Matcha poeder: waarom vallen we er massaal voor?

Matcha poeder is knalgroen, zit boordevol antioxidanten en je kunt het eten en drinken. Bij je favoriete koffiebar bestel je een Matcha Latte en bij de supermarkt verkopen ze het in een blikje, maar wat is dit voor een poeder? Wat kun je ermee? En waarom vallen we er in Nederland massaal voor? We leggen het graag aan je uit.

Trend uit Japan

Minimalisme, micro-appartementen, sushi en nu dus ook Matcha poeder; een kleine greep uit de trends die vanuit Japan naar ons land kwamen overwaaien. En niet zonder reden, want de Japanners weten wel hoe je bewust en gezond moet leven. Op het eiland Okinawa wonen bijvoorbeeld de meeste honderdjarigen ter wereld, maar dat terzijde. Nu terug naar het Matcha poeder. Wat is het precies?
Matcha Poeder Thee

Wat is Matcha poeder?

Matcha is een poeder van groene theebladeren en wordt bereid op traditionele Japanse wijze. Vier weken voordat de boer de bladeren met de hand gaat oogsten, dekt hij ze af met donkere doeken. Hierdoor krijgen de planten minder zonlicht en maken ze ter compensatie chlorofyl aan en produceren de blaadjes extra aminozuren. Dat geeft de bladeren de felle groene kleur, maar ook de gezonde eigenschappen. Na het plukken, worden de bladeren gedroogd en fijngemalen met een molensteen. Zo ontstaat het poeder.

Waarom is het gezond?

En waarom is het dan zo gezond? Een kop Matcha thee bevat 5 x meer antioxidanten dan een normaal kopje thee. Het helpt om je lichaam te reinigen, geeft je stofwisseling een slinger en helpt om meer vet te verbranden. Daarnaast bevat het nog vitaminen, mineralen en eiwitten. En dat allemaal in een kopje thee, maar let op, Matcha thee bevat ook meer cafeïne dan normale thee. Als je niet stuiterend de dag door wilt, kun je beter niet meer dan twee koppen per dag drinken.
Latte Van Matcha Poeder

Matcha Latte

Bij veel koffiebars verkopen ze Matcha Latte’s, maar die maak je thuis ook net zo makkelijk. Je kookt een beetje water dat je laat afkoelen tot 70 graden, vervolgens mix je poeder en water tot een papje. Daar doe je de opgeklopte melk bij. Volgens de Japanse traditie moet dit wel met een speciale bamboe garde, maar een gewone werkt ook prima. En kies sojamelk, havermelk, amandelmelk of gewone melk. Het kan allemaal. Sommige mensen vinden het een beetje bitter, maar de smaak  went heel snel. Eventueel kan je er om die reden wat (vanille)suiker of aroma doordoen of wat maple syrup (dat verzacht de smaak iets).

Bakken met Matcha poeder

Van het poeder kun je thee zetten, maar je kunt het ook door elk soort beslag of een smoothie mixen. Denk bijvoorbeeld aan Matcha cake, Matcha pannenkoeken of Matcha havermoutpap. Het maakt het niet alleen gezonder, maar geeft ook een mooie groene kleur.

Wees kritisch wat je koopt

Wil je Matcha poeder kopen, wees dan wel kritisch. Nu het aan populariteit wint, zie je ook merken op de markt komen, waarvan de kwaliteit wat te wensen kan overlaten. Als het poeder fel groen is, lekker ruikt en een beetje vettig is en voor 40 gram ongeveer 10 euro kost, zit je goed. Ruikt het muf? Dan weet je dat de kwaliteit niet goed is. Laten staan dus en op zoek naar iets beters.

Drink jij wel een Matcha Latte. En heb je zelf een goed recept met Matcha? Deel het dan onder de blog.

Over de schrijver

3 gedachten over “Matcha poeder: waarom vallen we er massaal voor?”

  1. Pingback: Zo gebruik je thee als ingrediënt tijdens het koken en bakken - hetkanWEL

  2. Pingback: Vaarwel koffie? De theebar komt er aan

Reacties zijn gesloten.