verlichting met kleur
LED

Zo breng je meer licht en kleur in je huis

De dagen worden korter en de lampen gaan ’s avonds aan. Langzaam nemen we afscheid van de zomer en misschien is dat een goed moment om je verlichting eens onder de loep te nemen. Is je huis licht en heeft het de juiste sfeer? Zou je meer kleur willen aanbrengen? En hoe zou je energie kunnen besparen? We geven je vijf tips om je huis duurzaam, licht en sfeervol te maken.

Licht reflecteert

Daglicht kan voor een prachtige sfeer in je huis zorgen, maar soms zijn er hoekjes in huis waar het licht onvoldoende komt. Voordat je lampen aandoet , kun je eerst kijken waarom het daglicht sommige plaatsen niet bereikt. Is het een grote boom of struik voor het raam? Zijn je ramen klein? Of hebben je kozijnen, vensterbank, muren en vloer een donkere kleur? Een boom kun je snoeien, aan kleine ramen doe je niet zo veel, maar door lichte kleuren te gebruiken kan daglicht reflecteren en dat geeft een mooi effect. Ook meubels op poten zorgen dat het licht via de vloer reflecteert.

Kies de juiste lamp

Gloeilampen geven mooi licht, maar gebruiken onnodig veel energie. Deze hebben dan ook plaatsgemaakt voor spaarlampen en ledverlichting. Ledverlichting heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt en brengt tegenwoordig net zoveel sfeer in je huis als gloeilampen, maar dan wel een stuk energiezuiniger. Daarnaast kun je ledlampen ook dimmen, wat de mogelijkheid biedt om nog meer sfeer aan te brengen. Daarover later meer.

Een goede basisverlichting

Een goede basisverlichting in huis is belangrijk voor een gelijkmatige verspreiding van het licht over de ruimtes. Begin bij de plafondlampen. Bij voorkeur laat je die naar boven schijnen, zodat het hele plafond verlicht wordt. Daarnaast kun je ook een aantal vrijstaande lampen gebruiken voor je verdere basisverlichting. Het idee van een goede basisverlichting is dat het totaal elke ruimte egaal verlicht, zonder grote contrasten.

Accenten aanbrengen

Met een goede basisverlichting ben je er nog niet. Je hebt ook werklicht nodig. Bijvoorbeeld bij je bureau, of naast een stoel waar je vaak leest. Dit kan doordat je accenten aanbrengt op de plekken waar je licht nodig hebt. Ook mooie elementen in je huis kun je met accenten extra verlichten. Denk aan balken in de keuken, een bijzonder plafond of een mooi object.

Sfeerverlichting aanbrengen

Om sfeer in je huis te brengen, kun je – zoals de naam het al zegt – sfeerverlichting aanbrengen. Deze lampen geven sfeer, maar weinig licht en dat hoeft ook niet als je al een goede basisverlichting hebt met accenten. Steeds meer mensen gebruiken gekleurde lampen voor meer sfeer. Met speciale ledverlichting is dit een koud kunstje.

Kleur stimuleert je zintuigen

Kleur in je huis stimuleert je zintuigen en dus ook je humeur. Elke kleur doet dat op een andere manier met een ander effect. Wit is schoon, helder en opgeruimd. Rood is intens, geeft energie en sensualiteit. Oranje is stimulerend, verwarmend en creatief. Geel geeft je een gevoel van onbezorgdheid, energie en geluk. Groen brengt je dichter bij de natuur, je jeugd en geeft ontspanning. Blauw biedt stabiliteit, kalmte en luxe. Paars stimuleert wijsheid, onafhankelijkheid en magie en roze geeft liefde, zorg, comfort en vertrouwen. Je kunt er in huis mee spelen en je kunt eindeloos variëren.

Lichtaansturing kan duurzaam en automatisch

Met domotica – het automatiseren van de elektronica in je huis – kun je lampen programmeren in een speciale stand, zoals een romantische avond op de bank, een boek lezen, tv kijken of werken. Met een druk op de knop staan de lampen in de goede stand. Je kunt verschillende systemen aanschaffen in allerlei prijscategorieën en die je kunt aansturen met je telefoon, tablet of lichtschakelaar.
Licht met een bewegingssensor wordt ook steeds vaker gebruikt. De lamp springt aan als de sensor je ziet en gaat uit als je weer weggaat. Een perfecte oplossing voor donkere ruimtes, waar je niet te vaak komt en zo vergeet je daar nooit meer je lampen uit te doen.
Zelf nog duurzame tips of ideeën voor je verlichting in huis? Deel ze dan vooral met ons.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lichtpartner.nl

Over de schrijver

2 reacties op “Zo breng je meer licht en kleur in je huis”

  1. Pingback: Meer energie nodig? Dit is de invloed van licht op je lichaam

Reacties zijn uitgeschakeld.