Meatless Monday: vleesvervanger met bite is gemaakt van lupine

Lupine, Foto: Flickr, Mason2008

Het is weer maandag. Meatless monday. Goed nieuws voor de vegetarische groenteburger die vandaag een kans maakt! Er bestaat sinds vorig jaar zelfs een vegetarische slagerij in Nederland (Den Haag). De gehaktballen, spekjes en curry met lamsvlees zijn populair; je hebt bijna niet door dat het geen echt vlees is. En dat is vooral de danken aan de lupineboon die bijna net zo’n lekkere bite heeft als vlees. Ook in andere opzichten wint de lupineboon het met gemak van soja, waar de meeste vleesvervangers nu nog van gemaakt worden.

Het eerste grote voordeel: lupine is een streekproduct, zoals we dat tegenwoordig zo graag zien. Streek moet je dan wat wijds interpreteren: uit Europa. Vergeleken met soja dat van de andere kant van de wereld moet komen best in de buurt. Lupine gedijt uitstekend op arme, betrekkelijk onvruchtbare zandgrond, zoals in Oost-Europa, terwijl er voor de teelt van soja kostbare oerbossen worden gekapt in Zuid-Amerika. Lupine werd vroeger ook al in Nederland verbouwd als veevoer, maar werd verdrongen door kunstmest en goedkope geïmporteerde soja.

Het bedrijf Meatless ontdekte lupine al in de jaren ’90 en produceert naast vleesvervangers ook ‘veredelde’ vleesproducten waar voor een deel lupine in zit. Eigenaar Jos Hugense: ‘Het blijkt in de markt dat die vleesvervangers die het meeste lijken op vlees toch het meest succesvol zijn. Het is moeilijk om mensen van hun eetgewoonten af te brengen. Daarom werken we met mixproducten.’ De Hollandse rookworsten worden  zelfs geëxporteerd naar o.a. de VS en Japan en doen het goed. Door toevoeging van ‘lupinevlees’ zijn ze zo’n 50% minder vet. Bovendien, stelt Hugense, is lupine 60 maal minder belastend voor het milieu dan rundvlees.

Ook voor je gezondheid wint lupine het van soja. Lupine bevat zeker zoveel eiwitten als soja en in tegenstelling tot soja nagenoeg alle aminozuren die een mens nodig heeft. Bovendien is soja een stuk minder gezond dan de voedingsindustrie ons doet geloven (meer hierover in de volgende blog). Mooi dus dat de lupine haar comeback aan het beleven is. Op naar de vegetarische slager waar je je vegetarische bitterbal ook online in de webshop kunt bestellen en bij een afhaalpunt bij jou in de buurt kunt ophalen. Of kijk naar de verkooppunten van De vegetarische slager.

Bronnen:

Lees ook:

Minder salmonella op biologische kip

Nieuw in Utrecht: whole, soul en raw food

Over de schrijver