Megawinkelcentrum krijgt koppig oud vrouwtje niet klein

Bron: Roadtrippers
Bron: Roadtrippers

Een winkelcentrum in Seattle, de Verenigde Staten, heeft een rare vervorming met een bijzonder verhaal. Midden in het centrum zit namelijk een uitsparing waarin een klein huisje staat. Dit huisje was eigendom van Edith Macefield, die op 84-jarige leeftijd weigerde om het te verkopen. Er wordt gezegd dat het verhaal van Edith de inspiratie was voor de Pixarfilm Up.

Edith was een oudere bewoner van de wijk Ballard in Seattle. Door de jaren heen zag ze haar wijk steeds meer veranderen. Oude huizen werden vervangen door winkels, restaurants en grote appartementen. Op een dag was ook het kleine huisje van Edith aan de beurt. Maar toen de projectontwikkelaars bij haar voor de deur stonden weigerde ze haar huis te verkopen, zelfs toen er een miljoen dollar voor geboden werd.

De ontwikkelaars hadden uiteindelijk geen andere keuze dan om het huis heen te bouwen. Het zorgde voor dit surrealistische beeld (zie foto). Tijdens de bouw van het centrum vormde Edith apart genoeg een vriendschap met de opzichter van de bouw, Barry Martin. Hij hielp haar met het doen van boodschappen, het oppikken van haar medicijnen en kreeg uiteindelijk een sterke band met het koppige vrouwtje.

Toen haar werd gevraagd waarom ze het huisje niet wilde verkopen reageerde ze als volgt: “Waar zou ik naartoe moeten? Ik heb geen familie meer en mijn thuis is hier. Mijn moeder is hier gestorven op deze bank en dat is ook waar ik wil sterven.”

Leestip: Eenzaamheid is bij ouderen vaak een groot probleem. Directeur van verzorgingstehuis Vreedenhoff in Arnhem denkt de oplossing gevonden te hebben: Laat bejaarden en studenten samen wonen.

Barry begon op een gegeven moment in te zien dat Edith geen gewicht kon vasthouden en liet haar onderzoeken in het ziekenhuis. Daar bleek dat Edith kanker in haar alvleesklier had en niet lang meer te leven had. Ze stierf uiteindelijk op 87 jarige leeftijd. Ze heeft haar bijzondere huis aan Barry nagelaten.

In Seattle is Edith door haar verhaal verheven tot volksheld. Mensen laten tatoeages zetten van haar en haar huis. Het huis is volledig opgeknapt en er zijn plannen om het te verhogen en een pleintje aan te leggen voor het huis met een tuin en een fontein. Er is zelfs een lokaal muziekfestival ontstaan rond de verzetsdaden van Edith.

Al met al is het zeer discutabel of dit verhaal daadwerkelijk de inspiratie voor de Pixarfilm Up was. Maar één ding is zeker: Het inspirerende verhaal van Edith zal nog lang doorverteld worden.

Leestip: Als je ouderen vraagt naar wat ze de jongere generatie mee zouden willen geven, dan krijg je 50 adviezen om jezelf aan de wereld te laten zien.

2 gedachten over “Megawinkelcentrum krijgt koppig oud vrouwtje niet klein”

Reacties zijn gesloten.