Meatless monday: flexibel en gezond met vlees

Foto: Flickr, Aoshi_88

Echt grote carnivoren zijn we in Nederland niet meer. Maar 13% van de Nederlanders eet nog elke dag vlees. Tegelijkertijd is maar 4% helemaal vegetarisch. De grote groep daar tussenin eet af en toe vlees en vindt elke dag vlees meer luxe dan noodzaak. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu.

Om deze grote groep ‘flexitariers’ het leven makkelijker te maken is er nu de website www.ikbenflexitarier.nl met tips over goede alternatieven voor vlees (al meer dan 400), waar je ze kunt kopen en recepten.

De reputatie van vlees is de afgelopen tijd flink achteruit gegaan door de slechte invloed op het milieu. De consumptie van een kilo Nederlands rundvlees veroorzaakt dezelfde CO2 uitstoot als 169 autokilometers en gebruikt evenveel grond als een flinke achtertuin. Wereldwijd draagt de veehouderij voor 30% bij aan het verlies van dieren- en plantensoorten.

Genen lopen duizenden jaren achter

 

Afgezien van de milieuwinst van een lagere vleesproductie, past een flexi-menu met af en toe vlees naast veel groenten en fruit ook het beste bij onze genetische opmaak. Dat is de boodschap van voedingswetenschappers achter het zogeheten paleo dieet, of in het Nederlands beter bekend als de oerdis. Als we eten zoals onze voorouders jager-verzamelaars dat deden hebben we het ideale dieet te pakken waar ons lichaam op gebouwd is en waar we onze gezondheid het meeste plezier mee doen.

Onze genen zijn namelijk nog steeds afgestemd op de natuurlijke omgeving van ongeveer 160.000 jaar geleden toen de vroege homo sapiens in Oost Afrika rondliep. Dat lijkt wat achterhaald, maar ons DNA past zich maar zeer langzaam aan aan een veranderende omgeving. Namelijk met een snelheid van 0,5% per miljoen jaar. Daar is 160.000 jaar dus peanuts op.

Voorouders waren oergezond

Tot 10.000 jaar geleden leefden alle mensen van wat ze in de natuur konden vinden en jagen: vlees, vis, vers fruit en groenten. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt waren deze mensen over het algemeen uitermate fit en gezond. Dat krijg je vanzelf door veel lichaamsbeweging, een gevarieerd dieet met veel eiwitten, weinig calorieën en weinig verzadigde vetten. De welvaartsziektes (hart en vaatziekten, suikerziekte) die we nu kennen kwamen nauwelijks voor. Alleen in de winter konden er wel eens tekorten zijn aan vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen. Ook werden ze eerder slachtoffer van infectieziekten door slechtere hygiënische omstandigheden.

Pas na de agrarische revolutie van 10.000 jaar geleden veranderde ons menu drastisch door de invoering van geteelde gewassen zoals granen, aardappels en zuivel. Daardoor kreeg ons menu steeds meer koolhydraatrijk voedsel. Daarnaast eten we steeds meer verkeerde vetten en hebben we minder lichaamsbeweging. En daar vaart ons lichaam eigenlijk helemaal niet wel bij. Voor een gezond menu, waarmee je desgewenst kan afvallen en wat ook nog eens lekker is, volg je de volgende basisregels van het oerdieet:

1. Eet zoveel fruit en verse groenten als je wil

Fruit en groenten zitten vol met belangrijke anti-oxidanten, fyto-nutrienten en vezels die goed voor ons zijn en een belangrijke rol spelen in het voorkomen van kanker en hartziekten. Hoe meer vezels hoe beter.

2. Eet regelmatig mager vlees

Mager vlees is een belangrijke leverancier van eiwitten. Vlees van wilde dieren is voor 80% eiwit en 20% vet. Bij vlees uit de bio-industrie is dit bijna omgekeerd, bij een hotdog is 75% vet. Bovendien bevat vlees van gefokte dieren veel meer ongezonde verzadigde vetzuren. Dit komt doordat deze beesten gevoed worden met graan of soja waardoor er in verhouding te veel omega 6 en te weinig omega 3 in het vet zit. Kies liever voor dieren die gras hebben kunnen grazen.

 

3. Eet regelmatig vette vis

Vette vis is een grote leverancier van omega 3 vetten, die in ons menu van bewerkte voedingsproducten meestal te laag zijn in verhouding tot de omega 6 vetten.

4. Eet vooral onverzadigde vetten

Goede vetten zijn met name de onverzadigde vetten die verder in noten zitten, plantaardige oliën en avocado’s. De minder gezonde verzadigde transvetzuren zitten vooral in bewerkt voedsel, bakkerijproducten en in frituurvet.

5. Gebruik met mate andere eiwitbronnen: eieren en melkproducten

In het paleo-dieet wordt het eten van melkproducten helemaal afgeraden; dat was voor onze voorouders ook niet aan de orde en ons lichaam is er dus eigenlijk niet op ingesteld.

6. Gebruik zo min mogelijk granen, suiker en zout

Geraffineerde koolhydraten (witmeel) en suiker worden relatief snel in ons lichaam opgenomen en verwerkt (hoge glycemische index ) wat tot een sterke stijging in de bloedsuikerspiegel leidt. Dit is ongunstig en wordt in verband gebracht met het ontstaan van suikerziekte.

Voorbeeld van een oerdis dagmenu:

– Ontbijt: vruchtensmoothie, roerei met zalmsnippers en bieslook

– Lunch: gegrilde groenten met verse schapenkaas en gehakte walnoten.

– Avondeten: zalmmoot met venkel en aardperen in witte wijn/sinaasappel saus

– Tussendoor: yoghurt, sinaasappelsap, noten.

Bronnen: Natuur & Milieu, Oerdis (L. Smits en H. Huizing), The paleo Diet (L. Cordain)

Lees ook:

Meatless monday: gezonder zonder soja

Zo eet je gezond en lekker

Elke dag 108 doden door hart- en vaatziekten

Over de schrijver