Met de top 2000 aan, kan de verwarming uit

Bron: Luiz Fernandez (Flickr.com)
Het was al bekend dat nostalgie een psychologisch comfort in zich heeft. Zo kunnen nostalgische mijmeringen een gevoel van eenzaamheid tegengaan. Maar onderzoekers van de Universiteit van Southampton hebben ontdekt dat het luisteren naar oude muziek, zoals the Beatles, een mens ook fysiek warmer laat voelen. Het denken aan gebeurtenissen in het verleden heeft ditzelfde effect. Geen wonder dat de Top 2000 in deze tijd van het jaar is, iedereen verlangt naar een beetje extra warmte in de winter.
Het onderzoek
Onderzoekers van de Universiteit van Southampton hebben voor deze onderzoeken samengewerkt met onderzoekers van de Chinese Sun Yat-Sen University en de Universiteit van Tilburg. De onderzoekers hebben vijf experimenten uitgevoerd om het verband tussen sentiment en perceptie van temperatuur te ontdekken. Eén experiment ontdekte dat de proefpersonen het warmer had wanneer ze zich nostalgisch voelden. Uit een ander experiment bleek dat mensen zich warmer voelden dan dat ze in werkelijkheid waren.
Onderzoeker dr. Tim Wildschut geeft aan dat we geen hogere temperatuur hebben, maar dat het puur gaat om het gevoel: “Er is veel onderzoek waaruit blijkt dat de fysieke toestand van het lichaam niet altijd overeenkomt met de manier waarop het lichaam voelt voor ons. Dat betekent dat we ons warm voelen, ook al zijn we fysiek koud.”
Troost
Het onderzoek toont aan dat nostalgie een functie van lichamelijke troost heeft. Het maakt dat we ons warmer voelen en vergroot de tolerantie voor kou. Meer onderzoek is nu nodig of nostalgie kan helpen bij het bestrijden van andere vormen van fysiek ongemak. Deze winter draaien we dus de verwarming omlaag, luisteren we naar de Beatles en omringen onszelf met oude foto’s. Succes verzekerd.
Bron: National Health Service, Daily Mail
Lees ook:
Je eigen warme cappucino voor onderweg? Vind hier de reisbeker die bij jou past
Voetballers in Kollum worden makelaars
Bhutan pleit voor Bruto Nationaal Geluk tijdens klimaatconferentie