Zo help je medicijnresten in het water te voorkomen

Steeds meer mensen weten dat je medicijnresten niet zomaar kunt weggooien of doorspoelen. Want dat is onveilig en kan leiden tot watervervuiling wanneer het medicijnafval via het riool in sloten en rivieren terechtkomt. Daarom lever je dit het beste in bij de apotheek of milieustraat. Maar hoe zit het met zelfzorgmiddelen, die je zonder recept bij de drogist in je mandje gooit? Wist je bijvoorbeeld dat handen afspoelen na het opbrengen van een gel of crème ook schadelijk kan zijn? Iets waar veel mensen niet bij stilstaan. Hieronder lees je wat je kunt doen om medicijnresten in het water zo veel mogelijk te voorkomen.

Medicijnresten weggooien en wegspoelen

Een half stripje vergeten paracetamolletjes of een paar kleverige keelpastilles onderin je tas – soms ontkomen we niet aan het weggooien van zelfzorgmiddelen. Doe dit in ieder geval nooit zomaar in de prullenbak, zeker niet wanneer er kleine kinderen of huisdieren bij kunnen. Ook kan je vloeibare middelen niet door de wc of in de gootsteen wegspoelen. De grond- en hulpstoffen van zelfzorgmiddelen komen zo namelijk in het milieu terecht. Zoals een flesje hoestdrank die over datum is, en door de stroperigheid heel moeilijk uit het water gezuiverd kan worden.

Je denkt misschien, ach een klein restje kan toch geen kwaad. Maar opgeteld gooien we per jaar duizenden kilo’s resten van medicijnen en zelfzorgmiddelen weg. Met alle schadelijke gevolgen voor het milieu. Er zijn daarom verschillende plekken waar je (in de meeste gevallen kosteloos) terecht kunt met je medicijnafval, zoals bij de milieustraat en apotheek.

Uit recent onderzoek van OHRA blijkt dat driekwart van de OHRA-klanten oude medicijnen inlevert bij de apotheek en 10% bij de milieustraat. Helaas gooit ook 1 op de 10 nog steeds medicijnen in de prullenbak, wat kan leiden tot milieurisico’s. De verzekeraar roept daarom op om oude medicijnen naar de eigen apotheek of een inleverpunt voor klein chemisch afval te brengen. Op die manier kan de afvalverwerking van medicijnresten veilig gebeuren, en komen er zo min mogelijk schadelijke stoffen in het milieu terecht.

Watervervuiling door genees- en zelfzorgmiddelen

Genees- en zelfzorgmiddelen kunnen dus nadelige gevolgen hebben voor het milieu. Vooral wanneer ze niet op de juiste manier gebruikt en afgevoerd worden. Deze resten kunnen namelijk in ons grond- of oppervlaktewater terecht komen. Dit heeft een negatieve invloed op planten en dieren.

Handen eerst afvegen in plaats van direct afspoelen

Smeerbare zelfzorgmiddelen in de vorm van een gel, crème of emulsie kunnen ook op een andere manier in ons water terecht komen. Bijvoorbeeld wanneer je na het smeren van Diclofenac gel direct je handen wast onder de kraan. Het is daarom belangrijk dat je na het aanbrengen van een vloeibaar middel eerst je handen goed afveegt met absorberend papier. Deze gooi je na gebruik in de vuilnisbak. Vervolgens kun je je handen wassen.

Laten intrekken voor het douchen of bad nemen

Wanneer je een smeerbaar zelfzorggeneesmiddel op je huid hebt aangebracht, wacht dan even met het nemen van een douche of bad. Ook op die manier kan het middel namelijk via het afvoerputje in het grond- of oppervlaktewater terechtkomen.

Voorkom verspilling

Persoonlijk afgestemde medicatie, voorgeschreven door de apotheek, kun je niet aan iemand anders geven. Maar dit is anders voor algemene zelfzorgmiddelen die je bij de drogist koopt. Denk aan geneesmiddelen zoals neusspray, ibuprofen, schimmelzalf, hooikoortstabletten of hoestdrank. Heb je bijvoorbeeld voor de vakantie-inkopen, voor de zekerheid, een strip diarreeremmers gekocht en niet gebruikt? Dan kun je daar misschien vrienden die na jou op vakantie gaan ´blij´ mee maken.

Check ook altijd de houdbaarheidsdatum voordat iets koopt en haal alleen de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Een grootverpakking of voordeelpakket is meestal relatief goedkoper. Maar wanneer je het niet nodig hebt, is het onnodige verspilling. Ook voor je portemonnee en het milieu.

Medijnresten En Medicijnafval

Over de schrijver

1 gedachte over “Zo help je medicijnresten in het water te voorkomen”

 1. Ervan uitgaande dat mensen
  zélf na kunnen denken en daarnaar handelen is
  de belerende factor veel te hoog in dit artikel.
  Jammer, gemiste kans.
  Fan blijf ik wel, ondanks dat Ohra vermeld staat.
  Liever zou ik zien dat HetKanWel onafhankelijke artikelen publiceert
  en informatie verspreidt, is dat mogelijk?
  mvg en een mooie dag ☻

Reacties zijn gesloten.