HKW Test: herbruikbaar menstruatie ondergoed

Tussen de 11 en 16 duizend, dat is hoeveel menstruatieproducten iemand gemiddeld gebruikt in een heel leven. Als je dat op één hoop gooit staat dat gelijk aan 90 kg restafval voor maandverband en 60 kg voor tampons. Daar moet verandering in komen. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede alternatieven zoals de menstruatie cup, herbruikbaar maandverband of menstruatie ondergoed. Wij testten het herbruikbare menstruatie ondergoed van Snuggs, AllMatters en Lotties Period.

Waarom herbruikbaar menstruatie ondergoed?

Herbruikbaar menstruatie ondergoed draag je net zoals normaal ondergoed, het bevat alleen in het midden verschillende lagen die ervoor zorgen dat het bloed opneemt, geurtjes tegenhoudt en je niet doorlekt. Het voordeel is dat er verschillende modellen bestaan, afhankelijk van hoe heftig je flow is. Dit zorgt ervoor dat je het ondergoed meestal een volledige dag (8 tot 12 uur) kan gebruiken zonder door te lekken. Het is een goed alternatief voor maandverband, omdat het ondergoed meerdere jaren mee kan gaan. Daarnaast bevat het geen chemische additieven en geurstoffen. Menstruatie ondergoed zorgt dus voor een comfortabele en natuurlijke menstruatie.

Hoe maak je het schoon?

Na gebruik moet je het ondergoed even goed uitspoelen onder de koude kraan, totdat er geen bloed meer uitkomt. Daarna kan je het met de hand wassen of gewoon in de wasmachine op 40 graden wassen. Is het naar om met de hand te moeten uitspoelen? We moeten eerlijk zeggen, zowel Charlot als Iris gaven aan dat je daar na een lange dag niet altijd zin in hebt. Iris gaf als tip mee dat je ze dan eventueel even in een emmer koud water een nachtje kan laten weken, wat je normaal met herbruikbaar maandverband ook doet. Daarna even goed wassen, ophangen aan de waslijn et voilà, na een nachtje drogen, is het weer klaar voor gebruik (wel handig om dus meerdere paren ondergoed te hebben liggen om te wisselen).

Snuggs

Super absorberend en ondoordringbaar. Dat is hoe Snuggs het ondergoed omschrijft op de website. We hebben het menstruatie ondergoed van Snuggs nu al een tijdje kunnen proberen en kunnen concluderen dat dat klopt. Het ondergoed is eigenlijk net zo dun als een normale onderbroek, wat zorgt voor veel comfort. Daar helpt de zachte stof ook bij, gemaakt van gerecycled nylon. Deze onderbroek gaat in ieder geval 50 was cyclussen mee, wat gelijk staat aan één tot twee jaar. Wat ook fijn is, Snuggs heeft ook beige menstruatie onderbroeken voor als je een lichte outfit draagt.

Er zijn drie lagen die ervoor zorgen dat de onderbroek menstruatiebloed absorbeert en niet laat doorlekken. De eerste laag is gemaakt van polyester en is een snel absorberende laag wat ervoor zorgt dat je een droog gevoel behoudt, inclusief een antibacteriële laag. Het voordeel van Snuggs is dat deze laag permanent is en niet zal uitwassen. Daarna zit er een hoog absorberende laag, gemaakt van katoen en als laatste een ondoordringbare laag, een mix van katoen en polyurethaan. Al met al kunnen sommige onderbroeken dus voor een extra zware dag tot vier normale maandverbandjes aan bloed opnemen en dat is in de praktijk ook echt zo. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Snuggs: ‘kindness to yourself, others and the planet’.

Charlot probeerde de onderbroek met drie druppels, voor een sterke flow. De onderbroek werkt heel goed, het enige wat opviel was dat je wel soms de naad voelt van de overgang van het middendeel. Iris heeft zowel die voor twee als drie druppels en Asceline probeerde dezelfde als Charlot. Wil jij het ook proberen? Met de code HETKANWEL krijg je 15% korting (ook geldig bij de combinatiepakketten).

AllMatters

AllMatters, voorheen heette het OrganiCup, gaat voor gemakkelijker, gezonder, groener – elke maand opnieuw. Ze hebben tot nu toe nog maar één menstruatie ondergoed model, wat voor een wat lichtere flow is (1-2 tampons/maandverbandjes). Bij dit ondergoed is de binnenlaag gemaakt van merinowol en polyester en dat zorgt ervoor dat het antibacterieel en geurvrij is. De absorberende laag houdt je droog en comfortabel, gemaakt van viscose. En natuurlijk heeft ook deze onderbroek een waterdichte laag, gemaakt van 100% polyester. De buitenstof is gemaakt van lyocell en elastaan en is wat gladder dan de andere twee onderbroeken, waardoor het lekker zacht aanvoelt.

