Commotie over koeien die gifgras eten

Foto: Facebook Greenpeace, Weidegang
Foto: Facebook Greenpeace, Weidegang

Verbazing alom na het verschijnen van verschillende foto’s op Twitter en Facebook deze week. Op een akker met doodgespoten gras liepen de melkkoeien rustig te grazen. Ogenschijnlijk kan dit niet gezond zijn. Koeien die doodgespoten gras eten en vervolgens melk geven dat wij als consumenten opdrinken. Bij voorbijgangers rees de vraag hoe het kan dat dit is toegestaan in Nederland.

hetkanWel zocht het uit en vroeg daarnaast een biologische melkveehouder uit de buurt om zijn mening.

Gerard Mul, biologische melkveehouder in het Drentse Echten, reageert door te stellen dat de desbetreffende boer binnen de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft gehandeld. Het Ctgb stelt dat drie tot vijf dagen nadat gras bespoten is, koeien er weer op mogen grazen. De boer uit het Drentse Havelte liet zijn koeien ruim veertien dagen na het spuiten weer op het land en overtreedt de regelgeving daarmee niet.

Gerard vraagt zich af of dit is wat we moeten willen in Nederland. Koeien op gele velden laten grazen is niet goed voor de beeldvorming richting de consument en bovendien kan het niet gezond zijn.

Foto: Twitter, @polyheksje
Een van de reacties op het doodgespoten perceel met grazende koeien Foto: Twitter, @polyheksje

De biologische melkveehouder stelt: “We kunnen er wel allemaal onderzoeken bijhalen maar volgens mij is het gewoon logisch nadenken dat dit niet gezond is. Melk is een product van hetgeen wat de koe eet. De beste rauwmelkse kaasmakers bepalen door de voeding van de koe hoe hun kaas smaakt. Daarnaast zijn er nu wettelijke eisen aan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en het gehalte aan residu wat er in de voeding mag komen. Maar we kunnen er over een aantal jaar wel achter komen dat wat wij nu een acceptabel residu niveau vinden een veroorzaker blijkt te zijn van een aantal ziektes of afwijkingen.”

De boer uit Havelte die zijn koeien op het bespoten gras liet grazen reageerde nuchter. Volgens hem was alle commotie over zijn perceel dood geel gras volledig onterecht omdat hij zich aan de geldende normen heeft gehouden. Lees en bekijk zijn volledige reactie hier.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
44 procent Europeanen heeft glyfosaat (landbouwgif) in urine
Gezondheidsraad wil betere bescherming burgers tegen landbouwgif

Over de schrijver

8 reacties op “Commotie over koeien die gifgras eten”

 1. G. Leenstra- van der Meulen

  Ik woon in Friesland. In maart vorigjaar al eens aan de bel getrokken bij mevrouw Dijksma. Toen staatssecretaris. Nu ene meneer van Dam. Gewezen op de schade aan milieu i.v.m. afschaffing melkquotum: immense schaalvergroting, de ene ligboxenstal na de andere. Nu, 23 februari 2016 is het eind nog niet in zicht. Nog steeds wordt er gebouwd… Met als resultaat melk- en mestoverschotten, ver uiting van lucht, oppervlaktewater engrondwater. Nederland neemt in Europees verband eenuitzonderingspositie in: mestproductie van de veehouderij, uitgedrukt in kilo’s fosfaat is haar plafond al lang overschreden. Ik benopgegroeid op het Friese platteland. En wat ik nu ervaar is van de gekke. Roofbouw wordt er gepleegd op mens, dier en land. Na het maaien, de eerste snee, zie je daarop meteen grote giertanks enz. over het land gaan. Zelfs hartje zomer. Stank en nog eens stank. Voorjaarsgeuren. Ho maar… En dan maar niet te spreken over die stumpers van koeien die daarna het land worden ingejaagd om te eten van hun heerlijke uitwerpselen. De boeren zijn totaal de weg kwijt. Worden geregeerd door het geld, de banken. Ik snap hun wanhoopspogingen wel: dan moeten we maar weer wat extra gaan uitbouwen en extra melken! Ik ben een boerendochter en weet heus wel waar ik het over heb. Maar deze wegloopt dood. Veel, meer, meest……. Het zal niet werken!

