Mens is grootste barrière voor duurzame kantoren

Foto: still uit NOS video

De duurzame kantoorgebouwen die de afgelopen jaren in ons land gebouwd zijn, blijken helemaal niet zo duurzaam. “Je kunt het een beetje zien als een energiezuinige auto waarmee continu plankgas gereden wordt. Daar ga je ook geen brandstof mee besparen.” Dit zegt onderzoeker Jac Bressers op basis van een onderzoek door vastgoedadviseur Jones LangLasalle.
Het probleem ligt bij de mensen die in het pand werken. Juist omdat ze in een duurzaam kantoor werken, denken ze dat hun gedrag toch wel duurzaam is. Maar ook al worden de wc’s met regenwater doorgespoeld, als de lampen de hele nacht blijven branden is er nog steeds sprake van fikse verspilling. Kantoren zouden nog 20% kunnen besparen door het gedrag van mensen te veranderen.
In het NOS-item (zie hieronder) wordt ook een voorbeeld genoemd hoe het wel goed kan: het Transavia kantoor op Schiphol. Hier regelt het gebouw automatisch de belichting en andere energie-instellingen. Zo werd de energierekening van het bedrijf tientallen procenten lager.


Bron: NOS
Lees ook
Laat de zon voor je werken: check hoeveel geld zonnepanelen jou maandelijks opleveren
Dossier: zo bespaar je in alle seizoenen energie

Over de schrijver

1 reactie op “Mens is grootste barrière voor duurzame kantoren”

  1. Een luchtig onderzoekje. Voor kantoren is de belangrijkste milieulast vervoer, edoch niets over het massale autogebruik op de Zuidas met straks zo'n 30.000 parkeerplekken op een plek naast een belangrijk station.
    Op Schiphol oost, waar het openbaar vervoer matig is, zal het autogebruik nog hoger zijn. Juist een pand op die plek wordt als voorbeeld getoond. Dan begrijp je het niet.
    Bij steeds beter geisoleerde kantoren is koeling een steeds belangrijker punt, hoor je ook niets over. Koeling is vooral nodig door de overmaat aan glas, dat ligt niet aan de gebruiker maar aan de opdrachtgever van het pand. Bij de wel genoemde en gebruikelike warmte/koude opslag is het probleem dat de meeste apparatuur matig werkt. Dat ligt niet aan de gebruiker, die nu van alles de schuld krijgt maar aan de aandacht van de beheerdeer van het pand.
    Vermist het energieverbruik buiten kantooruren ongeveer gelijk is met in kantooruren is een halvering mogelijk. Een vermindering met 10 of 20% blijkt uit ervaring een lage schatting,

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020