Mediterrane eters worden makkelijker zwanger

Bron: ilyoungko (Flickr.com)

Vrouwen die mediterraans eten hebben minder kans op problemen om zwanger te raken. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek uit Spanje. Het eten van veel fruit, groente, vis en volle granen lijkt een positief effect te hebben op de vruchtbaarheid. Onderzoekers hebben bijna 500 vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen en meer dan 1600 vrouwen van dezelfde leeftijd, die tenminste één kind hadden geobserveerd.

Westers dieet
Op basis van vragenlijsten onderzochten ze of vrouwen een westers of mediterraans dieet volgden. Het westerse dieet bestond uit veel rood vlees, fast food, vette zuivelproducten, aardappelen en frisdranken. Dit dieet werd echter niet gekoppeld aan vruchtbaarheid. Er was dus geen verschil in vruchtbaarheid voor vrouwen die dit dieet strikt of juist minder strikt volgden.

Bij de vrouwen met een mediterrane leefstijl bleek echter dat bij degenen die dit nauwgezet volgden 17% vruchtbaarheidsproblemen had. Bij vrouwen die zich minder aan het dieet hielden, had 26% problemen. Onderzoeker Estefanía Toledo, van de Universiteit van Navarra in Spanje, zegt hierover: “Het mediterrane dieet kan een beschermend effect op insulineresistentie en type 2 diabetes hebben. Daarnaast lijkt het er op dat er een verband is tussen insulineresistentie en ovulatie.”

Niet genoeg gegevens
Dr. Jorge Chavarro, die geen deel uitmaakte van de studie, waarschuwt dat deze resultaten zijn gebaseerd op observaties, niet op een experiment. “Dit betekent dat er niet voldoende gegevens zijn die daadwerkelijk aantonen dat dit dieet een vrouw helpt om zwanger te worden.” Hij geeft echter wel aan dat het geen kwaad kan dat vrouwen die zwanger willen worden, een Mediterraans dieet gaan volgen. Dit omdat het wel degelijk indirect effect lijkt te hebben op de ovulatie.

Bron: Reuters.com

Lees ook:
Google brengt enorme voorraden aardwarmte in kaart
Coca Cola maakt blikje wit voor ijsbeer
Wat zit er in jouw cosmetica?