Meditatie goed tegen ADHD en dagdromen

4088233273 Ef9B4Afcda
Foto: Mtungate, Flickr

Ervaren mediteerders hebben minder last van op zichzelf gerichte gedachten, die vaak een kenmerk zijn van dagdromen, ADHD en sommige geestelijke aandoeningen. Ze richten zich meer op het hier en nu, ook als ze niet mediteren of zich concentreren. Dit blijk uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Yale. 

De onderzoekers van Yale maakten MRI scans van ervaren en beginnende mediteerders. Het bleek dat ervaren mediteerders beter in staat waren om hersengebieden af te sluiten die geassocieerd worden met dagdromen , angsten en ADHD. Ook waren breingebieden die je eigen gedachten onder controle houden actiever bij deze groep. Deze effecten waren ook te zien zonder dat de onderzochten mediteerden. Ook maakte het niet uit welke vorm van meditatie gebruikt werd.

“De mogelijkheid die meditatie biedt om in het hier en nu te blijven is al duizenden jaren deel van filosofische en contemplatieve praktijken,” aldus Brewer, een van de onderzoekers. “Daarentegen is een van de kenmerken van veel vormen van mentale aandoeningen een preoccupatie met je eigen gedachten. Het lijkt erop dat meditatie dit kan beïnvloedden.”

Bron: medicalxpress

Lees ook

Autisme is een voordeel, geen gebrek

Hoe zie ik eruit over 20 jaar?

Online protest vertelt Nutella de donkerbruine waarheid

Over de schrijver