Meest innovatieve boer ter wereld Joel Salatin komt naar Nederland

Joel Salatin op zijn Polyface Farm. Foto: Jessica "The Hun" Reeder , Flickr
Joel Salatin op zijn Polyface Farm. Foto: Jessica “The Hun” Reeder , Flickr
De Amerikaanse Joel Salatin wordt hoofdspreker op het Food Film Festival (FFF) dat gehouden wordt van 9 tot 11 mei in de Westergasfabriek in Amsterdam. Deze “rockster-boer”, zoals FFF hem noemt, werd bekend door zijn rol in de spraakmakende documentaire Food Inc. en de boeken van onderzoeksjournalist Michael Pollan.

Salatin noemt zichzelf ‘grass farmer’, omdat alles op zijn land draait om het gezond houden van de bodem en het gras. Elke dag verplaatst hij zijn mobiele kippenstal met 500 kippen naar de plek waar zijn koeien een paar dagen eerder graasden. De kippen doen zich tegoed aan de larven in de koeienvlaaien, zetten deze om in proteïnen en voeden op hun beurt het gras weer met hun mineraalrijke uitwerpselen. De koeien zijn dan allang weer aan het schransen van een andere ‘salad bar’, zoals Salatin zijn grasland noemt. Zo draagt elk dier van varken tot legkip bij aan het bijzondere agro-ecosysteem van Salatin’s boerderij Polyface Inc. en hoeft hij geen gebruik te maken van kunstmest.

Door Times Magazine werd Salatin de meest innovatieve boer ter wereld genoemd.

Volgens het Food Film Festival “pleit Salatin niet per se voor kleinschalig en biologisch boeren, maar staat hij voor een grote verandering in denken over landbouw en het voedselsysteem. Zijn boerderij is een groot agrarisch bedrijf dat twee miljoen dollar per jaar omzet. Met een alsmaar groeiende bevolking is het belangrijk dat de agrarische sector ‘beyond organic’ denkt. Daarnaast is Salatin een groot voorbeeld voor veel biologische boeren en verkoopt hij zijn producten alleen aan restaurants, families en winkels in de buurt. Geen product reist langer dan vier uur.”

De lezing van Salatin vindt plaats op zondagavond 11 mei in het Machinegebouw op het Westergasfabriek en is gratis toegankelijk. De docu Food Inc. is in Nederland beschikbaar via Netflix.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Michael Pollan over de voordele van echt eten
Dit zeggen de experts over gezond afvallen

Over de schrijver