Matt Damon speelt in controversiële anti-fracking film

Matt Damon. Foto: Wikimedia commons

Matt Damon speelt in de nieuwe film “Promised Land” een vertegenwoordiger van de gasindustrie die aan het twijfelen wordt gebracht over “fracking”. Dit is een nieuwe gaswinningsmethode die in de VS zeer controversieel is, omdat het veel milieu- en gezondheidsschade zou opleveren. Lobbyisten van de industrie staan al klaar om argumenten tegen de film te leveren. Promised Land komt 28 december in de VS uit, en wordt geproduceerd door hetzelfde bedrijf dat ook de film van Al Gore uitbracht, “An Inconvenient Truth”.
“Fracking” is een controversiële techniek, waarbij grote hoeveelheden water met chemicaliën de grond in worden gespoten. Deze zorgt voor scheuren in een diepe aardlaag, waar gas vast zit. De scheuren zorgen ervoor dat het gas loskomt. Er zijn echter grote zorgen over de veiligheid van de techniek. Deze veroorzaakt aardbevingen. Ook lekken gevaarlijke chemicaliën het milieu en het drinkwater in. Berucht zijn beelden van mensen die in de buurt van fracking boorputten leven en het water in hun kraan kunnen aansteken, omdat er zoveel gas meekomt.
In de film speelt Matt Damon een vertegenwoordiger van de gasindustrie, die boeren moet overtuigen om hun land te leasen voor de gaswinning. Hij begint echter te twijfelen als hij in een dorpje in Pennsylvania een leraar en een milieu-activist tegen komt die ervan overtuigd zijn dat de gasboorputten hun water en vee zal vergiftigen.
De gasindustrie is, vanzelfsprekend, niet blij met de film. Daarom zijn lobbyisten van de industrie al druk bezig om tegengas te geven. Ze verstrekken handzame lijstjes met pro-fracking argumenten en hebben enige tijd geleden al een documentaire uitgebracht, Truthland genaamd.
Tot nu toe is vooral de gasindustrie aan de winnende hand. Fracking heeft voor een energierevolutie gezorgd, waardoor de VS zelf kan voorzien in een steeds groter deel van haar energiebehoefte. Misschien dat deze film daar verandering in gaat brengen.
Bron: The Guardian
Lees ook
Enorme voorraden schaliegas, ook in de Noordzee
Shock-video voert campagne tegen fracking
Geld verdienen met zonne-energier? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen

Over de schrijver