Max&Bien lanceert als eerste ter wereld een vegan kaaswiel

Max&Bien had deze week een wereldwijde primeur. De Amsterdamse kaasmakerij brengt als eerste ter wereld een vegan kaaswiel met paraffine coating op de markt. Oftewel, een ‘gewone’ ronde kaas zoals je die uit de winkel kent of van de markt, maar dan dus volledig plantaardig. Gemaakt op basis van gefermenteerde tarwe. En het fijne is: je kan ‘gewoon’ plakjes schaven van deze plantaardige variant, een unicum in vegan kazenland. Ik had de eer om namens HetkanWEL een proefpakket te ontvangen en mijn tanden te zetten in de drie nieuwe kazen met de smaken komijn, truffel en mosterd. 

Kaasschaaf

Ik moest even zoeken in mijn keukenla en wist niet helemaal zeker of ik mijn kaasschaaf überhaupt nog wel had. Het is jaren geleden dat ik vegan werd en een plak kaas afschaafde voor op mijn boterham. En hoewel de ontwikkeling van vegan kazen een spurt heeft doormaakt de afgelopen -laten we zeggen- twee jaar. En ik in die tijd zeker mijn favorieten heb gevonden (g-goat van Max&Bien, camembert van Rosie & Riffy en walnut camemberti van Mr. & Mrs. Watson), was er nog geen vegan kaas waar ik mijn schaaf ik kon zetten. Tot nu. En ik kon niet wachten.

Vegan Kaaswiel

Proeven van het plantaardig kaaswiel

Eerlijk is eerlijk: ik heb al heel wat jaren geen ‘echte’ kaas meer gegeten. Een vergelijking op basis van mijn smaakgeheugen is dus moeilijk te maken. Maar deze kaas smaakte in mijn beleving echt naar kaas en  was bovendien makkelijk te schaven en dus prima te eten op een stukje brood (of als blokje bij de borrel). De paraffine coating zat net zo los om de kaas als bij de mini baby-bel (die at ik vroeger regelmatig als snack). Op zich fijn, want op mijn duim prijkt nog steeds het litteken van tientallen jaren geleden toen ik een stukje korst van een ‘gewone’ kaas probeerde te schaven (en daarbij zoveel kracht moest zetten, dat ik en passant een stukje duim meenam).

Vegan Kaaswiel

De smaak

Qua smaak was mijn absolute favoriet de komijn: die vond ik het meest uitgesproken en deed me echt denken aan de traditionele komijnekaas. Iets waar ik vroeger dol op was en waarvan ik me niet realiseerde dat ik dat in al die jaren zo gemist had. Fijn dus, om een alternatief te vinden. De grove mosterd, die omschreven wordt als ‘lekker pittig, vond ik de meest neutrale smaak hebben. En dus nam ik de tip van Max&Bien ter harte om het te combineren met wat Indiase chutney en plakjes komkommer. De truffelkaas is een lekker kaasje voor op de borrelplank. Naast mijn andere favorieten, die ik hierboven al noemde, is dat een prima alternatief. Ook omdat de structuur echt anders is dan de zachte vegan kaasjes die de markt tot nu toe bestormd hebben.

Vegan Kaaswiel

De vegan kaasmarkt

Binnen de rap groeiende plantaardige markt groeit de categorie kaas momenteel het snelst. Alleen al in de afgelopen twee jaar ging de verkoop binnen Nederland al met 400% omhoog. Het is niet voor niets dat een supermarkt als Albert Heijn de afgelopen maand het aanbod van vegan kaas verdubbelde. En het is een kwestie van tijd voordat de andere supermarkten zullen volgen.

“Consumenten kopen graag herkenbare producten,” zegt Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, over de lancering van het vegan kaaswiel. “De populairste vegan burgers zijn niet te onderscheiden van hamburgers en havermelk verkoopt het best in een melkpak. Bij alternatieven voor kaas is dat niet anders. Dat heeft Max&Bien goed begrepen. Hun plantaardige kaaswielen, voorzien van een herkenbare coating, zijn in de wereld uniek. Dit is een oer-Hollands product voor de duurzame consument. Het roept de sfeer op van kaas op een Alkmaarse markt, met kaasdragers die grote ronde kazen naar elkaar overgooien en op de wagens leggen, maar dan gemaakt zonder koemelk.”

Maxine &Amp; Jobien

Een plantaardig kaaswiel als alternatief

Kaas- en delicatessenwinkels nemen de vegan kazen dan ook steeds vaker op in het assortiment. Zo voldoen ze aan de groeiende vraag en met dit kaaswiel kunnen ze de klant ook echt een plakje laten proeven, zoals je dat bij traditionele kaas gewend bent. “Door het aanbieden van herkenbare alternatieven, geloven wij dat mensen vaker voor een plantaardige optie  kiezen,” zegt Maxine Agyeman, oprichter van Max&Bien. “‘Onze missie is mensen te inspireren vaker plantaardig te eten,” voegt mede-oprichter Jobien Groen hier aan toe. “We willen laten zien dat kaasvervangers minstens zo lekker kunnen zijn. En dat je nog prima kunt borrelen met een heerlijk plantaardige kaasplankje, zonder iets te hoeven missen.”

Ben je nieuwsgierig naar het vegan kaaswiel van Max&Bien? Dan kan je terecht bij de Hilversumse winkel Echte Liefde kaas & delicatessen en online bij De Verserij. Andere kaas- en delicatessenwinkels en webshops volgen later.

Ben jij liefhebber van vegan kaas? Of durf je er nog niet aan? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver