Deze meditatie apps helpen je rust te vinden en te ontstressen

Omarm de chaos is de titel van het boek van Jan Rotmans dat ik nu aan het lezen ben: over de onrustige tijden waarin we leven en de verandering van tijdperk die we nu meemaken waarin alles wat we als vanzelfsprekend ervaren ter discussie staat. Maar hoe omarm je die chaos en hoe bewaar je de rust in jezelf in een wereld in transitie? Het is niet eenvoudig om in die wervelwind van piekerende gedachten over klimaatverandering, oorlog en prijsstijgingen de stilte te vinden, zo weet ik uit eigen ervaring. Wat mij helpt, is elke dag mediteren. Daarom, op deze wereld meditatie dag, een aantal meditatie-apps die je daarbij kunnen helpen.

Waarom zou je mediteren?

Maar laten we beginnen bij het begin, want waarom zou je in godsnaam mediteren? Kort gezegd: om meer rust in je hoofd te ervaren. We identificeren ons vaak met onze gedachten en die gedachten kunnen nogal onrustig zijn. Ze nemen ons mee naar wat al is geweest en herhalen bijvoorbeeld duizenden keren wat je vriend, al dan niet gemeend, een uur geleden tegen je zei. Of ze spelen alle mogelijke scenario’s af voor de toekomst die misschien wel, maar waarschijnlijker niet, zullen uitkomen. Of ze hebben een mening over datgene wat er nu gaande is, zonder dat dit  behulpzaam is. Want laten we wel wezen: door te mopperen op een regenbui waar je doorheen moet fietsen, stopt de regen niet, maar jouw ervaring van die fietstocht wordt wel vele malen vervelender, simpelweg door je eigen gedachten.

De ‘monkeymind’ noemen ze dat in yoga: de geest die behendig en onrustig van tak naar tak springt en daarmee allerlei emoties van onrust, angst en stress veroorzaakt. Michael A. Singer, schrijver van het boek The untethered soul (vrij vertaald, de losgeslagen ziel), heeft het over je ‘inner roommate’ die vaak dingen tegen je zegt waar de honden geen brood van lusten. en die je van je beste vriend nog niet zou accepteren, maar op de één of andere manier voor waar aanneemt simpelweg omdat deze gedachten uit je eigen brein ontstaan. Denk daarbij aan gedachten als: ‘je kan dit niet’, ‘natuurlijk laat je dit mislukken’ of ‘niemand vind je leuk’ en ‘iedereen vind je dik’.

Door te mediteren, leer je je eigen gedachten te observeren, zoals je je lijf of een ruimte kan observeren. zónder meteen op die trein te springen. Je leert bepaalde patronen herkennen zonder daar een etiket op te plakken of een oordeel over te vormen. Juist door je te realiseren dat jij niet je gedachten bent, kan je die gedachten ook beter relativeren en in perspectief plaatsen. Ze zijn als wolken die langs glijden zonder dat je ze boven je hoofd verzamelt  en vasthoudt tot ze een grote donderwolk vormen. Laat ze gewoon passeren door ze los te laten en je aandacht terug te brengen naar wat ze bij meditatie ook wel ‘basecamp’ noemen. Dat kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn, de geluiden in de kamer of het punt waar je hand je been raakt. Focus je aandacht daar op en observeer wat je waarneemt. Bij elke ademhaling kan je bijvoorbeeld heel simpel denken ‘in’ en ‘uit’ en merk je dat die gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen en langzaam de rust in je hoofd en lijf terugkeert.

Meditatie apps

Maar goed: wie regelmatig mediteert, weet dat dit op sommige dagen simpelweg niet te doen is. En het onhandige is, dat je juist op die dagen meditatie zo hard nodig hebt. Om ruimte in je hoofd te creëren, kalmte te ervaren, stress los te laten, je concentratie en focus te verbeteren en goed te kunnen slapen. Daarom zet ik een paar meditatie apps op een rij, die je hierbij kunnen helpen:

Headspace

Deze Britse app is de grootste en meest bekende onder de meditatie-apps. Er luisteren wereldwijd miljoenen mensen naar. Het is destijds opgericht door een gestreste carrièretijger en zijn mindfulness coach, een voormalig boeddhistisch monnik. Hier vind je niet alleen begeleide meditaties, maar hele cursussen, kalmerende muziek en soundscapes, en meditatie-filmpjes. Denk bijvoorbeeld aan een tekenfilmpje met de tekst ‘breathe in’ over een inkomende golf en ‘breathe out’ over een terugtrekkende golf. Helaas zit de meeste content achter een betaalmuur, waarbij je na een gratis proefperiode iets minder dan 70 euro per jaar betaalt. Op deze app kan je ook je ‘vooruitgang’ bijhouden, mocht je dat willen.

