Merkel wil Europa van twee snelheden

Euvlagboom
Foto: Niccolò Caranti, Flickr

Bondskanselier Angela Merkel wil Brussel meer macht geven. In een Duits televisieprogramma beweerde ze dat een monetaire unie gepaard zou moeten gaan met een politieke unie “die Europa meer mogelijkheden tot controle biedt”.
In dit geval, kopt de Financial Times Deutschland: “zal de [Duitse] federale adelaar de nodige veren moeten laten”.
Het economisch dagblad waarschuwt: “De overdracht van bevoegdheden is een uiterst ingewikkelde operatie. De prijs die daarvoor op het gebied van buitenlands beleid moet worden betaald is de opsplitsing van de EU in een Europa van twee snelheden. Merkel is zich daarvan bewust, maar het stoort haar niet langer.”
Op juridisch vlak is de enige oplossing een bindend verdrag tussen lidstaten onderling, te vergelijken met het begrotingspact, meldt de FTD. Het gaat dan beter gezegd om het begrotingspact als uitgangspunt voor een Europa van twee snelheden, dat zou kunnen worden uitgebreid tot een begrotingsunie of zelfs een politieke unie. Enige valkuil: een dergelijk verdrag is weliswaar eenvoudig te sluiten, maar de lidstaten zullen toch de stemmen nodig hebben van twijfelende landen als Groot-Brittannië of Slowakije om gebruik te kunnen maken van Europese instellingen zoals de Commissie, het Europees Parlement en het Europese Hof van Justitie.
Lees het volledige artikel op de site van Presseurop.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Wie zitten aan de knoppen van de drones?
Topuniversiteiten verpesten jeugd
Seksleven pinguïns schokte wetenschappers

Over de schrijver