Meer eenheid haalt Europa sneller uit de crisis

Schermafbeelding 2012 09 02 Om 17.23.56
Foto: Eole Wind, Flickr

Meer economische en politieke eenheid leidt Europa eerder uit de crisis, betoogt hoogleraar Europese Studies Timothy Garton Ash. Europa heeft meer medailles gehaald op de Olympische Spelen dan China en de Verenigde Staten. Het werelddeel heeft ook de grootste economie ter wereld én het is ook de favoriete vakantiebestemming van veel mensen. Zo begint Timothy Garton Ash, schrijver en hoogleraar Europese Studies aan Oxford University, zijn bespiegeling over de kracht van Europa in The New York Times.
Europa is een supermacht, maar wordt gezien als de zieke man van de wereld. Hoe komt dat? Garton Ash heeft wel een paar verklaringen. Door de euro is de crisis in Europa acuter dan die elders in de wereld. Het gebrek aan fiscale eenheid werkt vertragend voor het oplossen van de crisis.
Het succes van Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog staat echter nog steeds als een huis, betoogt Garton Ash. De Europese Unie heeft voor een groei in en verdeling van welvaart gezorgd en oorlogen voorkomen. Dat is ongekend in de Europese geschiedenis.
Een Europa dat zich nog meer verenigd op politiek en economisch gebied wordt serieuzer genomen door China en de VS. Dat kan volgens de hoogleraar Europese Studies bijdragen tot een snellere weg uit de crisis.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Lobby zorgt dat aardappelen op Amerikaanse borden blijven
Tutu wil dat Blair en Bush terecht staan voor oorlogsmisdaden Irak
Blauw bloed op de bres voor zigeuners

Over de schrijver

1 gedachte over “Meer eenheid haalt Europa sneller uit de crisis”

  1. EU = verbod op alternatieve chineese geneeskrachtige kruiden. EU = verbod op biologische bestrijding. EU = ESM dat in een week onze volledige staatskas mag ledigen en niemand mag daarvoor vervolgd worden. (en alles wat de euro in gevaar zou kunnen brengen PROTEST mag zonder pardon worden verwijderd.)
    Als u het idee "ware democratie" aanstaat geef dan niet al onze macht weg. De macht moet terug naar dorps niveau. Maar natuurlijk blijft het handig vele zaken landelijk te regelen.

Reacties zijn gesloten.