6 tips voor meer daglicht in je huis

Daglicht in je huis is duurzaam omdat het bespaart op energiekosten. Daarnaast laat het je woonruimte groter lijken, kleuren beter uitkomen én is het ook nog eens essentieel voor je gezondheid. Meer daglicht in je huis verbetert namelijk je stemming en energieniveau, is beter voor je ogen, verbetert de concentratie en zorgt voor een goed waak- & slaapritme.

Weinig daglicht in je huis? Dit kun je eraan doen

Hieronder vind je enkele manieren om een donkere woonruimte letterlijk en figuurlijk te verlichten met meer daglicht in je huis. Bespaar direct op energiekosten door het gebruik van minder lampen en geniet van de duurzame warmte van de zon door je ramen. Naast de eerder genoemde voordelen voor de gezondheid zorgt meer daglicht, en aanpassingen zoals een lichtkoepel of platdakraam, voor een hogere woningwaarde.

1. Maak slim gebruik van je ramen

Leef ‘lichter’ door alles uit je ramen te halen. Dit kan vooral door alle obstakels die het licht blokkeren weg te halen, zoals (raam)decoratie en grote meubels. Hierdoor schijnt het licht optimaal en gelijkmatig de kamer in. Dit zorgt voor een natuurlijke, sterkere lichtinval en meer warmte. Let ook op eventuele beplanting in de tuin die voor schaduw op de ramen kan zorgen.

2. Kies voor lichtdoorlatende raambekleding

Raambekleding zoals gordijnen of jaloezieën kunnen het licht flink belemmeren, overweeg daarom licht doorlatende varianten. Deze laten het licht binnen en nieuwsgierige blikken buiten. Houd daarbij je ramen bij voorkeur regelmatig schoon. Waarschijnlijk ook niet jouw favoriete bezigheid; ramen lappen, maar het weghalen van stof, vuil en vlekken zorgt dat al het licht ongehinderd binnen kan komen.

3. Laat een lichtkoepel plaatsen

Een lichtkoepel, oftewel dakkoepel, zorgt voor meer daglicht in je huis en creëert optisch meer ruimte. Een glasheldere lichtkoepel is volledig doorzichtig. Hier kun je helemaal doorheen kijken en laat al het licht door. Een opalen variant is niet helemaal transparant en biedt daardoor iets meer privacy, maar laat tegelijk nog steeds veel licht door.

Lichtkoepels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Kies in ieder geval voor goed isolerend glas (HR++) en een goed anti-inbraaksysteem. Heb je een lichtkoepel op een vochtige plek of waar het binnenklimaat niet optimaal is? Dan kun je de lichtkoepel ventilerend maken. Vaak hoef je hiervoor de dakopstand niet eens te vervangen.

4. Overweeg een platdakraam, lichttunnel of glazen deur

Is jouw woning niet geschikt voor een lichtkoepel? Of is het duurzamer om deze ruimte bijvoorbeeld te gebruiken voor zonnepanelen? Ook met oplossingen zoals een platdakraam, lichttunnel of glazen deur kun je voor veel extra daglicht in je huis zorgen. Ze zijn tegenwoordig vaak uitgerust met energie-efficiënte beglazing waarmee je zo min mogelijk warmte verliest.

5. Gebruik een daglichtlamp

Een daglichtlamp geeft hetzelfde effect als natuurlijk daglicht. Daarom worden daglichtlampen zelfs ingezet in lichttherapie tegen kwalen zoals een winterdepressie. Het kan ook helpen bij slaapproblemen doordat het je biologische klok ondersteunt. Zo’n daglichtlamp zet je bij je in de buurt, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of het werken, en vervolgens laat je het licht zijn werk doen. Een daglichtlamp is een specifieke medische toepassing, dus laat je voor aanschaf goed informeren over welke soort je nodig hebt.

6. Reflecteer het licht met spiegels

Spiegels reflecteren licht, dus wanneer je een spiegel tegenover het raam plaatst, oogt de kamer lichter. Door het licht in donkere hoeken te weerkaatsen, kun je ook schaduw in je woning verminderen. Dit maakt een ruimte niet alleen lichter, maar ook meer in balans volgens de ‘feng shui’ filosofie. Daarnaast zorgen spiegels voor diepte in je woning, met als voordeel dat deze groter lijkt.

Wat ga jij doen voor meer daglicht in je huis?

Over de schrijver