Meet de prestaties van je zonnepaneel met je smartphone

Living Off Grid, Flickr.com
Living Off Grid, Flickr.com

Zonnepanelen leveren energie op. Maar hoeveel en wanneer, dat is voor gebruikers niet altijd zichtbaar. Daarom heeft zonnepanelenfabrikant SunPower Corp. een speciale app ontwikkeld waarmee de prestaties van geleverde panelen via de smartphone gevolgd en gemeten kunnen worden.

Meten en delen
Met de app kan precies gezien worden hoeveel energie de zonnepanelen opleveren en wat het verbruik is van een huishouden. Ook is te zien hoeveel co2-uitstoot er met de zonnepanelen bespaard wordt. De gegevens kunnen realtime bekeken worden, maar het is ook mogelijk om een vergelijking per uur, maand of jaar te maken. De data kan eenvoudig worden opgeslagen en gedeeld worden met vrienden en familie. Deze mogelijkheid bestond eerder ook, maar alleen op de computer. Nu maakt het niet meer uit waar je bent, zolang je je smartphone maar bij de hand hebt.
Toenemende vraag
Met deze nieuwe app wordt handig ingespeeld op de toenemende vraag van consumenten naar zonnepanelen. De stijgende tarieven voor stroom en gas maken van zonne-energie een aantrekkelijk alternatief, zeker nu China ook relatief goedkope zonnepanelen levert.
Zonne-energie opslaan
Ondertussen werken twee Amerikaanse bedrijven aan het ontwikkelen van een opslagfaciliteit voor zonne-energie, zodat het ook gebruikt kan worden als de zon niet schijnt. Deze faciliteiten moeten de zonne-energie gebruiken om water te verwarmen. Dit water zal vervolgens zout verwarmen en het zout dient als energieopslag. De eerste fabrieken die deze techniek inzetten zullen in 2016 en 2017 in gebruik worden genomen.
Bronnen: EcoSeed, Sunpower, Tribune.com, New York Times
Lees ook:
Zeven bespaartips voor wassen en drogen
10 groenste apps
Groene stroom tweede in Duitsland, voor atoom- en kolenstroom

4 gedachten over “Meet de prestaties van je zonnepaneel met je smartphone”

 1. Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Nederlandse LED op zonne-energie blijkt wereldsucces

 2. Dat soort uitvindingen zijn alleen maar schadelijk voor de natuur!
  Draadloze digitale zend- en ontvangstapparatuur zoals GSM en WiFi(routers) e.d. werken altijd met gepulste elektromagnetische straling, waarvan door Onafhankelijke Wetenschappers ontelbare malen is aangetoond dat het zeer schadelijk is voor de Natuur (zoals Bomen en Gewassen), Dieren en Mensen doordat het o.a. het DNA kapot maakt!:
  http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s
  Meer informatie over de vele wetenschappelijk onderzoeken hiernaar vind je ook in het Boek: Elektrostress & Gezondheid door Prof. Dr. Ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc.
  Een App is dus alleen 'groen' wanneer je het op een tablet zonder WiFi gebruikt en niet op een mobiele telefoon!

 3. De PowerRouter van het Nederlandse Nedap in Groenlo, doet vrijwel hetzelfde. Je hebt er alleen geen app voor nodig, maar je kunt je pv systeem 'webbaseds' op afstand volgen met je smartphone.

Reacties zijn gesloten.