Meatless monday: gezonder zonder soja

4514249 A093E842Ba
Foto: Flickr, Rhodes

Soja heeft de laatste jaren een aureooltje van gezondheid gekregen. Maar onder voedingswetenschappers is soja helemaal niet zo populair. Het is een stuk minder gezond dan we denken. In het gerenommeerde boek met de 150 gezondste voedingsproducten van voedingsexpert Jonny Bowden krijgt soja maar een magere halve bladzij toebedeeld. Precies genoeg om het grote aantal ‘antinutriënten’ in soja op te sommen.

Zo bevat soja een van de hoogste concentraties van fytaten van alle granen en groenten. Fytaten verminderen de opname in het lichaam van belangrijke mineralen, zoals zink en ijzer. Ook kan het lichaam de vitamine B12 uit soja niet opnemen en verlaagt soja de hoeveelheid vitamine D in het lichaam, belangrijk voor gezonde botten en je algehele weerstand (lees meer over de myths and truths about soy).

Maar hoe zit het dan met die Japanners die zo oud worden op een soja-rijk dieet? Of dat echt aan de soja ligt of eerder aan de vis en zeegroenten die ze veel eten valt te bezien, maar belangrijkste verschil is dat Japanners voornamelijk gefermenteerde soja eten (tempeh, miso en gefermenteerde sojasaus). Fermentatie vermindert het effect van de fytaten.

Meerdere gezondheidsorganisaties (o.a. de American Heart Association en Harvard Women’s Health Watch) waarschuwen voor de negatieve effecten van soja. Het Israëlische ministerie van gezondheid heeft zelfs helemaal afgeraden soja aan jonge kinderen te geven. Dit heeft voor een groot deel te maken met de bestrijdingsmiddelen die in de grootschalige soljateelt worden gebruikt. Het grootste deel van soja (meer dan 70% werelwijd, in de VS meer dan 90%) is genetisch gemanipuleerd om bestand te zijn tegen agressieve bestrijdingsmiddelen. De werkzame stof in het bestrijdingsmiddel Roundup is glyphosaat en deze stof heeft meerdere negatieve effecten op de gezondheid, en met name op de vrouwelijke hormooncyclus (zie studie GM watch). Onlangs nog stelden wetenschappers opnieuw dat Roundup ziekten bij planten en dieren kan veroorzaken (lees: wetenschapper waarschuwt voor onbekende ziekteverwekker).

Het bestrijdingsmiddel Roundup wordt geproduceerd door het Amerikaans chemiebedrijf Monsanto. Het bedrijf is wereldleider in de genetische modificatie van zaden, waaronder soja. Sojaboeren mogen niet hun eigen zaad vermeerderen, maar moeten elk jaar bij Monsanto het gemanipuleerde zaad opnieuw inkopen. De natuurlijke genetische diversiteit van zaden is hierdoor grotendeels verdwenen.

Liever dus vleesvervangers gemaakt van Europees geteelde lupine dat een stuk gezonder is en ook nog eens een lekkere bite heeft. Lees: Meatless Monday: vleesvervanger met bite is gemaakt van lupine. De vegetarische slager gebruikt voor veel van haar producten lupine als basis en heeft ook een webshop waar je je vegetarische bitterballen kunt bestellen. Alternatieven voor het drinken van sojamelk vind je volop in de natuurvoedingswinkels. Denk aan rijstmelk, havermelk of amandelmelk.

Lees ook:

Over de schrijver

2 reacties op “Meatless monday: gezonder zonder soja”

Reacties zijn uitgeschakeld.