Meisjes van 31 – wat nou aftakeling?

31Vorige week donderdag ben ik 31 jaar geworden. Ik vier mijn verjaardag nog steeds alsof ik tien wordt: compleet met slingers en veel roze hysterie. Volgens mensen om mij heen wat overdreven, maar ze werken er graag aan mee. Want: ‘het blijft toch leuk, iemand die zo van feestjes houdt.’ Toen ik vorig jaar dertig werd, had ik nogal moeite met de aanstormende Drie Nul. Mijn leven lag overhoop en de controle was ver te zoeken. Om mij heen zag ik iedereen ‘aan de man’ gaan, kinderen krijgen: zeg maar gewoon een volwassen leven leiden. Ik had niet echt het idee dat ik de Volwassen Dertig al waardig was.

Iedereen kon mij wel vertellen dat de dertig echt meer zelfvertrouwen brengt, meer zekerheid in je eigen kunnen en je maakt je minder druk om de twintigers-futiliteiten. Maar daarom geloofde ik ze nog niet. Ik zag mezelf als hoopje rimpels het tijdperk voor de veertig inkruipen. Dat zag ik nog niet echt zitten.

Maar hoeveel moeite ik ook had met het bereiken van de dertig, de 31 boezemde me veel minder angst in. Misschien niet lachend – ik moest toch even slikken -, maar met veel meer zekerheid deed ik mijn ogen open op 15 juli: dé dag der dagen. Riep ik vorig jaar nog tegen mijn oma: “Als dertig er zo uitziet, dan wil ik weer terug!”, nu keek ik met een grote glimlach in de spiegel. Zelfs de grap van mijn vriend: ‘De aftakeling is begonnen, schatje!’ kon me niet deren.

En soms, heel soms, begrijp ik opeens wat ‘men’ ooit bedoelde: de grote Drie Nul brengt echt meer zelfvertrouwen. Ik zeg niet dat het een wereldschokkende verandering is, maar iets meer rust heb ik wel. Zelfs mijn licht-aanwezige rimpeltjes leer ik waarderen (ook al smeer ik braaf voor het slapen gaan een rimpel-remmend cremetje!). Toen ik maandagochtend in de spiegel keek, was ik zelfs enthousiast. Ik zei tegen mezelf: ‘Ik zie er best oké uit, ik mag er zijn.’ En ik geloofde mezelf ook nog. Een hele vooruitgang.

En nu weet ik waarom: Brits onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen van 31 het mooist zijn. Geen wonder dat het zelfvertrouwen groeit. Lekker hoor: dit wordt een Prachtig Jaar voor me.

15 reacties op “Meisjes van 31 – wat nou aftakeling?”

 1. Ana jou berichtje raakt me. Ik wens jou en je kinderen veel sterkte.
  Ik heb zelf geen moeder meer en mijn moeder zei altijd ook wees blij dat je ouder wordt. En zo is het ook.
  Mijn moeder had zelf 2 broertjes verloren. Eentje was een tiener en de ander in de twintig.
  Geniet van het leven. Als je zelf iets meemaakt dan kom je er pas achter wat echt belangrijk is.
  Ik hoop dat het goed met je gaat Ana. En dat je ondanks alles nog een beetje kan genieten.
  Ik hoop dat je kinderen nog lang van je mogen genieten. En bedenk dat sommige mensen die ernstig ziek zijn toch beter worden. Kijk naar Lance Armstrong of onze eigen zwemmer Maarten v .d. Weiden.
  Die zijn allebei beter geworden. Ik had een collega die heel ziek was een hersentumor en die kon niet beter worden. We zijn nu 13 jaar verder en het gaat met haar heel goed. Ze is helemaal beter geworden.
  Vecht ervoor.
  Ik ben ook met je eens van de puberteit want daar gaat het vaak mis. Hoeveel pubers krijgen geen anorexia e.d.
  Succes allemaal

 2. Och iedereen is met zijn leeftijd bezig en telkens op een andere wijze. Let zelf eens op hoe je na verloop van tijd over de gedachtes van weleer denkt en je zult tot de conclusie komen dat elke leeftijd interessant is. Treuren over een leeftijd maakt dan dat je juist dat gemist hebt. Ik ben zelf 56 alive and kicking.

 3. wat een gezeur over leeftijd, als je niet oud wil worden moet je je eigen jong opknopen,
  wees blij dat je leeft en gezond bent , met of zonder rimpels,
  Je leeft maar 1 x, geniet ervan, hoeveel sterven er niet jong??!!!
  hoeveel zijn er te ziek om normaal te leven,denk daar eens aan!!!

 4. Ik ben het ook eens met Ivy, op dit moment ben ik ongeneeslijk ziek maar ik dacht er voor ik ziek werd ook al zo over. Ik ben 42 jaar en weet niet hoe oud ik zal worden en heb 2 kinderen van 7 jaar die ook geen vader meer hebben. Over mijn uiterlijk ben ik nooit ontevreden geweest en ben ik nu nog niet. Ondanks dat ik geen lange krullende bos haar meer heb, zie ik er nog prima uit. Mensen zien niet aan me dat ik ernstig ziek ben. Belangrijk vind ik dat ik er normaal verzorgd uitzie en welk cijfertje je leeftijd is, nooit begrepen dat iemand zich daar druk om maakt.
  Mensen, ga elke dag voor die spiegel staan en zeg tegen jezelf: Ik ben goed, ik ben mooi, ik ben ok!
  En leer dit kinderen nog voor ze de puberteit bereiken.
  Groetjes van Ana

 5. Dit is geen gezeur, dit is gewoon een stukje bewustzijn voor jezelf. leeftijd is ook maar een nummer. maar het kan wel even raar op je dak komen als er in een keer een 3 voor staat. Maar ik blijf erbij je ben zo oud of jong als je jezelf voelt en daar gaat het naar mijn mening om.

 6. hoi . ik ben 47ik voel me nog jonger hoor en ik geniet elke dag want je weet niet wanneer je dood gaat . 31 je heb nog veel tezien hoor , niet zueren en ga gewoon van je leven genieten kind .

 7. Je moet niet zeuren. Ouder worden is niet erg, niet oud worden is erg. wat wil je dan, sterven op je negenentwinstigste? Dan blijf je als mooie jonge blom in ieders herinnering… er zijn zat mensen die er heel wat voor over hebben om dertig, veertig enz. te worden. Denk daar maar eens over na. Anders zit je nog heel lang te miepen; stel je voor dat je honderd wordt, heb je zeventig jaar verpest…

  1. 31 jar,dat is voor mij 33 jaar geleden,en ik heb het nu pas gevonden,ben gelukkiger dan ooit,smeer niet en ben heel blij met complimenten over mijn uiterlijk,lichaam.Iedere leeftijd heeft wel wat,of niet?

 8. 31 rocks!!!! En ik kan het weten…ben al veel langer 31 dan jij… Ik denk dat ik voorgoed 31 blijf, elk jaar weer dezelfde leeftijd vieren 😉

Reacties zijn uitgeschakeld.