Calm

Deze Amerikaanse app begint met de simpele boodschap take a deep breath om vervolgens het kalmerende geluid van regen te laten horen. Een fijn begin. Ook hier kan je kiezen uit meditatie, muziek of slaapverhalen, die worden voorgelezen door mensen als acteur Matthew McConaughey of zangeres Kelly Rowland. En grootheden als basketballer LeBron James geeft hier een cursus ‘train your mind’ waarbij hij vertelt over zijn persoonlijke ervaringen en kennis als het gaat om focus, concentratie en rust. Ook hier ligt de meeste content achter slot en grendel van een betaalmuur. Je betaalt 50 euro per jaar voor deze app, na een gratie proefperiode.

Insight timer

Hier vind je 60.000 gratis meditaties, die je kan sorteren op tijd, van 5 minuten tot 30+ minuten, en desgewenst kan opslaan onder je favorieten. Bovendien vind je hier, naast meditaties van grootheden als Thich Nhat Hanh en sterren als supermodel Giselle Bündchen, ook Nederlandstalige meditaties. Wel zo prettig als je niet zo vloeiend bent in het Engels. Ook heb je gratis toegang tot ontspannende meditatiemuziek en live events waar je ook kan chatten, dus dat levert meteen een community gevoel op. Er is ook een premium versie van deze app voor iets minder dan 65 euro per jaar.

Let’s meditate

Dit is een van de weinige volledig gratis meditatie apps (je kan wel doneren). Het aanbod is hierdoor wel aanzienlijk beperkter: zo vind je er eigenlijk alleen maar losse meditaties, dus geen cursussen, soundscapes of live events. Hierdoor is de app wel heel overzichtelijk en is het makkelijk om een passende meditatie te vinden. Al vind ik sommige meditaties wel klinken alsof ze door een robot zijn ingesproken, dat is dan weer jammer.

Mindfulness app

Even pauzeren….. Dat is de eerste mededeling die je ziet als je deze app aanzet. De interface is heel overzichtelijk ingedeeld. Je kan kiezen voor basic tot hele programma’s en van corona resilience tot in het Nederlands begeleide meditaties. Als je een account maakt, kan je je favorieten bijhouden en je track record opslaan (wat dan weer voor onrust kan zorgen bij de prestatiegerichte medemens, zoals ik. De app heeft verschillende programma’s waar je je op kan abonneren. Een jaarabonnement op de app kost iets minder dan 50 euro, maar er is genoeg gratis content om even vooruit te kunnen.

Smiling mind

Check in with yourself… is de begintekst van deze Australische app, begonnen door psychologen. De app is van een non-profit organisatie en dus 100% gratis, zonder addertjes onder het gras (with a vision to help every mind thrive). Ook deze apps houdt bij hoeveel minuten je hebt gemediteerd en hoeveel sessies je hebt afgerond. Je krijgt aan het begin van elke meditatiesessie ook een vragenlijst over hoe je je voelt (aan te geven met emoji’s). Gelukkig is dit ook over te slaan, want ik heb daar zelf niet altijd het geduld voor aan het begin van een meditatie. Deze app heeft onder andere programma’s voor volwassenen, kinderen, families, klaslokalen en zorgmedewerkers.

Welke meditatie app gebruik jij? Laat het ons weten door je ervaringen en tips hieronder in een reactie te delen.

Over de schrijver

6 gedachten over “Deze meditatie apps helpen je rust te vinden en te ontstressen”

  1. Ik gebruik de Plum Village app 🙂 Erg fijn en erg veel resources en mogelijkheden. Gratis en zonder reclames 🙏🏼🥰

  2. I absolutely love your website.. Pleasant colors & theme.
    Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own personal
    blog and would like to find out where you got this from
    or just what the theme is called. Cheers!

  3. Ik gebruik al jaren Insight timer. Tot nu toe zeer tevreden met name omdat je je favorieten middels een hartje in de bladwijzer kunt opslaan. Sinds enkele weken uets minder prettig dat ik via mijn mailbox alkerlei workshops krijg aangeboden. Ga nog op zoek of ik deze meldingen kan uitzetten.

Reacties zijn gesloten.