Meal preppen: zo heb je in 15 minuten een gezonde maaltijd op tafel

Mijn zoon steekt zijn hoofd om de hoek van mijn werkkamer. “Mam, ik heb honger. Wat gaan we eten”? Ik kijk snel op de klok, klap mijn laptop dicht, loop naar de keuken en een kwartier later staat het eten op tafel. Hoe ik dat zo snel voor elkaar kreeg? Tegenwoordig doe ik aan meal preppen.

Meal preppen

Meal preppen is een leuk woord voor het vooraf voorbereiden van je maaltijden. Vooral als je door de week weinig tijd, gezonder wil eten of bijvoorbeeld wat vaker plantaardig wil koken, dan is meal preppen een uitkomst. Je kunt alles vast voorsnijden, maar ook de maaltijden alvast koken. Vervolgens bewaar je alles in de ijskast of je vriest de maaltijden in. ’s Avonds hoef je de maaltijden dan alleen op te warmen, of nog even snel te bakken of braden. Je kunt hierbij denken aan een pastasaus, soep of verschillende soorten groenten. Wat nog een mooie bijkomstigheid is, is dat meal preppen ook voedselverspilling tegengaat. Je gebruikt namelijk alleen wat je nodig hebt.

Traybake

Hoeveel tijd zou ik besparen

Ik moest wel even een drempel over, voordat ik begon met meal preppen. Lang geleden deed een goede – extreem georganiseerde – vriendin al aan meal preppen. Kwam je bij haar eten, dan stond er binnen een half uur een restaurantwaardig diner op tafel. Ik was er toen behoorlijk van onder de indruk, maar ik vond het ook een beetje omslachtig. Het idee dat ik in een dag moest bedenken wat ik de hele week zou eten, een uur of twee in de supermarkt ging doorbrengen en daarna nog de hele middag in de keuken (want dat deed zij), vond ik iets te veel van het goede. Hoeveel tijd ik door de week ook zou besparen.

Vers en uit het seizoen

Toch ben ik nu ook overstag en dat had vooral met het thuiswerken te maken. Ik werd er namelijk een beetje lui van in de keuken. Na een hele dag thuis werken, had ik zelden nog zin om ook nog uitgebreid te koken. Het resultaat was dat we op een gegeven moment twee keer in de week een pasta pesto met een salade aten en dat kwam ons allemaal onze neus uit. Het moest dus anders, maar ik wilde het mezelf wel een beetje gemakkelijk maken. En daar hielp Rechstreex me mee. Ik kende Rechstreex al van de verse, seizoensgebonden producten van boeren en makers uit de buurt, die ik bij het wijkpunt kan ophalen. En nu hadden ze ook een meal prepper.

Aziatische Soep

Een krat vol vegetarische producten

De meal prepper van Rechstreex is een krat vol vegetarische producten, met recepten, waarmee je 2 lunches en 2 diners kunt maken. Als je het krat ophaalt heb je ongeveer 2 uur nodig om alles voor te bereiden, maar binnen een kwartier heb je daarna een gezonde, lekkere lunch of diner op tafel staan. Muziekje erbij en lekker snijden maar. Als je de recepten volgt, is het ontzettend goed te doen. Je moet er wel rekening mee houden, dat je een heleboel bakjes nodig hebt, die je goed kunt afsluiten. En ruimte in je ijskast. Maar dan heb je ook wat, want het is niet alleen gemakkelijk, maar ook ontzettend lekker. Wil je het zelf ook een keer proberen? Dan geven we je 8 tips.

Tips voor het meal preppen

 1. Maak een eetplanning, voor een paar dagen of een week of bestel een maaltijdbox. Zo hoef je niet zelf na te denke wat je wil eten én geen boodschappen te doen.
 2. Als je boodschappen gaat doen, neem dan een lijst mee met alles wat je nodig hebt. Dit voorkomt dat je te veel, of producten koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.
 3. Bereid jezelf goed voor, dus zorg dat je echt de tijd hebt om het in een keer af te maken. Een nette keuken en opgeruimde ijskast helpt ook.
 4. Zorg dat je genoeg bakjes hebt, die je goed kunt afsluiten. Als je gaat invriezen, is het handig om er op te schrijven wat er in zit en een datum toe te voegen.
 5. Bewaar bereid eten maximaal 2 dagen in de ijskast. Wil je het langer bewaren? Vries het dan in.
 6. Wil je een maaltijd eten uit de vriezer? Leg het dan de avond ervoor in de ijskast.
 7. Een weekmenu – of een krat met recepten, zoals dat van Rechtstreex – helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Het is meer dan genoeg, maar je houdt ook niets over.
 8. Op de website Eetmaatje kun je porties rijst, pasta, bonen, aardappels en couscous afmeten.

