Matig succes beter dan onderzoeksklapper

Us Army Africa, Flickr.com
Us Army Africa, Flickr.com

Als een medisch onderzoek te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat in veel gevallen ook zo, zo blijkt uit een nieuwe analyse. Hiervoor werden bijna 230.000 proeven uit allerlei disciplines onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat de meest opvallende resultaten zelden gereproduceerd konden worden door andere teams. Volgens onderzoeksleider Dr. John Ioannidis kunnen we hieruit opmaken de meeste effectieve ingrepen een gemiddeld effect hebben.

Claim vijf keer zo indrukwekkend
Samen met zijn collega’s onderzocht Ioannidis 228.220 proeven die in totaal meer dan 85.000 onderwerpen besloegen. Bij 16 procent van deze onderwerpen was er tenminste één onderzoek dat claimde dat ingrijpen tenminste vijf keer meer voordeel opleverde dan niet ingrijpen. Het team van Ioannidis ontdekte echter dat in tenminste 90 procent van deze situaties dit resultaat niet gereproduceerd kon worden. Dit zou onder meer komen doordat de resultaten in de eerste instantie gerealiseerd werden onder een erg kleine steekproef. Het succes zou dan meer een kwestie van toeval zijn.
Liever grote steekproef
Volgens Ioannidis moeten steekproeven groot zijn, anders kan niet veel waarde gehecht worden aan de resultaten. Dat voorkomt dat artsen en patiënten hun hoop vestigen op een bepaalde methode, terwijl de voorgespiegelde resultatendan niet waargemaakt kunnen worden.
Bron: MedicalXpress.com
Lees ook:
Jongens puberen steeds vroeger
Lang leven doe je zo
Flossen kan makkelijker en sneller
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.