Meerderheid dierenartsen (73%) wil plofkip uit het schap

Bron: Wakker Dier
Bron: Wakker Dier

Het overgrote deel van de huisdierenartsen (75%) maakt zich zorgen om het gebruik van antibiotica bij de plofkip. 86% vindt de snelle groei onverantwoord. 73% van de dierenartsen vindt dat supermarkten de plofkip zouden moeten vervangen door een alternatief. Dat blijkt uit onderzoek van markt- en opinie onderzoekesbureau Team Vier in opdracht van Wakker Dier onder 250 huisdierenartsen.
De meeste dierenartsen vinden dat het antibioticagebruik teruggedrongen moet worden en dat supermarkten de plofkip moeten vervangen door een ander ras kip met minder gezondheidsproblemen. Hoewel de pluimveesector werkt aan het terugdringen van het gebruik, spreken we nog over duizenden kilo’s antibiotica. Volgens recent grootschalig onderzoek van de Wageningen Universiteit onder honderden pluimveebedrijven in 2011-2012 kreeg de plofkip 85% meer antibiotica dan het diervriendelijker alternatief, de kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming.
Wakker Dier start vandaag met een nieuwe tv- en postercampagne waarin dierenarts Marno Wolters centraal staat. Ook hij vindt het onbegrijpelijk dat supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo, plofkip blijven verkopen.

Over de schrijver