Meerderheid jongeren kiest voor duurzaam

Meer dan de helft van de jongeren vindt het belangrijk om meer groene en eerlijke producten te kopen. Welke merken duurzaam zijn en waar zij op moeten letten bij het kopen van kleding, is voor de meeste jongeren alleen niet zo duidelijk. Ook lopen de opvattingen over wat een duurzaam merken inhoudt nogal uiteen, aldus recent onderzoek van Rank a Brand onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar.
Rank a Brand heeft 400 jongeren gevraagd naar hun opvattingen over duurzame merken. Meer dan helft van hen, 56 procent, geeft aan het belangrijk te vinden om meer duurzame producten te kopen. Wel hebben zij verschillende ideeën over wat een duurzaam merk precies is.
Ongeveer 45 procent van de jongeren denkt dat dit merken zijn die hun producten op milieuvriendelijke en eerlijke wijze produceren. Een derde denkt dat het merk producten verkoopt die langer mee gaan en ongeveer 16 procent denkt dat merk financieel gezond is tijdens de economische crisis.
Levi’s duurzaam?
Hoewel de meeste jongeren de voorkeur geven aan het kopen van duurzame merken, blijkt dat meer dan de helft van de jongeren niet weet waar ze op moeten letten om een goede keuze te maken. En omdat ze niet precies weten wat duurzaamheid inhoudt, komt het beeld dat jongeren van een merk hebben niet altijd overeen met de werkelijkheid.
Zo denkt meer dan 40 procent van de ondervraagden dat Levi’s een duurzame jeansmerk is, terwijl Rank a Brand het merk heeft beoordeeld met een middelmatig C-label. Wel weten de meesten dat Verkade chocolade duurzamer is dan andere chocolademerken in de enquête.
Facebook of Twitter
Jongeren zijn relatief positief over de invloed die ze hebben als consument om merken te stimuleren om duurzaam te produceren. Zo denkt 35% dat acties als een Like op Facebook, een donatie of zelf iets doen het merk op dit punt kan beïnvloeden. Ook vraagt een op de drie jongeren wel eens direct aan hun favoriete merk hoe duurzaam ze zijn, bijvoorbeeld via Twitter.
Opvallend is ook dat er geen onderscheid is tussen laag- of hoogopgeleiden in hun houding ten aanzien van duurzaamheid. Dat is bij oudere consumenten wel anders, daar zijn hoogopgeleiden beduidend meer bezig met duurzaamheid en hebben ook meer kennis over het onderwerp.
App voor duurzaam shoppen
“Het is goed om te zien dat het thema duurzaamheid zo breed leeft onder jongeren. Wel is er nog veel werk te doen om dit te verzilveren in duurzaam handelen. We zullen ons blijven inspannen om onze duurzame ranglijsten bij deze doelgroep onder de aandacht te brengen.” aldus Niels Oskam, oprichter van Rank a Brand.
Rank a Brand definieert duurzaamheid op basis van arbeidsomstandigheden en de impact op klimaat en milieu. Om jongeren te helpen bewuster te kopen heeft Rank a Brand een app ontwikkeld voor iPhone en Android. Zo kan tijdens het shoppen snel worden nagegaan hoe het staat met de duurzaamheid van het merk.
Bronnen: Rankabrand, BNR Duurzaam
Door: Een gastblog van Aidylistic communicatie
Lees ook:
Kledingruil kan ook gratis
Esprit en 3 andere modemerken maken werk van giftige kleding
Marieke Eyskoot schreef de ideale gids voor eerlijke kleding

Over de schrijver

1 reactie op “Meerderheid jongeren kiest voor duurzaam”

Reacties zijn uitgeschakeld.