Meer kans op pest dankzij klimaatverandering

Thetriumphofdeath
“Triomf Van De Dood”, Pieter Bruegel De Oude. Foto: Wikimedia Commons

Klimaatverandering doet meer dan bloemetjes en bijtjes vermoorden. Ook mensen varen er niet wel bij. Volgens Livescience neemt namelijk de kans op pest toe in gebieden waar door klimaatverandering meer regen valt.

De Zwarte Dood en andere vormen van pest hebben in de loop van de geschiedenis miljoenen doden veroorzaakt. Ook nu nog bezwijken volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) jaarlijks duizenden mensen aan de ziekte.

Noorse en Chineze onderzoekers hebben ontdekt dat uitbraken van de pest nauw verbonden zijn met de hoeveelheid neerslag in een gebied: “hoe meer neerslag, hoe meer pest”, aldus Nils Stenseth, een van de onderzoekers. Dit heeft te maken met gunstigere leefomstandigheden voor ratten, die de pest met zich meedragen.

Stenseth meldt dat we niet meteen bang hoeven te zijn voor nieuwe epidemieën: “Behandelingen met antiobiotica zijn veel meer ontwikkeld dan vroeger.” Tenminste, als de ziekte geen resistentie tegen antibiotica ontwikkelt. We moeten blijven opletten, aldus de onderzoeker.

Bron: Livescience

Lees ook

Hoe komen we eigenlijk aan de EHEC-bacterie?

Vijf top cadeau’s voor een duurzame vaderdag

VN: kunstmest en pesticiden veroorzaken wereldhonger

Over de schrijver