Is de melk van kakkerlakken de oplossing voor het voedselprobleem?

Als je aan kakkerlakken denkt, is melk misschien niet het eerste wat je te binnen schiet. Terwijl wetenschappers ontdekten dat een kakkerlak extreem hoogwaardige melk produceert, die kan helpen om de wereldbevolking in de toekomst te voeden.

De kakkerlak krijgt baby’s

De diploptera punctate is de enige in zijn soort, die geen eieren, maar kleine kakkerlakjes ter wereld brengt. En deze baby’s worden gevoed met melk. Het is trouwens niet echt melk, maar het zijn een soort proteïnekristallen.

Proteïne, vet en suikers

De kristallen zijn een soort volledige maaltijd. Ze bevatten proteïne, vet en suikers en alle aminozuren. Dit zijn bouwstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken, maar haalt uit voeding. Een van deze proteïnekristallen geeft drie keer zo veel energie als melk van de koe en dat helpt de baby’s van de kakkerlak om te groeien, maar kan ook mensen voeden.

Time released

De proteïnekristallen werken als time-released vitamine pillen. Ze geven hun voedingsstoffen langzaam en geleidelijk af. Bij het verteren van de proteïne in de melk, komt er namelijk nog meer proteïne vrij dat weer verteerd moet worden.

Voedzaam

De melk van een kakkerlak is niet geschikt voor mensen in het Westen. De melk bevat veel calorieën, maar het zou een oplossing kunnen zijn voor bijvoorbeeld ondervoede kinderen.

Melk van kakkerlakken

Het is natuurlijk onmogelijk om een kakkerlak te melken. Daarom onderzocht een team van het Indiase Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine aan hoe de diertjes de melkproteïnekristallen produceren.
Met deze kennis hopen ze dat ze deze kristallen uiteindelijk te kunnen reproduceren. En dan is het niet de bedoeling om het te drinken, maar om het te slikken als een voedingssupplement.
Op dit moment zijn de supplementen nog niet te krijgen, maar we houden de ontwikkelingen in de gaten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Is de melk van kakkerlakken de oplossing voor het voedselprobleem?”

  1. Het voedsel probleem is op te lossen door niet steeds maar weer toe te geven aan de babietjes -honger van kroelende vrouwen en weke of trotse kerels.
    De overbevolking is oorzaak van alle rampen die mens en dier kunnen treffen.
    Maar de meeste mensen willen dat niet weten…

Reacties zijn gesloten.