Meer energie, door minder bewerkte koolhydraten. Zo kick je af van een suikerverslaving

In Nederland eten we veel te veel bewerkte koolhydraten. Daardoor verbranden we geen vet, maar suiker. Weinig energie, overgewicht en een schommelende bloedsuikerspiegel zijn het gevolg. Hoe kicken we af van deze ‘suikerverslaving’?

Een fit en gezond lichaam

In de oertijd aten jagers en verzamelaars vetten (35 procent), eiwitten (30 procent) en koolhydraten (35 procent) uit natuurlijke bronnen, zoals groente, fruit, noten en zaden. Tegenwoordig is de relatie tussen wat we aan voedingsstoffen nodig hebben én wat we eten, bij veel mensen niet in balans.

Verander je levensstijl

Tegenwoordig bestaat ons voedsel voor 55 procent uit koolhydraten, 15 procent uit eiwitten en 30 procent uit vetten. Het aantal mensen met diabetes (1.2 miljoen) en overgewicht (49 procent van de Nederlanders) blijft stijgen. Hoe worden we weer die fitte jager/verzamelaar? Door een verandering van je levensstijl en structureel minder koolhydraten te eten.

Geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten, ofwel bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes uit een pak, sandwiches, ontbijtrepen, cornflakes, witte pasta of frisdrank zijn moeilijk te weerstaan. Ze zijn lekker en gemakkelijk, maar vooral ook ongezond en verslavend. Het resultaat? Een schommelende bloedsuikerspiegel, een after-lunch dip, een sluimerend hongergevoel en weinig energie. Om je fitter te voelen, zou het afkicken van onze suikerverslaving een eerste stap kunnen zijn en dat kan door minder koolhydraten te eten.

Suiker- versus vetverbranding

Zoals we al zeiden, bestaat meer dan de helft van ons voedsel uit koolhydraten. Op het moment dat je ze binnenkrijgt, stopt je lichaam met het verbranden van vet en schakelt over naar het verbranden van suiker. Als je bij elke maaltijd (veel) brood, pasta, rijst of aardappelen eet, verbrand je nauwelijks vet. Als je vet wilt verbranden, in plaats van suiker, kun je er voor kiezen om je koolhydraatinname te beperken. Het werkt als je wilt afvallen, of als je meer energie wilt.

Drie varianten

Volgens afslankgoeroe Oscar Helm van Happy Healthy zijn er verschillende varianten mogelijk om minder koolhydraten te eten, om gezonder te eten of een paar kilo af te vallen.
1. eet koolhydraatarm met 100 – 150 gram per dag
Als je tussen de 100 en 150 gram per dag eet, ga je eigenlijk terug naar ons eetpatroon als oermens. Je eet gewoon fruit, noten, zaden en af en toe haver, quinoa, of boekweit. Je kunt ook elke dag een broodje, rijst of pasta eten, maar niet te veel en bij voorkeur een keer per dag. Natuurlijk laat je de geraffineerde koolhydraten links liggen, dus geen verpakte broodjes, koekjes of snoep meer. Op deze manier ga je vet verbranden in plaats van suiker, heb je geen honger en hoef je jezelf niets te ontzeggen.
2. een koolhydraatarm dieet, bestaande uit 50 – 100 gram per dag
Als je graag gezond en effectief wilt afvallen, kies je ervoor om 50 tot 100 gram koolhydraten per dag te eten, uit groente, fruit, noten en zaden. Haver, pasta, aardappelen, of rijst kun je eten, maar in kleine porties en bij voorkeur een keer per dag.
3. 20 – 50 gram per dag, een extreem koolhydraatarm dieet
Met dit dieet eet je echt alleen maar koolhydraten uit groente, noten en zaden. Je eet geen rijst, haver, pasta of aardappelen en ook alleen maar fruit met weinig koolhydraten. Deze variant heeft een groot aantal negatieve bijwerkingen, waaronder een gebrek aan energie, psychologische problemen, spierpijn en vitaminentekort en dat is natuurlijk iets dat niemand wilt.

Afkicken kost tijd

Als je stopt met het eten van bewerkte koolhydraten, moet je er rekening mee houden, dat je lichaam gaat afkicken van de suikers. Dat kost ongeveer een tot twee weken. In de eerste week zul je vooral vocht verliezen. In de tweede week begin je met het verbranden van vet. Let er wel op dat bij de verbranding van vet ketonen vrijkomen. Ketonen zorgen voor een onaangename geur uit je mond. Gelukkig is dit wel van voorbijgaande aard.

Gezonde snack

En wil je af en toe iets lekkers eten? Dan kan dat natuurlijk ook zonder koolhydraten. Met 100 gram amandelschaafsel, 1 eiwit en eventueel 40 gram pure chocolade maak je in een handomdraai heerlijke, verantwoorde koekjes. Meng de ingrediënten, oven op 150 graden, 25 minuten bakken en je verantwoorde snack is klaar.
Heb je zelf ervaringen met koolhydraatarm eten? Deel je ze dan met ons? En online vind je heel veel recepten en dagmenu’s om je op weg te helpen.

Over de schrijver

2 gedachten over “Meer energie, door minder bewerkte koolhydraten. Zo kick je af van een suikerverslaving”

  1. Het artikel suggereert dat het koolhydraat arme dieet voor iedereen goed is. Mijn eigen ervaring is echter tegengesteld: ik werd er erg ziek van. Een aantal fans van koolhydraat arm eten raadden mij aan om door te zetten, want volgens hen waren de verschijnselen het afkicken van de koolhydraten. Ik heb het 4 weken vol gehouden, ben toen gestopt. Conclusie: dit dieet is beslist niet aan te raden voor iedereen.

  2. Jammer dat jullie je laten gebruiken door de commerciële ‘voedingsgoeroe’ Oscar Helm. Deze man meet zich veel titels aan, maar een echte voedingskundige of diëtist is hij niet. Het verhaaltje over het koolhydraatarme dieet rammelt aan alle kanten. Natuurlijk zijn geraffineerde koolhydraten af te raden, maar vervang deze door volle/volkoren granen en je eet gezond. Bij een koolhydraatbeperking ga je meer eiwit eten, dus: vlees, vis, kip, ei. Erg duurzaam maar niet heus. Wij zijn geen holbewoners meer en een moderne voeding vraagt andere eigenschappen. Eet gezond volgens de richtlijn goede voeding, eet weinig en beweeg veel. Daar heb je meer aan dan aan iemand die een slaatje uit een hype probeert te slaan.

Reacties zijn gesloten.