Mediteren kun je leren: deel II (mét vakantietips!)

Mediteren is niet meer alleen voor de geitenwollen-sokken-types, dat moge duidelijk zijn. Wie het druk heeft en in haast leeft, moet af en toe even tot rust komen. Mediteren is daarvoor de uitgelezen manier. En nee, je hoeft écht niet uren achter elkaar in kleermakerszit naar rustgevende muziek te luisteren, daar wordt niemand blij van. Een paar maanden geleden schreef ik voor het eerst over mijn zoektocht naar meditatie, nu is het tijd voor deel twee. Lukt het een beetje?

Kort antwoord op de vraag of het lukt: ja en nee. Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik vergeet het soms. Dat komt dan niet per se door drukte of stress, maar gewoon omdat ik er niet aan denk. Op de momenten dat ik wél bewust tot rust kom, voel ik me heerlijk. Ik heb één vaste prik: een ademhalingsoefening van twee minuten voordat ik ga slapen. Dat doe ik met mijn Fitbit, die trilt op de momenten dat ik in en uit moet ademen. Het zorgt ervoor dat ik een diepere en zwaardere ademhaling krijg en helemaal zen in slaap val.

Het ‘ho-stop-systeem’

Als freelance journalist en tekstschrijver ben ik de ene week drukker dan de andere. Twee weken geleden was het zo’n typische week waarbij alles tegelijk aan kwam vliegen. Voor een zzp’er niet erg natuurlijk, maar het resulteerde op donderdagavond wel in een korte migraine-aanval. Ik ben heel blij dat mijn lijf beschikt over een soort ‘ho-stop-systeem’ en aangeeft dat ik te veel hooi op m’n vork neem, maar ik had het liever willen voorkomen. Op dat soort momenten denk ik: ‘Sjos, waarom las je niet iedere dag op hetzelfde tijdstip een rustmoment in?’

Pexels Photo 241558 E1529186061936

Nieuw zen-moment

Zo gezegd, zo gedaan, want sindsdien neem ik mezelf voor om iedere dag tussen 12.00 uur en 14.00 te stoppen met hetgeen waarmee ik bezig ben en even ‘niks’ te doen. Omdat mijn dagen altijd anders zijn, kies ik ervoor om op de dag zelf een geschikt moment te kiezen binnen die twee uur. De ene keer ga ik een rondje lopen buiten, de volgende dag kies ik ervoor om even te kroelen met de kat. Soms ga ik ook gewoon even zitten met mijn ogen dicht. Ik wil minimaal een half uur even met mijn gedachten ergens anders zijn. Tot nu toe bevalt dat nieuwe zen-moment heel goed, want anders werk ik gemakkelijk aan één stuk door.

Vakantietips

Over een paar weken ga ik op vakantie en ook dan wil ik mijn zoektocht naar meditatie voortzetten. Ik heb daarom een aantal simpele meditatietips op een rij gezet die bij uitstek geschikt zijn als je op vakantie bent.

  1. Neem alle tijd om wakker te worden. Spring niet direct uit bed, maar besef je eerst even waar je bent, welke vogels je hoort en wat je voelt. Wedden dat je iedere ochtend met een grote glimlach ontwaakt? Dit soort besef-momenten kun je natuurlijk ook overdag creëren als je een mooie plek bezoekt of nipt aan een lekker drankje op het terras.
  2. Zoek je de natuur op? Dan heb je genoeg ruimte om een plekje te vinden waar je even kunt rekken en strekken en mediteren of doe een ademhalingsoefening. Het hoeft niet lang te duren, als je maar even tot jezelf komt.
  3. Schrijf iedere dag een paar woorden op papier: wat je hebt gedaan, een quote van iemand of een fijne gedachte. Je creëert weer even een momentje voor jezelf, het is een stukje bewustwording én leuk voor later.
  4. Doe net als ik iedere avond een ademhalingsoefening van in totaal twee minuten (langer kan uiteraard ook). Adem zo lang mogelijk in en zo lang mogelijk uit. Zo ontstaat een diepe, fijne ademhaling. Snel inslapen gegarandeerd!

Heb jij nog speciale meditatietips die gemakkelijk toepasbaar zijn op vakantie? Laat het mij weten in een reactie of stuur een mailtje naar s-cornelissen@hetkanwel.nl. Dat vind ik leuk!

Over de schrijver

3 gedachten over “Mediteren kun je leren: deel II (mét vakantietips!)”

  1. Pingback: Het belang van ochtendrituelen - hetkanWEL

  2. Oeps, tips over mediteren pas gelezen op mijn laatste vakantie dag, maar nooit te laat om er bij stil te staan en te zitten! Bewust mediteren geeft en goed gevoel heerlijk even in het nu.
    Wat goed dat jij er mee bezig bent, even een rust moment tussen je werk door

Reacties zijn gesloten.