Met de trein door Europa: interrail stories van een bijna-dertiger  

Op vakantie met de trein door Europa…voor mij al sinds jaar en dag gesneden koek. Waar ik eerst altijd direct bij een vakantieplan cheaptickets.nl afzocht naar de goedkoopste optie, veranderde dit toen ik een tijdje in Londen woonde en geregeld naar Nederland reisde om het thuisfront te zien.

Van hartje Londen naar Amsterdam

Ik kwam erachter dat reizen met de trein van Amsterdam naar Londen eigenlijk veel comfortabeler en niet eens veel duurder/langer was; in het drukke Londen moest je namelijk om te vliegen een van de altijd vertraagde bussen nemen naar het vliegveld ver buiten de stad, waar je met je handkoffertje een weg moest banen door de menigte en vervolgens jezelf proppen in een kleine vliegstoel. Daarentegen brengt de Eurostar je comfortabel vanuit het Londense centrum en al studerende Nederland binnen. Wat een opluchting!

Zeven tot elf keer minder uitstoot met de trein

Zeker, treinreizen is veel milieuvriendelijker: circa 7-11 keer minder CO2-uitstoot, afhankelijk van de afstand en locatie. En dat was dan ook de voornaamste reden dat ik internationale treinopties begon te onderzoeken en uitproberen. Maar nu ik gewend ben aan het relaxte treinreizen door heel Europa, moet ik eigenlijk niet meer denken aan zo’n druk vliegtuig. Want waarom moet alles altijd zo snel mogelijk, als je ook kan genieten van de uitzichten met een boekje erbij, of zelfs nog wat werk kan afmaken, terwijl je je ontbijtje eet in de treinbar?

Geen gehaast meer

Begrijp me niet verkeerd. Het vliegtuig is een uitkomst om je wereld te vergroten en begrip te krijgen voor andere culturen. Maar een weekendje naar Spanje, dat doe ik dus niet meer. Want op die manier staat het vliegtuig eigenlijk ook symbool voor het altijd maar haast hebben in een druk leven. Waarom is het zo erg om 8 uur door te brengen in de trein? En waarom gaan we niet gewoon drie weken goed op pad in plaats van altijd maar allerlei ‘weekendjes weg’ van hot naar her? Rusten we daar nou echt van uit?

Een maand met de trein door Europa

Ook deze zomer gaan mijn vriend en ik weer op treinavontuur, en wel voor een maand. En omdat ik graag meer mensen wil inspireren om verder te kijken dan cheaptickets.nl (of misschien is tegenwoordig Skyscanner cooler), neem ik jullie mee in onze belevenissen. Want inderdaad, treinreizen is niet altijd ideaal noch goedkoop. Maar met een paar tips plan je met plezier een betaalbare treinreis en voor je het weet ben je ook een echte treinnerd, net als ik, die van haar collega’s een boek krijgt met de mooiste treinreizen ter wereld. Goh, sta ik zo bekend, dacht ik toen 🙂

Lees ook het verhaal van Iris en Bouke, alias het Bewuste Stel. Zij reisden met de trein naar Azië. Wat is jouw langste treinreis geweest? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

3 reacties op “Met de trein door Europa: interrail stories van een bijna-dertiger  ”

  1. Mijn langste treinreis was 14 dagen door de Schotse Hooglanden. Heerlijke belevenis door een prachtige omgeving, met delen van de reis Unesco werelderfgoed.

Reacties zijn uitgeschakeld.