Meer bomen planten neutraliseert CO2-uitstoot van de afgelopen 10 jaar

Om de CO2-uitstoot van de afgelopen tien jaar te neutraliseren, moeten we meer bomen gaan planten. Dat stelt Dr. Thomas Crowther van de Technische Universiteit (ETH) in Zürich, Zwitserland. Om precies te zijn, heeft hij het over 1,2 biljoen bomen. Oftewel 1.200.000.000.000. Dat is een miljoen tot de tweede macht of -anders gezegd- een miljoen keer een miljoen. Het is duidelijk: we hebben het hier niet over kleine aantallen.

Drie biljoen bomen op aarde

De ecoloog presenteerde zijn bevindingen op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Washington D.C. Uit zijn onderzoek blijkt dat de aarde op dit moment 3 biljoen bomen heeft. Een aantal waar ook Yale University op uitkwam na onderzoek in 2015. Dat is 2,5 keer zoveel als het genoemde aantal dat we moeten bijplanten om de CO2-uitstoot van de afgelopen 10 jaar te neutraliseren.

Ruimte genoeg

Dat lijkt een onhaalbaar aantal, maar volgens Crowther is er ruimte genoeg op de aarde om 1,2 biljoen bomen bij te planten. En bomen zijn volgens hem ons beste wapen in de strijd tegen klimaatverandering, zo is te lezen in The Independent. Hij stelt zelfs dat het planten van 1,2 biljoen bomen een groter effect heeft op het klimaat dan bijvoorbeeld de overstap naar schone energie of een plantaardig dieet. Waarmee we niet willen zeggen, dat je die twee dingen niet hoeft te doen.

Vraag is dan natuurlijk waar al die bomen moeten komen te staan? Want met de groeiende wereldbevolking lijkt het niet zinvol om er bijvoorbeeld landbouwgrond aan op te offeren. Dat hoeft ook niet, volgens Crowther. Hij denkt dat er genoeg vervallen en verlaten land te vinden is om al die bomen te planten. “Het is een prachtig doel, omdat iedereen erbij betrokken kan zijn,” zegt Crowther.

159 bomen per persoon

En dat moet bijna ook wel. Willen we de 1,2 biljoen bomen een beetje op tijd in de grond hebben, dan zouden alle mensen op aarde elk 159 bomen moeten planten. En dat is waarschijnlijk niet binnen afzienbare tijd gepiept. Toch is er hoop. Een paar weken geleden bleek immers uit satellietbeelden van de NASA dat de aarde groener is dan 20 jaar geleden.

India heeft het wereldrecord bomen planten

Die groene winst lijkt vooral gemaakt te zijn in landen als India en China. Zo lijkt India elk wereldrecord te breken als het gaat om het planten van bomen. Zo wisten 800.000 Indiërs binnen 24 uur 50 miljoen bomen te planten, zo was te lezen in het Amerikaanse blad Forbes. Kijk dan komen we ergens.

Eerder schreven we al dat er een ‘grote groene muur’ wordt aangelegd in Afrika en dat ze in Groot Brittannië bezig zijn met de aanleg van een nieuw bos met 50 miljoen bomen. Australië doet daar nog een schepje bovenop en kondigde twee weken geleden aan dat ze de komende 11 jaar maar liefst 1 miljard bomen gaan planten. Met die aantallen en in dat tempo lijkt die 2,1 biljoen bomen waar Crowther het over heeft ineens helemaal niet zo onhaalbaar. En wat is er nou leuker dan samen een aantal bomen planten om de wereld een beetje groener te kleuren?

Wat denk jij? Gaat het planten van 2,1 biljoen bomen onze planeet redden? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Meer bomen planten neutraliseert CO2-uitstoot van de afgelopen 10 jaar”

  1. Het kan dus niet! het idee dat bomen het ultieme ecosysteem is een het allerbeste wat de aarde ons te bieden heeft is onjuist. Juist de variatie in landschappen zorgt voor een variatie aan ecosystemen en de bijbehorende flora en fauna. Het zou een verschraling van de aarde zijn als we alleen maar bomen hebben.

  2. Wat wil men er nog meer mee bereiken behalve het CO2 omlaag?
    Ook de temp omlaag zodat het ijs stopt met smelten?

    De industriële revolutie niet eens nodig geweest om de dreigende ijstijd af te wenden. Al door het kappen en verbranden van bomen en het verbouwen van rijst (waardoor methaan ontstaat) heeft de mensheid zo veel broeikasgassen in de atmosfeer gebracht dat het gevaar werd bezworen.

    https://dekennisvannu.nl/site/artikel/IJstijd-afgewend-door-de-mens/6362?fbclid=IwAR0q7uRwUdMdsdLpQfvT4PIY0zxJU6Pl8T9m6qmeVicAjNPaVMsdTez_Qyg

    https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/aardrijkskunde/vraag/120352/ijstijd-ontstaan-middeleeuwen/

Reacties zijn gesloten.