Is de inhoud van jouw kledingkast ‘lagom’? Als het aan kleur- en stijlcoach Laura de Jong ligt wel. ‘Lagom’ betekent niet te veel en niet te weinig, maar ‘gewoon’ precies genoeg. Laura helpt anderen bij het samenstellen van een overzichtelijke, ‘lagom’ kledingkast. Ook ontwikkelde ze de challenge ‘Een jaar lang stoppen met shoppen’ (en daar kan je nog steeds aan meedoen) om je op op weg te helpen naar een maximum van 5 kledingstukken per jaar (nieuw of tweedehands). HetkanWEL sprak met Laura.
Niks kopen én studeren aan de modeacademie
Van iemand die mode studeert, verwacht je niet zo gauw een overzichtelijke kledingkast en de drang om (bijna) niks te kopen, maar niets is minder waar. Laura: “Tijdens mijn opleiding leerde ik vooral dingen verkopen die mensen niet nodig hadden en dat ging me al gauw tegenstaan.” Voor haar afstuderen in 2010 kocht ze een jaar lang geen nieuwe kledingstukken en dat bracht daarmee een hoop teweeg. “Het gaf natuurlijk wel wat rumoer op school, want kan zoiets wel op de modeacademie? Mijn onderzoek werd opgepakt door verschillende media en uiteindelijk deden 2.000 mensen mee.”
Rust dankzij capsule wardrobe
Na haar afstudeeronderzoek bleef Laura jarenlang weinig kopen. Het gaf haar rust. “Ik ontdekte dat ik maar een klein deel van mijn kleding droeg. Daarom stelde ik een capsule wardrobe voor mezelf samen: een kast met maximaal 30-37 kledingstukken.” Niets meer en niets minder, maar ‘lagom’. Vooral bewustwording over wat iemand zelf mooi vindt en graag draagt is belangrijk voor het samenstellen van een capsule wardrobe. Laura: “Kopen is een soort tweede natuur van de mens. Vaak koop je iets omdat het in de aanbieding of in de mode is, voor je werk of omdat je partner het mooi vindt. Maar welke behoefte heb je zelf? Daar begint het bij. Anders eindig je altijd met een compromis in je kast en dat zorgt voor onrust.”
Maximaal 5 kledingstukken per jaar
Maar wanneer is de inhoud van je kledingkast ‘lagom’? Die vraag bleef bij Laura door haar hoofd spoken. Tot ze in een onderzoek las dat we onder die welbekende 1,5 graad opwarming van de aarde kunnen blijven als iedereen maximaal vijf nieuwe kledingstukken per jaar koopt. “Dat was een antwoord op mijn vraag en daar heb ik de challenge ‘Stoppen met shoppen’ op gebaseerd. We zijn gestart op 21 maart, aan het begin van de lente, met ruim 200 vrouwen. Je kan nog steeds aansluiten.”
Stap één: afkicken
De challenge duurt een jaar en bestaat uit vier thema’s, elk seizoen één. “De challenge begint met ‘afkicken’, zodat je direct weet hoe ‘erg’ jouw koopgedrag is.” Deelnemers moeten nagaan wat ze het afgelopen jaar hebben gekocht en of ze met de kennis van nu die kledingstukken óók hadden gekocht. “Ruim 90 procent schrok zich rot en kwam erachter dat ze veel meer kledingstukken hadden gekocht dan ze dachten. Het eerste thema is het minst leuk, maar wél nodig om te weten waarover we het hebben.”
Bijdragen van verschillende experts
Laura leidt de challenge niet alleen, ze heeft de hulp ingeschakeld van meerdere experts. Zo vertelt Carien Karsten, psychotherapeut en schrijver van ‘Afkicken voor shopaholics’, meer over shopverslaving en leert Chantal Schinkels, e-commerce expert en schrijver van ‘Het Koopinfuus’, hoe je online verleid wordt. “Toen ik in 2010 een jaar lang niks kocht, was ik nog alleen in deze wereld. Nu zijn er zoveel experts en verschillende inzichten. Het voelde goed om deze challenge meer te benaderen als een movement, in plaats van ‘juf Laura vertelt’.”
Een maandelijkse check-in voor gedragsverandering
Andere thema’s die aan bod komen zijn identiteit, koesteren en duurzaamheid. “De deelnemers krijgen antwoord op vragen zoals; hoe laat je zien wie je bent, hoe zorg je goed voor de kleding die je al hebt, hoe repareer je kleding, hoe herken je kwalitatief goede kledingstukken, wat is het echte verhaal van kleding en hoe weet je of een merk duurzaam is?” Om ervoor te zorgen dat de challenge ook echt zorgt voor gedragsverandering, krijgt iedereen een buddy. Met haar deel je hoe de afgelopen maand is gegaan, wat je anders had willen doen en of je nieuwe dingen hebt gekocht. “Gedragsverandering is moeilijk. Delen hoe het gaat zie ik als een soort check-in en dat zorgt voor bewustwording.”
Hobbels
Laura koopt (bijna) niks meer, maar dat betekent niet dat af en toe toch tegen dingen aanloopt. “Als ik een weekend weg ben, ga ik naar vintage en duurzame kledingwinkels. Ik koop daar graag iets, ook omdat ik het die mensen gun. Soms koop ik dan wel eens een jurk, terwijl ik die niet per se nodig heb.” Een miskoop doet Laura overigens niet meer. “Ik koop zo’n jurk dan echt alleen als ik weet dat ik het veel ga dragen.” ‘In een transitie zitten’ kan ook een uitdaging zijn met betrekking tot nieuwe kledingstukken willen kopen. “Elke vrouw gaat elke 10 jaar een verandering door. Gemiddeld rond de 20, 30, 40 en 50 jaar. Je krijgt bijvoorbeeld een baby of je zit juist in de overgang. Je leven en je lijf verandert en bepaalde dingen passen niet meer. Hoe ga je daar dan mee om? Dat is het vraagstuk waar ik nu een antwoord op zoek, want ik zit momenteel in zo’n transitie. Misschien kan ik items aanpassen of naar een georganiseerd ruilfeest gaan, bijvoorbeeld.”
Je moet het écht willen
Je kan nog meedoen aan de challenge van Laura, maar wil je liever op eigen houtje beginnen met minder kledingstukken kopen? Laura heeft een paar handige tips. “Je moet het echt afspreken met jezelf. Even vijf minuten voelen dat je het wil is niet genoeg, want dan zit je ’s avonds gewoon weer op Instagram en kom je een mooie advertentie tegen.” Delen met anderen dat je minder wil kopen, helpt ook. “Soms is het gewoon makkelijker om iets voor een ander vol te houden dan voor jezelf. Dus deel met iemand dat je minder wil kopen en vraag of diegene regelmatig informeert of het nog lukt.” Beperk ook de verleiding. “Schrijf je uit van nieuwsbrieven, ontvolg je favoriete merk op Instagram en ga gewoon niet naar die ene winkel. Je weet pas dat je iets wil hebben als je het hebt gezien.” Tot slot wil Laura graag meegeven dat je altijd naar de huisarts kan als je denkt dat je echt in de problemen komt. “Als je merkt dat je vaak koopt op afbetaling of je geen boodschappen meer kan doen na een uitgave, ga dan naar je huisarts. Hij of zij verwijst je door naar de juiste persoon. Het hebben van een shopverslaving komt veel vaker voor dan je denkt, daar mag je hulp bij vragen.”
Meer weten over de challenge? Op de website van Laura vind je meer informatie.