer thuis richtte ze Zero Waste Nederland op, dat inmiddels drie jaar bestaat. In de Masterclass vertelt ze alle over een plasticvrij leven. En hoe je dat kunt inpassen in je eigen leven.

Bestel de masterclass hier.

24 kilo plastic per jaar 

“We maken producten voor eenmalig gebruik van materiaal dat niet stuk gaat of afbreekt. Hoe bizar is dat? Plastic valt uiteindelijk uit elkaar in zulke kleine stukjes, dat het niet meer op te ruimen is. Hoe gaan we dat ooit nog repareren?” Elisah gelooft heilig dat de oplossing in preventie ligt, maar dat is voor velen van ons makkelijker gezegd dan gedaan. Want plastic zit overal in of omheen: van verpakkingen tot cosmetica en van schoonmaakmiddelen tot aan kleding. En hoewel het steeds makkelijker wordt om losse groente en fruit te kopen in de supermarkt, bestaat het grootste deel van ons afval vaak nog steeds uit flinke volumes plastic. Zo gooien we in Nederland per persoon gemiddeld 24 kilo plastic per jaar weg. Dat kan minder, maar hoe?

Tips & Advies 

Met Zero Waste Nederland geeft Elisah consumenten en bedrijven tips en advies over hoe ze hun afvalstromen kunnen verkleinen en hun plastic intake op een makkelijke en leuke manier kunnen verminderen. Van het meenemen van je eigen zakjes en bakjes als je boodschappen doet tot het maken van je eigen cosmetica en schoonmaakmiddelen en het actief consuminderen, want ook spullen leveren afval op.

Over de masterclass  

In deze masterclass deelt Elisah haar eigen ervaringen, vertelt ze waar je op moet letten en geeft ze praktische informatie over de zero waste lifestyle en het verminderen van jouw berg plastic afval.

Bestel de masterclass hier.

Over Zero Waste Nederland

Zero Waste Nederland is een burgerinitiatief dat streeft naar een wereld waarin afval niet bestaat. Niet omdat we beter recyclen, maar omdat we minder afval produceren. Het gaat dus om preventie. Daarbij kun je natuurlijk denken aan het vervangen van single-use plastic verpakkingen door eindeloos herbruikbare verpakkingen. Wellicht ken je hun veel verspreide raamsticker wel, met daarop “neem gerust je eigen verpakking mee”, die op duizenden gevels in Nederland prijkt.

Maar het gaat verder. Ook voedsel, water, energie, kleding, microplastics, spullen en andere onderwerpen staan centraal. Ze werken stap voor stap toe naar een alternatief voor de wegwerpmaatschappij en gaan uit van de basisprincipes:
Refuse (preventie),
Reduce (consuminderen),
Reuse (hergebruik),
Recycle (afvalscheiding),
Rot (composteren).

Het platform Zero Waste Nederland bestaat inmiddels uit duizenden volgers, ambassadeurs en aanpakkers.

Over de schrijver