 2. @wilma,
  Het verhaal wat u vertelt klopt van geen kant,een boer is iemand die 7dagen per week werkt. Hij geeft net zoveel om zn koeien als u om u jond of kat doet. De gezondheid van de koeien het allerbelangrijkst voor hem
  Na een termijn van 14 dagen is het gif allang verdwenen. De koeien eten dit gras niet enkel de onbespoten kanten eten zij kaal.
  50 liter per koe?? Het nederlands gemmidelde is 27 liter daags . Bovendien worden koeien extreem goed verzorgd met die productie anders komen zij daar niet aan. Boeren spuiten hun gras eenmaal in de 2-10 jaar. De bederlandse veehouderij heeft de zwaarste kwaliteits eisen en bij iedere melklevering wordt het gechekt op elemetnen als antibiotica en andere ongewilde elementen, het soja dat gevoerd word zijn de schillen/afval van de bonen het is een rest product dat gevoerd word waar weer melk van wordt gemaakt,
  Volgende x dat u een reactie plaatst denk dan 2x na voordat je iets zegt want zulke totaal niet kloppende en domme verhalen helpen de reputatie van een hele belangrijke mooie en (streng gecontroleerde) sector omzeep.

 3. Als we nu gewoon stoppen met melk drinken. Dat hebben we niet nodig, het is een melkkoe van de overheid. De overheid geeft er ook niet om dat we er evt. vergiftigd door raken en Roundup wordt weer geproduceerd door een bedrijf wat alles bij elkaar liegt over dat het niet zo giftig is ed. om ons maar in de waan te laten dat het echt zo is. Puur voor het geld en het maakt ze niet uit dat we verzwakken of vergiftigd raken want dat is ook momenteel de bedoeling. De wereldpopulatie moet verminderd worden immers staat er op de (geheime) agenda van de elite van de elite.De overheid reageert niet eens op het bestaan van Chemtrails die met het sprayen van aluminium, barium, strontium, virussen het leven en de natuur nog eens extra verzwakken en uiteindelijk vernietigen. Bovendien krijgen die koeien ook nog eens soja uit verre landen die met het vervuilende transportmiddelen vervoerd worden. Die koeien zijn machines en geven wel 50 ltr melk? Het is je reinste dierenmishandeling.Toen ik nog kind was op boerderij gaven ze nog 20-25 ltr. wat al gigantisch veel is. Melk hebben we niet nodig. Melk is slijmvormend en kan klachten daardoor geven. Er zit genoeg kalk in groenten. In plaats van zo’n grasland geel te spuiten kunnen we het gebruiken om biologisch op te tuinieren zodat de bijen ook weer kans van leven zien. Laten we de boer niet de schuld geven van alles. De boer moet overleven en die heeft het al zwaar genoeg! We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een gezond leefklimaat.

 4. Wat ik nu wil weten is bij welke melkverwerker deze boer zijn melk verkoopt. Dan kunnen we in elk geval voorkomen dat wij die gif zooi binnen krijgen, en daardoor zal de afnemer van de melk minder omzet draaien en zet de afnemer de boer misschien onder druk om dit niet weer te doen.

  1. Het bevat te veel onkruiden. Door het doodspuiten begin je als het ware met een schone lei. Het land wordt vervolgens geploegd waarna er weer gras ingezaaid zal worden.

   1. Schijnbaar als ze dan bijvoorbeeld mais willen zaaien. De berichtgeving roept id nog meer vragen op en neemt de onrust erover niet weg.

 5. Pingback: Commotie over koeien die gifgras eten | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020