Iris merkte op dat de Allmatters light prima werkt voor de lichte dagen. Toen ze hem droeg op een zware dag lekte hij een klein beetje door op de rand. Wel is het elastiek wat ruwer, waardoor het wat schuurt tussen de benen. Charlot vindt de stof van deze onderbroek verder fijn aanvoelen. Een ander voordeel is dat het midden het dunste is van alle drie, waardoor de overgangsnaad minder voelbaar is.

Lotties Period Underwear

Het menstruatie ondergoed van Lotties Period Underwear is gemaakt met een bijzondere stof, namelijk Lenzing Modal. Dit is gemaakt van een vezel uit beukenhout. Dit is een mooie stevige, ademende stof, maar toch zacht. Ook deze onderbroek bevat drie lagen in het midden, de eerste om ervoor te zorgen dat je een fris gevoel behoudt. Deze antibactierle laag zorgt ervoor dat het bloed naar de tweede, abosrberende, laag wordt gebracht. Wel zal de kracht van deze antibacteriële laag na twintig wasbeurten afnemen en dus wellicht iets minder goed geurtjes maskeren. En als laatste laag natuurlijk een waterafstotende laag waarmee doorlekken verleden tijd is. Goed om te weten, Lotties PU heeft ook een string model, die moet je natuurlijk wel vaker verwisselen. Ze hebben zeven modellen en ook nog een bikinibroekje en menstruatie badpak, ook handig.

Charlot probeerde het mid-waist model van Lotties PU en vond dit vooral een fijn model voor een hele zware dag of in de nacht. Deze onderbroek zat namelijk wat hoger, waardoor het ook comfort gaf bij menstruatiekrampen. Het menstruatie ondergoed van Lotties PU heeft in het midden de dikste laag van de drie, waardoor het wellicht wat minder aantrekkelijk voelt maar wel erg fijn voor zware dagen. Iris had namelijk een nog hoger model, de high-waist en dat gaf haar wat weerstand omdat je je soms al niet zo aantrekkelijk voelt in deze maanperiode. Hij vangt alles wel goed op, je kan hem de hele dag dragen, ook tijdens een zware menstruatie dag.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat het alle drie geweldige onderbroeken zijn die zeker hun taak vervullen. Als je het menstruatie ondergoed gebruikt zoals ze bedoeld zijn, aangepast op je flow, doen ze het heel goed qua bloedopname. We zijn positief verrast met hoe makkelijk dit is in gebruik, hoe comfortabel ze zijn en hoe goed het werkt. In het begin is het zelfs even wennen omdat het soms voelt alsof je een normale onderbroek draagt, zo comfortabel kan het zijn. Het is heel hygiënisch, je ruikt het praktisch niet. Aan het einde van een zware dag, als het tijd is om te verwisselen, kan je het bloed een beetje ruiken, een soort ijzer geur.

Een groot voordeel is dat je eigenlijk niks extra’s hoeft te doen en geen gedoe hebt met het verwisselen van menstruatieproducten overdag. Wel heb je natuurlijk het uitwassen ’s avonds, maar dat weegt dan tegen elkaar op. Zeker als je een dag onderweg bent is dit dus een handige optie of als extra bescherming bij het dragen van een menstruatiecup. Iris gebruikt haar cups en wasbaar maandverband nog wel maar is heel blij met de combinatie van al deze producten. Het is fijn dat ze langer met menstruatie ondergoed kan dan met wasbaar maandverband of een cup. Hetzelfde geldt voor Charlot, het nadeel van een cup is dat je het eerst moet steriliseren en dit kan je makkelijk en snel uit je kast pakken. Asceline gebruikt het menstruatieondergoed bij voorkeur ‘s nachts en de cup overdag. Zo is je menstruatie volledig zero waste.

Voor Iris is haar favoriet die van Snuggs, vanwege de pasvorm en het comfort van de stof. Het is een hele zachte stof en elastiek, zit daardoor heerlijk en voelt comfortabel. Daarnaast is eigenlijk niet te zien dat het een menstruatie onderbroek is, ook zeker fijn meegenomen. Charlot vindt vooral de combinatie van onderbroeken voor lichte en zware dagen fijn. Lotties PU heeft haar voorkeur op zware dagen voor extra comfort, de Snuggs voor de iets minder zware dagen en AllMatters voor de lichte dagen.

Lees ook: deze innovaties geven inzicht in je menstruatiecycles of hoe je je menstruatiecyclus kan gebruiken om je goed te voelen.

Wil jij ook menstruatieondergoed proberen? Snuggs heeft speciaal voor de hetkanWEL-lezers een 15% kortingscode gemaakt: HETKANWEL (ook geldig bij de combinatiepakketten).

Over de schrijver

1 gedachte over “HKW Test: herbruikbaar menstruatie ondergoed”

Reacties zijn gesloten.