14-jarige duizendpoot wil de wereld redden voor ze van school is

Maya Penn, 14-Jarige Groene Duizendpoot. Foto: Ted
Maya Penn, 14-Jarige Groene Duizendpoot. Foto: Ted
(Gastbijdrage door Anniek Sienot). Sommige meisjes van veertien gaan uit, spelen met hun telefoon en winkelen graag. Andere meisjes willen de wereld redden voor ze hun middelbare schooldiploma hebben. Maya Penn uit Atlanta behoort tot die laatste categorie. Ze heeft een eigen (eco-)kledinglijn, ze is auteur van twee kinderboeken en ze maakt animaties. Daarnaast programmeert ze, spreekt ze voor publiek, is ze filantropist en is ze erg bezig met het milieu.

Eerste bedrijf als 8-jarige

Maya was acht jaar toen ze haar eerste bedrijfje begon: Maya’s ideeën. Deze organisatie maakt kleren en accessoires van bamboe, hennep, organisch katoen, vintage wol en zijde. Tien tot twintig procent van de winst gaat naar organisaties die Maya bewondert, van Captain Planet Foundation tot Live Thrive Atlanta.

Toen op haar elfde bleek dat ze eigenlijk te veel ideeën had om alleen in een kledinglijn te verwerken, begon ze een nieuw bedrijf: Maya’s ideeën voor de planeet. Ze stuurt bijvoorbeeld maandverband naar meisjes in ontwikkelingsgebieden.

Lees ook: 13-jarige verrast met doorbraak in zonne-energie

Ook schreef Maya Penn twee kinderboeken: “Lucy en Sammy redden het milieu” en “Wilde rijmpjes”. Beide gaan over het milieu en ze zijn geprint op gerecycled papier. Op dit moment doet Maya mee aan een project over bestuiving (“The Pollination Project”). Hiervoor maakt ze animaties over insecten die superhelden zijn. En ze schrijft óók nog eens een autobiografie.

Jij kunt het verschil maken

Dit alles doet Maya niet voor niets: ze wil anderen inspireren met haar boodschap dat ieder mens het verschil kan maken. En daarvoor hoef je echt niet allemaal een eigen eco-kledinglijn te beginnen!

Lees ook: Tiener ontwikkelt vroegtijdige diagnose voor dodelijke alvleesklierkanker

Als ze op scholen vertelt over haar werk, komt ze wel eens kinderen tegen die het niet uitmaakt wat er met de aarde gebeurt. Maar daarnaast ook mensen die wel iets willen doen, maar simpelweg niet weten wát. “Wat er nu gebeurt met het milieu is zo’n groot ding, dat mensen denken dat er ook een heel grote actie moet komen. Maar ze weten niet wat voor actie.”

Er is dus angst dat wat we doen, te klein is. “Mensen zijn bang om iets te doen omdat ze denken dat dit niks helpt”, aldus Maya. “Maar de kleinste actie kan al leiden tot de grootste veranderingen.”

Bron: Grist

Anniek Sienot (12) is de jongste hetkanWeller van onze redactie. Ze houdt van inspirerende verhalen. Daarom schrijft ze over ideeën en mensen voor een duurzame wereld.

Over de schrijver