Meer belasting betalen maakt ons gelukkiger

Regelmatig gaan in ons land stemmen op om een vlaktaks in te voeren, vooral de rechtse partijen zijn hier voorstander van. Bij een vlaktaks betaalt iedereen hetzelfde percentage belasting over zijn inkomen. In Nederland kennen we juist een progressief belastingstelsel waarbij het relatieve tarief hoger wordt naarmate het inkomen stijgt.

Nu zou je verwachten dat een vlaktaks, waarbij iedereen relatief hetzelfde bijdraagt, zou leiden tot gelukkiger mensen. Maar het tegendeel blijkt waar. Uit een nieuwe studie van verschillende Amerikaanse universiteiten blijkt dat het vlakker maken van belastingen ook het sociale welbevinden afvlakt. Hoe progressiever het belastingstelsel, hoe gelukkiger de inwoners van een land. Het onderzoek wordt gepubliceerd in de nieuwe editie van het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science.

De onderzoekers analyseerden de relatie tussen een progressief belastingstelsel en persoonlijk welbevinden op basis van een enquête die Gallup hield in 2007 onder 59,634 respondenten in 54 landen. Hieruit blijkt dat inwoners van landen met het meest progressieve belastingstelsel niet alleen hun persoonlijke levensgeluk hoger waarderen, maar ze hebben ook vaker goede dan slechte ervaringen met publieke voorzieningen zoals huizen, onderwijs en openbaar vervoer.

De onderzoekers concluderen daarom dat belastingbeleid er wel degelijk toe doet als een regering streeft naar gelukkige inwoners.

Bron: Medicalxpress.com

Lees ook:

Lagere bijtelling voor groene auto’s blijft

EU: diesel- en benzine auto’s moeten de stad uit

Over de schrijver

4 reacties op “Meer belasting betalen maakt ons gelukkiger”

  1. In de VS heb je vooral veel arme mensen en een paar hele rijke. Als je het geld door belastingen afpakt van de paar rijken en verdeelt onder veel armen is het idd logisch dat het algemene geluk in je maatschappij stijgt. Ik betwijfel echter of de toplaag van belastingbetalers hier gelukkiger is dan de toplaag in de VS waar ze veel minder belasting hoeven te betalen.

  2. jullie zijn helemaal gek geworden, de belasting trekt al genoeg geld van de mensen de belasting word zelf gelukkiger maar de inwoners worden steeds armer.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020