Dit zijn onze meest gelezen interviews uit 2020

Ook dit jaar heeft hetkanWEL weer behoorlijk wat inspirerende mensen gesproken. Pioniers, gamechangers en wereldverbeteraars die op hun eigen manier de wereld proberen te vergroenen en hun dromen willen waarmaken. Door het roer volledig om te gooien of juist door op koers te blijven. We zetten de best gelezen interviews uit 2020 voor je op een rij (voor het geval je ze gemist hebt). 

Hymer

Vera woont met haar gezin in een droomhuis op wielen

Een grote boerderij, genoeg ruimte, dichtbij vrienden en familie. Vera woonde met haar gezin op haar droomplek waar ze oud wilde worden, maar de Noord-Hollandse boerderij werd verkocht en ze konden het zich niet veroorloven om het zelf te kopen. Dus kwamen er nieuwe plannen. Nu wonen ze in een oude Hymer camper waarmee ze door Europa trekken. Lees hier het interview dat we in augustus met ze hadden.

Het Bewuste Stel

Bouke en Iris bouwen hun eigen tiny house

Hun wereldreis liep enigszins anders dan gepland door covid19. Zo werden ze gedwongen om het vliegtuig naar huis te nemen in plaats van de trein. Tijdens hun reis hadden ze de tijd en ruimte genomen om te bedenken hoe ze hun leven wilden leven als ze weer terug waren in Nederland. Een zelf gebouwd tiny house hoorde daarbij. En dus gingen ze aan de slag. Inmiddels hebben ze ook een plek voor hun tiny house gevonden, in Apeldoorn. Lees hier het interview uit mei.

Wonen In Een Bus

Florine en Thijs wonen in een bus

De avond val je in slaap bij het ruisen van de zee, de volgende onder een beschut bladerdak van het bos. Het is een manier van leven waar velen over dromen, maar die voor Florine en Thijs werkelijkheid is geworden. Ze gaven hun leven in Alkmaar op en gingen op reis. In april vertelde Florine aan hetkanWEL over het nomadenbestaan en hoe het haar veranderde.

Amerikaanse Schoolbus

Mirjam verbouwt een Amerikaanse schoolbus

Hoe leuk het stadse leven in Nijmegen ook is, Mirjam miste de natuur. En dus kocht ze een Amerikaanse schoolbus, die ze eigenhandig wil verbouwen. Het plan was aanvankelijk om er met haar gezin in te gaan wonen, maar bij nader inzien heeft ze toch besloten er voorlopig een mini restaurant van te maken. Dat wonen komt later misschien nog wel. Ze heeft het inmiddels voor elkaar gekregen om er een Nederlands kentekenbewijs op te krijgen (na 1,5 jaar) én ze heeft haar busrijbewijs gehaald. Let the games begin.

Bagger

Eva en Wies maken waterdoorlatende tegels van bagger

Het begon allemaal met hun deelname aan de BlueCity Circular Challenge. Eva en Wies kenden elkaar niet, maar werden als team bij elkaar geplaatst met als opdracht iets te bedenken voor het restproduct bagger. Je weet wel, de modder die we uit rivieren en kanalen scheppen, maar waar we verder niet zo veel mee doen. We spraken het tweetal in de lente over de waterdoorlatende tegel, het nut daarvan en de resultaten van de eerste pilot.

Geefeconomie

Petra en Robbert leven in een geefeconomie

Het begon allemaal met Robbert, die zich niet meer kon vinden in het economische systeem waarin we leven. Hij wilde zich er zoveel mogelijk van los maken en besloot daarom zijn baan en huis op te zeggen en al zijn spullen weg te geven. Nu leeft hij samen met Petra en hun twee kinderen volgens de principes van de geefeconomie. Door onvoorwaardelijk te geven (en er dus niks voor terug te verwachten), kan je ook onvoorwaardelijk ontvangen.

Bomen In Kenia

Roeland plant bomen in Kenia, van zijn spaargeld

In 10 jaar tijd heeft hij samen met lokale boeren 30.000 bomen geplant in Kenia. Van zijn spaargeld. “Als je doet waar je in gelooft, pakt het goed uit,” zei hij in een interview met hetkanWEL. Hij belandde op zijn negentiende in Kenia, tijdens zijn stage als hovenier en voelde zich meteen als een vis in het water. Of eigenlijk: als een vis op het droge, want hij schrok van de droogte en de erosie van het land. De oplossing was ‘simpel’: door het planten van bomen, kon het regenwater beter vast gehouden worden en was er schaduw voor planten en bodemleven. Zo kon de natuur zich herstellen. En dus ging hij aan de slag.

Hof Van Eden

Jantine en Michael over hun Noord-Hollands Hof van Eden

Ze hadden een mooi huis in Amsterdam en een fijne baan. Toch knaagde er iets. En na een reis door Afrika wilden ze gewoon niet meer terug naar die kantoorbaan, naar dat leven binnen. Wat ze wel wilden? Meer rust, meer ruimte en meer autonomie. Lees hier hoe ze, na wat omzwervingen, uiteindelijk bij hun Hof van Eden in Noord-Holland terecht kwamen. “Deze plek voelt als een lot uit de loterij en het geeft ons de kans om dit jaar te bestempelen als het jaar van het experiment, waarin we alles mogen proberen en ook vooral mogen falen.”

Buitenleven

Lennard verruilde z’n kantoorbaan voor het buitenleven

In eerste instantie wilde hij vooral een spannender leven, weg van de ondraaglijke saaiheid van het bestaan. De voorspelbaarheid van zijn loopbaan als consultant beangstigde hem. En dus besloot hij zijn baan op te zeggen en de wijde wereld in te trekken. Maar door omstandigheden eindigde hij bij zijn moeder in Zeewolde en hielp hij mee aan de ontwikkeling van landgoed Roggebotstaete tot een paradijs waar de relatie tussen mens en natuur centraal staat. Lees hier zijn gesprek met hetkanWEL.

Dennis Storm

Dennis Storm over minimalisme en de groene revolutie

In zijn boek Als gezond verstand koning was houdt oud tv-presentator Dennis Storm een pleidooi tegen de consumptiemaatschappij, waarin de gemakzucht vaak regeert. Terwijl, als we ons gezond verstand gebruiken en alle feiten rondom klimaatverandering op een rij zetten, we toch niet anders zouden kunnen dan een groene revolutie ontketenen. HetkanWEL sprak met Dennis over gemakzucht, strijdlust, een grijze wereld en schuld bekennen.

Welk interview op hetkanWEL is jou dit jaar het meeste bij gebleven? En wie zouden we nog moeten interviewen in 2021? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten en wie weet staat dit gesprek volgend jaar wel in onze lijst van meest gelezen interviews 2021. 

Over de schrijver