Medische maaltijden: voeding als medicijn

Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, zei het al: laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Gedurende de afgelopen 2300 jaar zijn we daar enigszins vanaf geweken met onze pillenindustrie, maar voeding als medicijn is terug. In San Francisco is een ‘food farmacy’ opgericht, die voeding als medicijn voorschrijft als aanvulling op het reguliere medische traject. En in Nederland wordt medical meals ingezet om met voeding de gezondheid van patiënten te verbeteren.

Food Box

Het concept van de foodbox is al langer bekend. Verschillende leveranciers bieden dozen aan met daarin alle ingrediënten voor een verse en gezonde maaltijd. Op die manier ben je weinig tijd kwijt met het zoeken naar recepten en het doen van boodschappen, maar heb je wel de voordelen van een gezonde zelfgemaakte maaltijd.

Medical Meals

Medical Meals wil dit concept van de foodbox inzetten als ‘medicijn’. Dat wil zeggen dat de medische foodbox wordt afgestemd op ziekten waar voeding kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid. Het dient dus als ondersteuning en wordt onderdeel van het behandelplan. Daarom zijn er ook verplicht medische specialisten en voedingsdeskundigen betrokken bij het samenstellen en voorschrijven van de box. De samenstelling van de foodbox kan in de loop van de behandeling dan ook worden aangepast, net zoals voorgeschreven medicijnen kunnen worden aangepast.

Bij welke ziekten kan Medical Meals helpen?

De lijst met ziekten die in aanmerking komen voor Medical Meals is samengesteld door een team van deskundigen, die verbonden zijn aan de Wageningen Universiteit (WUR), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Radboud UMC. Het gaat om:

  • Cardiovasculaire ziekten
  • Diabetes Mellitus type 2
  • Nierziekten
  • Diverse darmaandoeningen

Verder wordt gezonde voeding als veelbelovend gezien ter ondersteuning in de behandeling van Chronische Obstructieve Longziekten (COPD) en kanker. Wel is bij bijvoorbeeld diabetes type 2 meer verbetering zichtbaar dan bij een voedingsprogramma voor darmkanker.

Food Farmacy

Ook in Amerika zijn ze druk bezig met het inzetten van voeding als onderdeel van het behandelplan bij verschillende ziekten. In San Francisco werd de ‘food farmacy’ opgericht als onderdeel van The Silver Avenue Family Health Center.  Hier kunnen mensen met een hoge bloeddruk of diabetes terecht voor voorlichting over voeding, recepten en instructies over hoe ze het eten klaar moesten maken. Hiervoor hebben ze wel een verwijsbrief van een arts nodig. De ‘food farmacy’ is zo succesvol dat er dit jaar nog vier nieuwe vestigingen geopend worden.

Boston Medical Center

Ook in Boston is een soortgelijk initiatief van het Boston Medical Center: the Preventative Food Pantry heet het. Hier worden mensen behandeld met kanker, HIV/Aids, prikkelbare darm syndroom (PDS), diabetes, obesitas en voedselallergie. De patiënten wordt voorgeschreven om twee keer per maand langs te komen om zo genoeg voedsel op te halen voor drie of vier dagen aan maaltijden. Op die manier ondersteunen ze nu 7.000 mensen per maand met voeding, die ze gedeeltelijk zelf verbouwen op het dak van het medisch centrum.

Over de schrijver

8 gedachten over “Medische maaltijden: voeding als medicijn”

  1. ik zou hier best meer over willen weten maar mijn speurwerk leverde niet veel op, waar kan je die box bestellen en hoe kom je dan aan de specifieke samenstelling gericht op je klachten, zijn er dokters of voedingsdeskundigen die hiermee werken

    1. Karel, op bijvoorbeeld de website van OERsterk vind je er meer over terug. De oprichter van OERsterk, drs Richard de Leth geeft er veel aandacht aan in zijn boeken. Hij heeft samen met anderen het boek “OERsterk Eten: Pure voeding voor geluk en gezondheid” geschreven.
      Succes.

  2. Ook voor Parkinson , MS en andere chronische ziektes is voeding soms zelfs een alternatief voor (zware) medicijnen ( zoek op terry wahls protocol bijvoorbeeld)

  3. Voor de ouderwordende mens met al lichte slijtageklachten aan gewrichten en lichte hart- en vaatklachten (zonder kontakten met specialisten) zouden deze voedseldozen ook een bijdrage aan het gezondzijn zijn . Alleen al uit preventieve overwegingen.
    Ik begrijp niet dat men daarvoor eerst kontakten moet hebben met specialisten (die niet van medisch voedsel weten) was het alleen maar uit preventieve overwegingen. Graag uw argument

  4. Dit is eigenlijk geen nieuws. Natuurartsen doen dit altijd al. Mensen adviseren wat gezond eten en leven is, om juist ziekten te voorkomen. En wanneer er toch een ziekte opdoekt, schrijft zo’n arts o.a. een passend dieet voor.
    Mensen behoren zichzelf te informeren wat gezond eten is en hebben daar geen voedselpakkettendienst voor nodig. Trouwens kun je hier in Nederland al lang biologisch groente-pakketten laten bezorgen, mocht je dat willen.

Reacties zijn gesloten.