De vele voordelen van aquaponics voor een circulaire economie

Met de circulaire economie kunnen we de wereld beteren, maar hoe begin je daar zelf mee? Simpelweg door een (zelfgemaakt) aquaponics systeem te onderhouden. 

Andere Economie.  Bron: Ingienous.com
Anders Denken Over Onze Economie Bron Ingienous.com

Als iedereen leeft zoals wij Westerlingen zijn er meerdere aardbollen nodig om iedereen van de benodigde grondstoffen te voorzien. We zullen in de toekomst anders om moeten gaan met de beschikbare grondstoffen en dat is precies waar de circulaire economie op insteekt. Maximaal hergebruik van grond- en meststoffen en minimale waardevernietiging. De circulaire economie kent twee kringlopen: een biokringloop waarin rest- of meststoffen weer terugvloeien in de natuur en een techno-kringloop waar producten en productonderdelen zo zijn ontworpen dat deze meerdere malen opnieuw gebruikt kunnen worden en daarbij hun waarde behouden. Zo omschreven is het circulaire systeem ecologisch en economisch circulair en niet-uitputtend voor het milieu.

Leuke theorie maar wat kunnen wij daar in onze huis, tuin en keuken mee? Hoe kunnen jonge mensen anders leren omgaan met de verbruikswereld anno nu? Door te gaan bouwen aan of mee te helpen bij een aquaponicssysteem kan er op een praktische manier geleerd worden over circulair denken. Aquaponics is een manier van voedsel produceren die allerlei invalshoeken heeft die raakvlak hebben met kringloop denken, zelfvoorzienend zijn en grondstofzuinigheid. In de volgende korte reeks zal ik dat toelichten. In de komende weken zullen we de volgende onderwerpen behandelen.

Plant + Vis = Aquaponics
Plant + Vis = Aquaponics

Geschiedenis van aquaponics

Aquaponics is het telen van planten in water dat tegelijkertijd gebruikt wordt als huisvesting voor vis en de vismest dient via het water als voeding voor de planten. De hergebruik van meststoffen was vroeger gewoon noodzaak en daarom zijn er voorbeelden van vis en groente combinaties van over de hele wereld.

Zelfbouw – DIY –

Aquaponics pioniers zijn er al jaren en het leuke is dat zij werken in een cultuur van kennis delen. Daarom zijn er filmpjes en handleidingen van systemen gemaakt met allerhande materialen.

Voedsel

Waar komt ons voedsel tegenwoordig vandaan? We verzamelen het in een supermarkt en lezen voor info de etiketten. Tegendraads kunnen we ook (deels) zelf produceren of op bezoek gaan bij producenten. Dan zien we wat lokaal aangeboden wordt en kunnen we echt vers eten.

Functioneel Elegant

Aquaponics gaat niet alleen om groenten en vis als voedsel. Siervissen in een aquarium zijn rustgevend en hun vissenmest is evengoed voeding voor bijvoorbeeld mooie bloemen. Aquaponics systemen zijn er ook in strakke vormen om als levend meubilair bij te dragen aan je woonruimte.

Vis Verzorgen

Toegegeven, het aaien van een vis is een natte bedoeling maar ze (zien) voeren geeft hun baasje zeker een glimlach. Vissen houden van rust, reinheid en regelmaat en door ze dat te geven helpen we ook onszelf.

Groen & Techniek

The internet of things en smart farming zijn bij uitstek in te bouwen in een aquaponics systeem. Een avontuur om het werkend te krijgen en daarna genieten van het gemak dat aumatisering brengt.

Stadsboerderij

Aquaponics heeft geen grond nodig waardoor het uitermate geschikt is voor leegstaande stadsdelen. Het is een perfect community project voor stedelingen die groene vingers willen ontwikkelen. Voorbeelden van urban farming zijn groots en met name in de Verenigde Staten.

Nina Met Haar Tomatenvis. Tekening K. Wahner Voor: Inapro &Amp; Igb (Leibniz-Institute Freshwater Ecology &Amp; Inland Fisheries)
Nina Met Haar Tomatenvis. Tekening K. Wahner Voor: Inapro &Amp; Igb

Kringloop onderwijs

Aquaponics opstellingen stimuleren ons anders om te gaan met dingen. Kringlopen maken met meststoffen, water hergebruiken, kennis openlijk delen. In Nederland zijn er tal van aquaponics leermodules in alle lagen van het voortgezet onderwijs.

Door deze reeks artikelen de komende weken te volgen kun je zelf uitvinden welke invalshoek van aquaponics jij aantrekkelijk vind. Spelen met water was vroeger leuk en dat is het nu nog steeds!

Bronnen

Ingienous: http://ingienous.com/sectors/economy/a-new-economic-paradigm-of-prosperity-without-growth/circular-economy/

Nina und der Tomatenfisch: http://katrinwaehner.de/Portfolio/Portfolio/Tomatenfisch.html www.tomatenfisch.igb-berlin.de www.inapro-project.eu

1 gedachte over “De vele voordelen van aquaponics voor een circulaire economie”

  1. Pingback: Eeuwen oude Azteken techniek hergebruikt in aquaponics - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.