Deze meditatie apps helpen je rust te vinden en te ontstressen

Juist in deze onrustige tijden, waarin sociale isolatie, eenzaamheid, angst en depressie op de loer liggen, is het goed om te mediteren. Maar hoe doe je dat als je hoofd maar door raast? Het is niet eenvoudig om in die wervelwind van piekerende gedachten de stilte te vinden, zo weet ik uit eigen ervaring. Wat dan kan helpen is een rustgevende stem die je door zo’n meditatie heen trekt, door je bijvoorbeeld constant te attenderen op je lijf, je zintuigen en je ademhaling. We zetten een aantal meditatie-apps voor je op een rij, die je daarbij kunnen helpen.

Waarom zou je mediteren?

Maar laten we beginnen bij het begin, want waarom zou je in godsnaam mediteren? Kort gezegd: om meer rust in je hoofd te ervaren. We identificeren ons vaak met onze gedachten en die gedachten kunnen nogal onrustig zijn. Ze nemen ons mee naar gisteren. Herhalen duizenden keren wat je vriend, al dan niet gemeend, een uur geleden tegen je zei. En spelen alle mogelijke scenario’s af voor de toekomst, die misschien wel maar waarschijnlijker niet zullen uitkomen. De ‘monkeymind’ noemen ze dat in yoga: de geest die behendig en onrustig van tak naar tak springt.

Door te mediteren, leer je afstand te nemen van je eigen gedachten en gevoelens. Je observeert ze, zoals je je lijf of een ruimte kan observeren, en leert bepaalde patronen herkennen zonder daar een oordeel over te vormen. Juist door je te realiseren dat jij niet je gedachten bent, kan je die gedachten ook beter relativeren. Zie ze als een trein die voorbij komt zonder dat jij aan boord stapt om je mee te laten voeren. Of als wolken die langs glijden zonder dat je ze boven je hoofd verzamelt  en vasthoudt tot ze een grote donderwolk vormen. Laat ze gewoon passeren door ze los te laten.

Meditatie apps

Wie regelmatig mediteert, weet dat dit op sommige dagen simpelweg niet te doen is. En het onhandige is, dat je juist op die dagen meditatie zo hard nodig hebt. Om ruimte in je hoofd te creëren, kalmte te ervaren, stress los te laten, je concentratie en focus te verbeteren en goed te kunnen slapen. Daarom een paar meditatie apps op een rij, die je kunnen helpen:

Headspace

Deze Britse app is de grootste en meest bekende onder de meditatie-apps. Er luisteren wereldwijd miljoenen mensen naar. Het is destijds opgericht door een gestreste carrièretijger en zijn mindfulness coach, een voormalig boeddhistisch monnik. Hier vind je niet alleen begeleide meditaties, maar hele cursussen, kalmerende muziek en soundscapes, en meditatie-filmpjes. Denk bijvoorbeeld aan een tekenfilmpje met de tekst ‘breathe in’ over een inkomende golf en ‘breathe out’ over een terugtrekkende golf. Helaas zit de meeste content achter een betaalmuur, waarbij je na een gratis proefperiode iets minder dan 60 euro per jaar betaalt. Op deze app kan je ook je ‘vooruitgang’ bijhouden, mocht je dat willen.

Calm

Deze Amerikaanse app begint met de simpele boodschap take a deep breath om vervolgens het kalmerende geluid van regen te laten horen. Een fijn begin. Ook hier kan je kiezen uit meditatie, muziek of slaapverhalen, die voorgelezen zijn door mensen als acteur Matthew McConaughey of zangeres Kelly Rowland. Een grootheden als basketballer LeBron James geeft hier een cursus ‘train your mind’ waarbij hij vertelt over zijn persoonlijke ervaringen en kennis als het gaat om focus, concentratie en rust. Ook hier ligt de meeste content achter slot en grendel van een betaalmuur. Je betaalt iets minder dan 50 euro per jaar voor deze app, na een gratie proefperiode.

Insight timer

Hier vind je 60.000 gratis meditaties, die je kan sorteren op tijd, van 5 minuten tot 30+ minuten, en desgewenst kan opslaan onder je favorieten. Bovendien vind je hier, naast meditaties van grootheden als Thich Nhat Hanh en sterren als supermodel Giselle Bündchen, ook Nederlandstalige meditaties. Wel zo prettig als je niet zo vloeiend bent in het Engels. Ook heb je gratis toegang tot ontspannende meditatiemuziek en live events waar je ook kan chatten, dus dat levert meteen een community gevoel op. Er is ook een premium versie van deze app voor iets minder dan 65 euro per jaar.

Let’s meditate

Dit is een van de weinige volledig gratis meditatie apps (je kan wel doneren). Het aanbod is hierdoor wel aanzienlijk beperkter: zo vind je er eigenlijk alleen maar losse meditaties, dus geen cursussen, soundscapes of live events. Hierdoor is de app wel heel overzichtelijk en is het makkelijk om een passende meditatie te vinden. Al vind ik sommige meditaties wel klinken alsof ze door een robot zijn ingesproken, dat is dan weer jammer.

Mindfulness app

Even pauzeren….. Dat is de eerste mededeling die je ziet als je deze app aanzet. De interface is heel overzichtelijk ingedeeld. Je kan kiezen voor basic tot hele programma’s en van corona resilience tot in het Nederlands begeleide meditaties. Als je een account maakt, kan je je favorieten bijhouden en je track record opslaan (wat dan weer voor onrust kan zorgen bij de prestatiegerichte medemens, zoals ik. De app heeft verschillende programma’s waar je je op kan abonneren. Een jaarabonnement op de app kost iets minder dan 50 euro, maar er is genoeg gratis content om even vooruit te kunnen.

Smiling mind

Check in with yourself… is de begintekst van deze Australische app, begonnen door psychologen. De app is van een non-profit organisatie en dus 100% gratis, zonder addertjes onder het gras (with a vision to help every mind thrive). Ook deze apps houdt bij hoeveel minuten je hebt gemediteerd en hoeveel sessies je hebt afgerond. Je krijgt aan het begin van elke meditatiesessie ook een vragenlijst over hoe je je voelt (aan te geven met emoji’s). Gelukkig is dit ook over te slaan, want ik heb daar zelf niet altijd het geduld voor aan het begin van een meditatie. Deze app heeft onder andere programma’s voor volwassenen, kinderen, families, klaslokalen en zorgmedewerkers.

Welke meditatie app gebruik jij? Laat het ons weten door je ervaringen en tips hieronder in een reactie te delen.

Over de schrijver

2 reacties op “Deze meditatie apps helpen je rust te vinden en te ontstressen”

  1. I absolutely love your website.. Pleasant colors & theme.
    Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own personal
    blog and would like to find out where you got this from
    or just what the theme is called. Cheers!

  2. Ik gebruik al jaren Insight timer. Tot nu toe zeer tevreden met name omdat je je favorieten middels een hartje in de bladwijzer kunt opslaan. Sinds enkele weken uets minder prettig dat ik via mijn mailbox alkerlei workshops krijg aangeboden. Ga nog op zoek of ik deze meldingen kan uitzetten.

Reacties zijn uitgeschakeld.