Mediteren kun je leren: 5 stappen

Leren mediteren was één van mijn goede voornemens voor 2018, maar daar is vooralsnog niks van terecht gekomen. Gelukkig telt dit jaar nog 10 maanden, dus ik heb tijd zat. En mediteren kun je leren, heb ik gehoord en gelezen. Aan de slag! 

Stap 1: kleine niks-doen-momenten inlassen

Ik begin klein, want ik heb (nog) geen behoefte aan een retraite van 10 dagen. Gedurende de dag heb ik genoeg momenten waarop ik even niks zou kunnen doen. Tijdens het eten van mijn ontbijt, bijvoorbeeld. Toch pak ik dan vaak mijn telefoon erbij: mail checken, even scrollen door mijn Instagram-feed of een appje sturen naar een vriendin. Of vlak voordat ik ga slapen, dan doe ik hetzelfde. Ik neem nog een kijkje op de apps die openstaan en ga dan slapen. Onnodig, lijkt me. De afgelopen dagen heb ik geprobeerd even ‘niks’ te doen tijdens deze momenten. Gewoon eten (tijdens mijn ontbijt) of liggen (vlak voordat ik ga slapen) en denken aan hoe ik me voel en focussen op mijn gedachten. En dan niks. De boel de boel laten. En ik kan je vertellen: dat is eigenlijk heel fijn.

Stap 2: ademhalingsoefeningen

Gelukkig gaat ademhalen vanzelf, maar soms adem je onbewust niet diep genoeg. Misschien ben je gestresst, opgewonden of juist heel rustig. Het heeft allemaal effect op jouw manier van ademhalen. Ik heb de afgelopen week een aantal ademhalingsoefeningen uitgeprobeerd. Gewoon om eens te ervaren hoe het is om bewust te zijn van mijn ademhaling. Bij alle oefeningen ben ik op de grond gaan zitten in een voor mij fijne houding en sloot ik mijn ogen. Niet altijd ging de oefening zoals het ‘moest’, maar ik had voor mezelf van tevoren al besloten dat het voldoende zou zijn om mijn ademhaling gewoon op te merken. Ik vond de oefeningen vooral heel prettig om te doen vlak voordat ik ging slapen. Het gaf net iets meer rust in mijn hoofd en lichaam. Het was een goede stap in de richting van echt mediteren.

Stap 3: begeleiding middels een app

Omdat de wereld van meditatie voor mij als beginneling en leek nogal groot is, besloot ik hulp te zoeken in de vorm van een app. Ik koos voor Headspace, maar er zijn talloze soortgelijke apps. Na 10 dagen beschik je dankzij deze app over een goede basis voor een dagelijkse meditatiesessie. Zo ver ben ik nog niet, maar ik merk wel dat ik het fijn vind om begeleid te worden. Dan heb ik iets minder het gevoel dat ik in het wilde weg aan het klungelen ben. Bovendien zorgt Headspace ervoor dat je niet vergeet om even tijd voor jezelf te nemen en te mediteren. Niet verkeerd, want daar gaat het bij mij vaak mis.

Stap 4: meer genieten van mijn omgeving

Ik ben zo iemand die negen van de tien keer compleet in gedachten verzonken is terwijl ik van huis naar de tram of trein loop. Ik kijk wel waar ik loop en ik stop voor rood, maar ik observeer niet. Ik zie niet wat zich allemaal afspeelt om mij heen. En dat terwijl ik me soms wél erger aan mensen die opgeslokt worden door hun telefoon. Ik doe eigenlijk hetzelfde, want ik word opgeslokt door mijn eigen gedachten. Dat heb ik deze week anders gedaan. Ik heb om mij heen gekeken en écht gezien wat er gaande was. Ik heb mensen (die ik niet kende) gedag gezegd en ik was even niét met mezelf bezig. Man, dat is fíjn! En mákkelijk!

Stap 5: volle aandacht

Ik kan meerdere dingen tegelijk. Tenminste, dat dénk ik altijd, maar achteraf heb ik lang niet altijd een voldaan gevoel. Vaak gebeuren dingen dan maar half of net niet zoals ik had gewild. Dat moet anders. Ik heb deze week alles met volle aandacht gedaan en ik heb werkzaamheden afgerond voordat ik met iets nieuws begon. Resultaat? Een bevredigend gevoel aan het einde van de dag. Ik werk altijd met zogenaamde afvink-lijstjes, maar nu betekent afvinken dat het ook écht helemaal klaar is. Heerlijk! Het betekent misschien wel dat ik minder dingen op een dag kan doen, maar dat neem ik voor lief. Ik sta nu overal volledig achter en kan nog trotser zijn op de dingen die ik doe.

Stap 6?

Heb jij tips op het gebied van ontspanning en mediteren? Laat het weten in een reactie of stuur een mailtje naar redactie@hetkanwel.nl. Dat vind ik leuk!

Over de schrijver

3 gedachten over “Mediteren kun je leren: 5 stappen”

  1. Pingback: Vandaag vieren we internationale yogadag

  2. Pingback: Mediteren kun je leren: deel II (mét vakantietips!)

  3. Ik wilde al jaren mediteren, maar kreeg het niet voor elkaar. Ik nam de rust niet, zwom een beetje en in de praktijk gebeurde er niets. Toen ontdekte ik de app Insight Timer. Je kunt met een t
    Timer mediteren en er zijn heel veel goede geleide meditaties in het Nederlands, Engels en Duits (nog veel meer talen). En als je iedere dag mediteert, ook al is het maar een minuut, verdien je op een gegeven moment een sterretje. Heel kinderachtig, en ik moet om mezelf lachen, maar ik wil die sterretjes ?. En dit werkt dus voor mij.
    Ik voel me beter sinds ik die app gebruik, slaap beter en ik mediteer al wel een maand of 5.

Reacties zijn gesloten.