Max Christern wil een klimaatverhaal dat hij aan zijn kinderen kan vertellen

In aanloop naar de jaarlijkse klimaattop, deze keer in Durban, organiseert de NRC een serie van vier debatten over klimaatsverandering. Gespreksleider is Max Christern, bekend van NRC en Ode. Hij wordt moe van de schuttersputjes van waaruit voor- en tegenstanders van de opwarmingstheorie elkaar bestoken in het klimaatdebat. Met deze debatreeks wil hij samen met het bedrijfsleven en de wetenschap de feiten boven tafel krijgen. Maar nog liever wil hij een inspirerend en realistisch verhaal dat hij kan navertellen aan zijn kinderen. hetkanWel stelde Max Christern daarom de volgende vragen.

Bestel kaarten voor het debat.

Wie zit er nog te wachten op een debatreeks over klimaatverandering?

Het thema klimaatsverandering lijkt klem te zitten tussen voor- en tegenstanders van global warming. Ook de rol van de media is daarin fascinerend. De media schreeuwden chocoladeletters over een mogelijk kritische fout in het IPCC-rapport. Sceptici van klimaatsverandering kregen alle ruimte op de voorpagina’s van de kranten om zichzelf op de borst te kloppen, maar toen het slechts om klungeligheden ging die voor de eindconclusies niet van belang waren, las je dat pas terug in een klein bericht op pagina 7.
Voor alle geïnteresseerden leek het ons daarom goed om terug naar de basis te gaan, nu Durban er aan komt.
De debatten zijn er voor om helder samen vast te stellen wat er nu precies aan de hand is. Wat weten we zeker? En hoe kunnen we van daaruit over oplossingen nadenken?

Als hoofredacteur van Ode maakte je een special over de oplossingen voor klimaatverandering, voor de klimaattop in Kopenhagen. Hoe zie je dat het debat zich sindsdien heeft ontwikkeld?

Aan de ene kant heb je de koplopers die vinden dat we de fase van het debat óf er iets aan de hand is al lang voorbij zijn, en aan de andere kant heb je een groepje achterblijvers, de sceptici, die zichzelf in beton hebben gegoten en roepen dat het allemaal onzin is. De afstand tussen die twee partijen is alleen maar groter geworden. Probleem is dat de koplopers ook de afstand tot het peloton volgers, dat tussen hen en de sceptici in zit, zien groeien. Zij zien klimaatverandering niet meer als een groot en urgent probleem. Op hetkanWel noemden jullie hen de zorgelozen. Hoogleraar Jan Rotmans is juist een treffend voorbeeld van een koploper. Voor hem is een klimaatdebat zó 2010, hij wil zijn energie steken in de oplossingen. Maar ik zeg dan tegen hem: “Jan, het probleem is dat niet iedereen in jouw tempo meedendert.”

Wat willen jullie met het klimaatdebat aan die situatie veranderen?

Als we van het klimaat alleen maar een politieke discussie maken, en een eindeloos welles-nietes spel, dan blijf je rondjes draaien. En ondertussen wordt het probleem voor leken steeds onduidelijker. Maar ik wil als leek aan mijn kinderen kunnen vertellen wat er aan de hand is. Het helpt dan als je een aantal conrete feiten kunt noemen.

Zouden feiten echt helpen? We leven in een tijd van fact free politics.

Ja, ik zie wat je bedoelt, maar het gaat er om dat je feiten en perspectief aan elkaar koppelt. Ja, het was een koude, natte zomer, maar wat betekent dat in het perspectief van de klimaatwetenschap? En daarover laten wij dan een wetenschapper aan het woord. Ik geloof in de kracht van storytelling, dus dat je deels feitelijk en deels anecdotisch verhalen kunt vertellen waarin de feiten, de conlusies en de oplossingen zitten. Dat zal het peloton zorgelozen dichterbij Jan Rotmans brengen.

Bestel kaarten voor het debat.

Lees ook:

Op weg naar Zuid-Afrika: wat is de stand van het klimaatdebat?

Nederland in top 10 van klimaatzorgelozen

De vork van Wilders prikt altijd

Over de schrijver

2 reacties op “Max Christern wil een klimaatverhaal dat hij aan zijn kinderen kan vertellen”

 1. Beste MrAmsterdam,

  Het gehalte CO2 in de atmosfeer is nu 0,0393% (393 ppm, parts-per-million).

  Dat is 40% hoger ten opzichte van de 0,0280% van vóór de aanvang van het industriële tijdperk.

  De laatste 2.6 miljoen jaar heeft CO2 altijd geschommeld tussen 180 ppm (ijstijden) en 280 ppm (de interglacialen, zoals nu). Daar zitten we nu 40% boven, en we zijn hard op weg naar 100% hoger (560 ppm) en zelfs 900 ppm zo rond het jaar 2100.

  Die toename met 40% tot nu 393 ppm, is geheel aan de mens te wijten: we weten wat het gehalte CO2 vroeger was (o.a. uit boorkernen), en we weten voldoende nauwkeurig wat er per jaar aan extra koolstof de lucht in gaat, en ook hoeveel er door oceaan en land (planten) weer wordt opgenomen.

  Momenteel neemt de 393 ppm CO2 elk jaar toe met zo'n 2 ppm. Dat groeit, want er wordt elk jaar meer koolstof verbrand tot CO2.

  Deze 2 ppm komt ongeveer overeen met de *helft* van de 8 gigaton koolstof die per jaar de lucht in gaat door de verbranding van fossiele brandstoffen (1 gigaton is 1 miljard ton, ofwel het gewicht van één kubieke km. water).

  Dus van elke 8 gigaton die wij uitstoten, wordt de *helft* gecompenseerd doordat de natuurlijke koolstofkringloop harder werkt – ongeveer 2 gigaton extra in het oceaanwater, en 2 gigaton extra op land (planten). De resterende 4 gigaton per jaar is wat de toename aan CO2 in de atmosfeer veroorzaakt.

  In uw woorden: elk jaar wordt er 4 gigaton koolstof extra "weggewerkt" in oceaanwater en op land, en de resterende 4 gigaton blijft achter in de atmosfeer.

  Voor meer info kan ik warm aanbevelen om deze video van klimaatwetenschapper Scott Denning eens zorgvuldig te bekijken. Hij spreekt daar nota bene op een conferentie van 'klimaatsceptici' – en wijst er nadrukkelijk op dat het probleem wel degelijk reëel is! Zijn slides vatten e.e.a. beknopt maar duidelijk samen. De slides 5 t/m 8 gaan over de koolstofkringloop.

  Video hier: http://www.viddler.com/explore/heartland/videos/3

  Slides staan hier: http://www.scribd.com/doc/60571820/Denning-Friday

  Mvg,
  Bob Brand

 2. 0,1 procent van de atmosfeer bestaat uit CO2. Van die 0.1 procent is 3 procent "teveel" door menselijke activiteiten erbij gekomen. Wat is teveel? Die 3 procent van 0.1 procent aan CO2 kan niet meer door natuurlijke processen worden verwerkt. Dit veroorzaakt volgens de IPPC de klimaatsverandering.

  Als ik naar buiten kijk zie ik t ijsselmeer (en dus de oceanen) en bomen. Bomen en zeealgen gebruiken CO2 als voedsel (CO2 wordt gratis omgezet in O2).

  Mijn vraag aan de klimaat wetenschappers is dan ook; hoeveel extra bomen en algen heeft de aarde nodig om de extra 3 procent van 0.1 procent CO2 "weg te werken"?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020