Hier kun je terecht met je medicijnafval

Weet jij wat je moet doen met oude medicijnen? Sommige mensen gooien deze gewoon bij het huishoudelijk afval, maar dat zorgt voor onnodige milieuvervuiling. Maar wat moet je er dan mee doen? In dit blog leggen we je uit wat medicijnafval is en waar je terecht kunt om het op een verantwoorde manier weg te gooien.

Medicijnen horen niet in de afvalbak

We recyclen steeds beter, zo scheiden we onder andere ons papier, plastic, glas en gft. Ook spullen zoals batterijen, inktcartridges en lampen brengen we naar de daarvoor bestemde plek. Gek genoeg gooien nog veel mensen medicijnen gewoon weg. Ze komen terecht in de afvalbak of worden door de gootsteen of het toilet gespoeld. Vaak gebeurt dit niet bewust uit laksheid, maar gewoon omdat het onbekend is wat je er het beste mee kunt doen. Met alle nadelige gevolgen van dien. Dus tijd om hier verandering in te brengen!

Wat is medicijnafval?

Medicijnafval is zoals de naam al zegt; alle vervallen of overgebleven medicatie die niet meer gebruikt kan of hoeft te worden. En dus weggegooid wordt. Dit kan gaan om voorgeschreven geneesmiddelen zoals antibiotica of de anticonceptiepil maar denk ook aan vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol of hooikoorts tabletten. Of natuurlijk vloeibare medicatie zoals spray, zalf en drankjes. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat medicatie hoort bij het ‘klein chemisch afval’ en dus niet in de prullenbak hoort.

Uit recent onderzoek van OHRA blijkt dat driekwart van de OHRA-klanten oude medicijnen inlevert bij de apotheek en 10% bij de milieustraat. Helaas gooit ook 1 op de 10 nog steeds medicijnen in de prullenbak, wat kan leiden tot milieurisico’s. De verzekeraar roept daarom op om oude medicijnen naar de eigen apotheek of een inleverpunt voor klein chemisch afval te brengen. Op die manier kan de afvalverwerking van medicijnresten veilig gebeuren, en komen er zo min mogelijk schadelijke stoffen in het milieu terecht. 

Drie redenen waarom je medicijnen niet moet weggooien

We gebruiken onder andere door de vergrijzing steeds meer medicatie en dus wordt er ook steeds meer weggegooid. Wanneer dit niet op een juiste manier gebeurt, heeft dat vervelende gevolgen.

1. Watervervuiling

Wat de één helpt om beter te worden, is schadelijk voor de ander en vooral voor het milieu. Zo kunnen de chemicaliën in medicijnen schade aanrichten doordat ze via het grondwater of rioolwater in het oppervlaktewater terecht komen. Deze resten zijn nog moeilijk door de waterinstallaties te zuiveren. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme impact heeft op de gezondheid van ons zeeleven. En dit komt uiteindelijk weer via de voedselketen in het ecosysteem (en dus ook op ons bord) terecht.

Het grootste deel van de medicatieresten belandt in ons riool via urine en ontlasting, en zo’n vijf tot tien procent door afval. Door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is berekend, dat het jaarlijks in totaal om ruim 140.000 kilo (!) medicijnafval gaat dat in het rioolwater terecht komt. Een enorme hoeveelheid dus!

2. Verspilling

Het maken van medicijnen vraagt om kostbare grondstoffen. Medicijnen die overbodig zijn geworden voor jou, bevatten vaak nog werkzame stoffen die hergebruikt kunnen worden voor een ander. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het hergebruik van oude medicijnen. Zo zijn er technieken ontwikkeld waarmee gecontroleerd kan worden of ze bijvoorbeeld op de juiste manier zijn bewaard. Dit biedt perspectief voor het voorkomen van de verspilling van medicijnen. Mits ze natuurlijk wel op de juiste plek terecht komen!

3. Onveilig

Je moet er toch niet aan denken dat je medicijnen door nieuwsgierige viervoeters of grijpgrage kinderhandjes worden gevonden? Iets waar je misschien niet zo snel bij stil staat, maar wel een gevolg kan zijn wanneer je geneesmiddelen weggooit in de prullenbak.

Waar kun je terecht met medicijnafval?

Oude medicijnen inleveren, kan gelukkig op verschillende plekken. Zo kun je ze inleveren bij de apotheek waar je ze hebt opgehaald. Zij zorgen er dan voor dat de medicijnen op een juiste manier worden vernietigd. Dit geldt ook voor strips en eventuele flesjes of tubes. Het kartonnen doosje kan bij het oud papier. Ook zijn er steeds meer gemeenten die speciale inzamelpunten hebben voor medicijnafval. Deze inzamelpunten vind je vaak bij de apotheek of in de milieustraat.

Kies daarbij altijd voor een doordachte hoeveelheid medicijnen en houd regelmatig in de gaten wat en hoeveel je nog in huis hebt. Wanneer je je overbodige medicijnen ook nog eens op een verantwoorde manier weggooit, weet je zeker dat je al het mogelijke doet aan het voorkomen van verspilling en milieuschade.

Infographic Medicijnafval U 1

En ben je lekker aan het opruimen geslagen? Lees dan hier wat je met je oude kleding kunt doen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Hier kun je terecht met je medicijnafval”

  1. Huisartsen willen ook vaak medicijnen is mijn ervaring in diverse gezondheidscentra.
    Zij geven ze weer door aan mensen die minder geld hebben of om andere redenen.

Reacties zijn gesloten.