Mediterraan dieet verkleint kans op hartproblemen

Veel olijfolie, noten, bonen, vis, fruit en groenten eten verkleint de kans op hartaanvallen, beroertes en sterfte door hartproblemen met maar liefst 30 procent, zo blijkt uit onderzoek. De effecten van dit zogenoemde mediterrane dieet deden zelfs experts versteld staan.

“Indrukwekkend”

Volgens Rachel Johnson, professor in voeding aan de University of Vermont en woordvoerster van de American Heart Association, noemt de resultaten “echt indrukwekkend”. Johnson: “Wat eigenlijk het belangrijkst is: ze hebben rekening ge houden met belangrijke eindpunten. Er is niet gekeken naar risicofactoren zoals cholesterol of een hoge bloeddruk of gewicht. Ze hebben gekeken naar hartaanvallen en beroertes en sterfte. Uiteindelijk is dat wat écht belangrijk is.”

Veel gezonde vetten

Een mediterraan dieet bestaat vooral uit gezonde vetten. De deelnemers moesten tenminste 4 eetlepels olijfolie per dag gebruiken, elke dag een portie noten en tenminste drie maal daags fruit eten. Ook aten ze tenminste drie keer per week vis en groenten en werd het rode vlees vervangen door wit vlees. Hen werd afgeraden om voorgeproduceerde lekkernijen uit de supermarkt te halen.

Sceptisch

Hoewel men al langer dacht dat een mediterraan dieet gezond zou zijn, was daar tot nu toe nog geen hard bewijs voor, buiten het feit dat mensen in mediterrane landen minder vaak last hadden van hartproblemen. Dat kon echter ook toegeschreven worden aan andere factoren. Voor dit onderzoek werden willekeurig 7.447 mensen geselecteerd die rookten, te zwaar waren, diabetes hadden of last hadden van een andere risicofactor voor hartproblemen. Zij moesten een Mediterraans dieet volgen of een gewoon ‘slank’ dieet. Het gewone dieet bleek weinig impact te hebben én moeilijk vol te houden. De groep die zich aan het Mediterraanse dieet hield, bleken 30 procent minder last te hebben van hartproblemen. Overigens kan niet iedereen zich vinden in de resultaten van het onderzoek. Dr. Dean Ornish meent bijvoorbeeld dat olijfolie juist slecht is en gezonde mensen ziek maakt.

1 reactie op “Mediterraan dieet verkleint kans op hartproblemen”

  1. En de vrachtwaggels, nodig om het spul hierheen te halen, vergroten de kans op die infarct weer. Zo blijft toch alles weer in economisch evenwicht.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020