Meeuwen afschieten? Eet je bord leeg!

Https://Www.flickr.com/Photos/Jacjanssen/8030319012/In/Photolist-Fxbsva-54Bqph-38Tuqh-38Y4Ys-Debu55-38Y4Jc-38Tujx-38Y3Zl-Dcp93E-Fpcbsu-5Ycmzx-Awzu9Z-3Kkavp-Dbkxvd-4C3Dhv-Bwpxfy-Bwpyqj-Kaavfd-5Sqos6-8Euubo-Dncnqj-Dnvp1Q-Dncrpd-Dk7B9R-Dxjnsc-Dncwve-J4Yra9-Dncpmt-4Ynsid-Dnzaxn-9Wvzea-Dnzrlh-Dnzxqz-Oukzjk-Dncrxr-8Hgphr-8Hjwq7-8Hgpbf-Dsgkh6-8Hgpik-8Hjwzl-8Hgpda-8Hjwpq-8Hgp2Z-8Hjwta-8Hgpkg-8Hjwxo-8Hjwyn-8Hgp8A-8Hjx3Y/
Meeuwen, Foto: Jac. Janssen, Flickr
De VVD heeft de oorlog verklaard aan de meeuw. Haal meeuwen van de lijst met bedreigde diersoorten zodat ze ‘afgeschoten of vergast kunnen worden’. Op die manier wil Tweede Kamerlid Heerema overlast van meeuwen bestrijden.

Waar hij echter aan voorbijgaat, is dat wij mensen zélf de bron van het probleem zijn. Ruim twintig jaar geleden was de overlast van meeuwen lang niet zo groot. Groot verschil met toen? We gooien nu bakken vol goed eten weg in dunne vuilniszakken.

De stad en het strand zijn hierdoor één groot banket voor meeuwen. Een beetje meeuw zet zijn snavel graag in een (vuilnis)zak vol lekkernijen.

Meeuwen afschieten is daarom net zo’n goed idee als een asbak op een motorfiets om het afval langs de snelweg te verminderen. Zo lang wij goed eten weggooien, blijven meeuwen komen.

Een vijfde van ons eten kopen we tegenwoordig voor de prullenbak. Laten we daar mee ophouden. Dan besparen we geld én we pakken de overlast van meeuwen aan. Minder voedsel verspillen is simpel en smakelijk, dat laten No Waste Daisy en Thomas Luttikhold wekelijks op hetkanWel zien.

Per persoon kunnen we elk jaar €150,- besparen. Landelijk telt dat op tot 2,4 miljard euro. Bovendien verkwisten we minder energie, want met elke kilo weggegooid eten, verspillen we 1,5 liter benzine.

Ik zou daarom zeggen: laten we het nationale restaurant voor meeuwen sluiten en zelf ons eten opeten.

Zo verspil je nooit meer goed voedsel: 500 tips tegen voedselverspilling in het Grote Keukenboek.

Over de schrijver