Dit is waarom de meidoorn goed is voor je hart

Het was lente 2021 toen ik voor het eerst kennismaakte met de meidoorn. Ik las het boek ‘Puur natuurlijk vrouw’ van Anntje Peeters. In het hoofdstuk ‘kruiden voor de ziel’ stelt ze de meidoorn voor als koningin van het hart, waarmee ze verwijst naar de werking van bloesem, blad en bes. Mijn interesse is gewekt.

Een mooi element in het landschap

Niet veel later staan we met de camper in het zuiden van Limburg en zie ik overal meidoorn staan. We wandelen langs meidoornhagen die de weilanden omsingelen. Dichte hoge hagen met geurige witte bloesem. Ik vind ze prachtig. De dichte structuur en doornen vormen een ideale erfafscheiding. Ook fijn voor kleine vogels om in te nestelen. De eenstijlige meidoorn – ofwel crataegus monogyna – groeit normaal uit als struik, maar je treft haar ook aan als boom van 4-5 meter hoog. Als je haar als boom tegenkomt is ze meestal gesnoeid of staat ze in de duinen en heeft de zeewind haar zo gevormd.

Symbool van lente, bloei, vruchtbaarheid en seksualiteit

Op dit moment staat ze in bloei en zie ik haar overal. De kleine witte bloemen hebben een karakteristieke geur veroorzaakt door, onder andere, triethylamine (een aromatische amine). Het schijnt dat deze stof ook wordt teruggevonden in menselijk sperma en vaginale afscheiding. Misschien dat de meidoorn daarom gezien wordt als symbool van de lente, de bloei, vruchtbaarheid en seksualiteit. De witte bloesem staat voor maagdelijkheid en zuiverheid en werd door de Grieken en Romeinen gebruikt bij huwelijken.

Img 6432 Rotated

Mijn eerste tinctuur

Zoals van veel planten kun je ook een thee zetten van meidoornbloesem en blad. Maar ze is veelzijdig in gebruik. Van meidoornbloesem maakte ik mijn eerste tinctuur. Dit jaar maak ik haar weer. Je hebt wat geduld nodig om deze tinctuur te maken, maar het is de moeite waard en leuk om een keer te proberen. Ik ga de duinen in op zoek naar bloesem om een glazen potje mee te vullen. Thuis vul ik de pot met vodka en zet ik haar weg. Langzaam zullen de witte bloesems de vodka veranderen in een goudgeel drankje. In het najaar ga ik opnieuw de duinen in om bessen te plukken. Ik zeef de bloesemtinctuur en vul een kleiner potje met bessen die ik overgiet met deze tinctuur. De overige tinctuur giet ik in een flesje. Daarna nog een week of zes wachten en ze is klaar: mijn dubbele-meidoorn tinctuur. Nu kan ik drie keer per dag 20 druppeltjes in water innemen voor een gezond hart.

Veiligheid voorop

Meidoorn is een veilig kruid om langere tijd te gebruiken. Meidoorn accumuleert niet, dat betekent dat het zich niet ophoopt in het lichaam.

Er zijn een aantal uitzonderingen. Bij hartklachten raadpleeg je uiteraard eerst een arts en begin je niet met meidoorntinctuur. Ook als je al medicatie gebruikt voor je hart of je bloeddruk is het niet verstandig om dit kruid zelfstandig te gebruiken. Ook goed om een arts te raadplegen als je zwanger bent, kind bent, een lage bloeddruk hebt of een acute hepatitis.

Lees ook

Thee van paardenbloem ondersteunt de lever
De paardenbloem bevat voornamelijk bitterstoffen en melksap. Deze inhoudsstoffen stimuleren de spijsvertering, in het bijzonder de leverfunctie, en zorgen voor de aanmaak van gal en werken urine-afdrijvend. Deze laatste werking heeft gezorgd voor een tweetal bijnamen: Pissebloem en Beddenpisser. Naast bitterstoffen en melksap bevat het plantje ook de nodige mineralen en vitaminen. In het blog lees je alles over de paardenbloem.

5 redenen om brandnetel in je tuin te planten
Brandnetel is bloedzuiverend. Het ondersteunt je nieren, lever en darmen bij hun werking. Brandnetelthee is goed voor je immuunsysteem, kan pijn verlichten, allergieën verminderen én het werkt vocht afdrijvend. Het versterkt ook je bijnieren en biedt zo hulp in stressvolle tijden. Echt een supertheetje dus. Je kunt thee maken van vers of gedroogd blad. In het blog lees je hoe je dit superkruid gebruikt.

Zo kun je je eigen berkensap tappen
Berkensap kun je tappen om vers te drinken. Je kunt het ook inkoken tot een siroop, vergelijkbaar met de bekende ‘maple syrup’ van de esdoorn, maar let op daar heb je wel liters sap voor nodig. En je kunt berkensap zelfs tot wijn vergisten. Let bij het oogsten van het sap wel op dat je een stevige boom kiest, dat je de boom niet beschadigt en oogst altijd bescheiden. Boor nooit een gat in de stam, het is onnodig en de boom kan doodbloeden of een infectie oplopen. 

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit is waarom de meidoorn goed is voor je hart”

 1. Hallo,

  De titel luidt “Dit is waarom meidoorn goed is voor je hart”.
  In het artikel vind ik echter geen enkele reden terug waarom meidoorn goed is voor je hart.
  Waarom is dat zo en hoe werkt dat?
  mvg,
  N. de Vries.

Reacties zijn gesloten.