Ik ben heel benieuwd of jij ook aan het meal preppen bent. Deel je je ervaring en tips met ons?

Wij mogen een meal prepper van Rechtstreex weggeven, waarmee je 2 lunches en 2 diners kunt maken. Wat moet je doen om kans te maken? Woon je in Den Haag of Rotterdam, laat dan een reactie achter onder dit bericht waarin je ons vertelt waarom jij deze meal prepper goed kunt gebruiken!

Over de schrijver

17 gedachten over “Meal preppen: zo heb je in 15 minuten een gezonde maaltijd op tafel”

 1. dat is een heel handig en makkelijk uitvoerbaar idee dat me veel tijd kan gaan besparen. Met een gezin van 4 (vaak 5) wil ik iederr avond een gezonde maaltijd op tafel hebben, maar dat valt niet altijd mee. Bedankt voor de tip(s)!

 2. Ik zou dit graag uitproberen, want na 25 jaar koken voor mijn gezin is mijn inspiratie soms op. En wie weet, gaat de rest van het gezin wel eten maken als alles er zo georganiseerd in de koelkast staat! Dan schenk ik vast een wijntje in.

 3. Dat voelt heel welkom!
  Als autist zit ik regelmatig zo vol met prikkels van de (werk)dag, ..dat alle stappen van in de keuken een maaltijd bereiden, eerst vaak nog een afwas om ruimte te hebben op het aanrecht te ingewikkeld is, error in mn hoofd geeft. Wat maakt dat ik dan niet eet.. dan zou op een dag dat ik er alle ruimte voor heb, de maaltijden kunnen bereiden voor de week.

 4. Oooooh wat zou ik dit graag willen proberen!!
  Met twee jonge kids altijd up&running. Eens kijken of dat het mij leuker afgaat met deze pakketten van Rechtstreex!💚
  Niet alleen denk ik makkelijker, maar tevens ook fijn om er voor de boer te zijn:)

 5. Dit zou mij zo fantastisch uitkomen aangezien ik met mijn kleintje van 3 maanden nooit weet of ik tijd heb om te koken. Preppen is de uitkomst om toch gezond te eten! Want dat hebben wij zo nodig met de gebroken nachten! Lets hope!!!! Liefs, Hannah

 6. Heerlijk als je even niet hoeft na te denken wat je gaat eten. Dat het gezond, vegetarisch en van Rechtstreex is maakt het nog leuker! Ik zou het graag uit proberen!

 7. Ik ben herstellende van COVID, zit midden in een verhuizing en ben aan het mantelzorgen. Hierbij schieten mijn goeie voornemens er even bij in. Ik ben erg benieuwd naar deze meal prep van rechtstreex 💪 en zou het graag proberen ✨

 8. Ik hou ontzettend van lekker eten en koken, maar ben ook een chaoot eerste klas en vergeet soms de tijd als ik geconcentreerd aan het werken ben (altijd vanuit huis). De laatste tijd eten we dan ook steeds later, wat tot gevolg heeft dat de twee pubers soms al van tevoren hun buik vol met tosti’s hebben gegeten ipv mijn gezonde maaltijd.
  Als ik het zo lees, ontkom ik er dus niet aan om ook aan meal preppen te beginnen…

 9. Oeeh dat zou leuk zijn om te proberen! Met jonge kids vind ik tussen 5-6 echt de ingewikkeldste tijd omdat ze al moe zijn en dan nog een gezonde maaltijd op tafel zetten: gisteren was dat dus met een jengelend kind in de draagzak op mn rug en de ander aan mn been trekkend, help needed 😉

Reacties zijn gesloten.